Máme pro vás dietní jídelníček na celý týden i s jednotlivými recepty

0

Konečně jsme se dočkali. Jaro je tady! Postupně odkládáme tlusté svetry, bundy a čepice. Ty střídají trička, košile a tílka. Jaké zděšení však řadu z nás čeká po zimě před zrcadlem? Vánoční dobrůtky a oslavy Nového roku zanechaly na naší postavě nezamaskovatelné stopy. Nevzhledné faldíky, povolené bříško a nějaké to kilo navíc nutí řadu z nás ke změně stravovacích návyků a nasazení dietního jídelníčku.

Pokud je to i váš případ, připravili jsme pro vás následující článek, který je plný dietních dobrůtek, které zasytí, navodí pocit plného žaludku a ještě vám pomohou urovnat váhu na únosnou hranici. Všechny recepty naleznete na tomto portálu ve stejnojmenné sekci. Společně s naší výživovou poradkyní Kateřinou jsme recepty zkombinovali tak, abyste během dne netrpěli hladem a mohli si bez výčitek dopřát lahodnou a vyváženou stravu ráno, v poledne i večer.

Pondělí se nese v duchu zeleninového řádění

těstoviny s pestemSnídaně: Delikátní ovesná kaše s čerstvým ovocem

Dopolední svačina: Mrkvové šátečky s makovou náplní

Oběd: Bohatá kedlubnová polévka + Těstoviny s domácím pestem

Odpolední svačina: Osvěžující tzatziki s mátou a řeckým jogurtem

Večeře: Cuketa s mletým masem

Úterý s netradičními recepty

Snídaně: Kváskový chléb s luštěninovou pomazánkou, čerstvá zelenina

řepný salátDopolední svačina: Tvarohový dezert s ovocem

Oběd: Mrkvová polévka + Polenta na sladko či na slano

Odpolední svačina: Salát s červenou řepou a kozím sýrem

Večeře: Telecí řízek s ratatouille

Středa – pstruh je třeba

Snídaně: Kaše z teffu
Náš tip: Teff namočte do rostlinného mléka, nechte přes noc nasáknout spolu s chia semínky, sušenými švestkami a kešu oříšky. Ráno ideálně chvilku povařte. Dosladit můžete švestkovým sirupem (nebo jiným), ale není to nutné.

pstruhDopolední svačina: Jáhelník se švestkami a jablky

Oběd: Houbová polévka + Kuskus s rajčaty a olivami

Odpolední svačina: Tvarohová pomazánka – vyberte si z pěti variant!

Náš tip: Pomazánku servírujte bez pečiva nebo s večerním chlebíkem Penam.

Večeře: Filet ze pstruha s tomatovou salsou

Čtvrtek – dostatek vlákniny je základ

musli s jogurtemSnídaně: Domácí müsli s jogurtem

Dopolední svačina: Jablečné muffiny s ovesnými vločkami

Oběd: Bramboračka + Tuňákové rizoto

Odpolední svačina: Čočkový salát s mrkví a rukolou
Náš tip: Uvařenou hnědou čočku promícháme s nakrájenou mrkví, rukolou a ochutíme solí, pepřem a sójovou omáčkou

Večeře: Kuřecí plátek s bramborem a zelenými fazolkami

Pátek – Komplexní sacharidy dodají energii před víkendem

kozí sýr a rajataSnídaně: Celozrnné pečivo s kozím sýrem a rajčaty
Náš tip: Tuto snídani si v hojné míře dopřávejte zejména v létě, kdy je sezóna rajčat. K přípravě vám postačí 50 g celozrnného pečiva, kozí sýr, pažitka a 2 rajčata

Dopolední svačina: Napařené jablko posypané konopným semínkem
Náš tip: Jablka nakrájíme na měsíčky a vložíme na pařáček. Posypeme skořicí a necháme napařovat asi 3 minuty. Poté posypeme konopným semínkem a pochutnáváme si J

Oběd: Česnečka + Šunkofleky

Odpolední svačina: Fazolová pomazánka namazaná na plátku mrkve či okurky

Večeře: Bohatá čočková polévka
Náš tip: Pokud vám zbyla čtvrteční čočka ze salátu, můžete ji směle použít!

sušenkySobota se nese v duchu ovoce a zeleniny

Snídaně: Domácí ovesné sušenky

Dopolední svačina: Knäckebrot s 50 g Lučiny a okurkou

Oběd: Rajská polévka + Chilli con carne

Odpolední svačina: Tvarohová pomazánka – opět vyberte jednu z variant

Večeře: Fazolová polévka s kukuřicí a rajčaty

Neděle – rozšoupněte se!

dýňová polévkaSnídaně: Špaldovo-ovesné palačinky Cottage na sladko

Dopolední svačina: Cottage na sladko

Oběd: Dýňová polévka + Salát Caesar

Odpolední svačina: Hummus s večerním chlebíkem Penam

Večeře: Mletý biftek s lilkem a cuketou

Vařte s chutí a rozmyslem

Alespoň jednou denně k hlavnímu jídlu (tj. večeři nebo obědu) také doporučujeme jakýkoli kus tepelně upravené zeleniny (napařené, vařené, blanšírované) a kus čerstvé zeleniny jako oblohu. Jen řekněte – nesbíhají se vám na jednotlivé chody sliny? Ještě před tím, než se vrhnete do nákupu surovin a jejich transformaci v dokonalé dietní pokrmy, sami zhodnoťte, zda dokážete jednotlivé chody v tomto ročním období připravit z čerstvých a sezónních potravin. Je zcela jasné, že v červnu nenajdete čerstvá sezónní jablka, můžete je ovšem směle nahradit lahodnými jahodami, které právě během tohoto období vynikají výjimečnou chutí a pořádnou zásobárnou vitamínů a důležitých látek. Při přípravě a následné konzumaci si dávejte pozor také na zbytečné nešvary (zahušťování moukou, příprava pokrmů na nevhodném tuku) a nepodceňujte ani velikost porcí. Sami na sobě poznáte, zda jste se vydali správným směrem, či nikoli.

Pochlubte se svými kulinářskými specialitami či hubnoucími úspěchy v komentáři pod tímto článkem a inspirujte ostatní!

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close