Konečně jsme se dočkali. Jaro je tady! Postupně odkládáme tlusté svetry, bundy a čepice. Ty střídají trička, košile a tílka. Jaké zděšení však řadu z nás čeká po zimě před zrcadlem? Vánoční dobrůtky a oslavy Nového roku zanechaly na naší postavě nezamaskovatelné stopy. Nevzhledné faldíky, povolené bříško a nějaké to kilo navíc nutí řadu z nás ke změně stravovacích návyků a nasazení dietního jídelníčku.
Pokud je to i váš případ, připravili jsme pro vás následující článek, který je plný dietních dobrůtek, které zasytí, navodí pocit plného žaludku a ještě vám pomohou urovnat váhu na únosnou hranici. Všechny recepty naleznete na tomto portálu ve stejnojmenné sekci. Společně s naší výživovou poradkyní Kateřinou jsme recepty zkombinovali tak, abyste během dne netrpěli hladem a mohli si bez výčitek dopřát lahodnou a vyváženou stravu ráno, v poledne i večer.
Pondělí se nese v duchu zeleninového řádění
Snídaně: Delikátní ovesná kaše s čerstvým ovocem
Dopolední svačina: Mrkvové šátečky s makovou náplní
Oběd: Bohatá kedlubnová polévka + Těstoviny s domácím pestem
Odpolední svačina: Osvěžující tzatziki s mátou a řeckým jogurtem
Večeře: Cuketa s mletým masem
Úterý s netradičními recepty
Snídaně: Kváskový chléb s luštěninovou pomazánkou, čerstvá zelenina
Dopolední svačina: Tvarohový dezert s ovocem
Oběd: Mrkvová polévka + Polenta na sladko či na slano
Odpolední svačina: Salát s červenou řepou a kozím sýrem
Večeře: Telecí řízek s ratatouille
Středa – pstruh je třeba
Snídaně: Kaše z teffu
Náš tip: Teff namočte do rostlinného mléka, nechte přes noc nasáknout spolu s chia semínky, sušenými švestkami a kešu oříšky. Ráno ideálně chvilku povařte. Dosladit můžete švestkovým sirupem (nebo jiným), ale není to nutné.
Dopolední svačina: Jáhelník se švestkami a jablky
Oběd: Houbová polévka + Kuskus s rajčaty a olivami
Odpolední svačina: Tvarohová pomazánka – vyberte si z pěti variant!
Náš tip: Pomazánku servírujte bez pečiva nebo s večerním chlebíkem Penam.
Večeře: Filet ze pstruha s tomatovou salsou
Čtvrtek – dostatek vlákniny je základ
Snídaně: Domácí müsli s jogurtem
Dopolední svačina: Jablečné muffiny s ovesnými vločkami
Oběd: Bramboračka + Tuňákové rizoto
Odpolední svačina: Čočkový salát s mrkví a rukolou
Náš tip: Uvařenou hnědou čočku promícháme s nakrájenou mrkví, rukolou a ochutíme solí, pepřem a sójovou omáčkou
Večeře: Kuřecí plátek s bramborem a zelenými fazolkami
Pátek – Komplexní sacharidy dodají energii před víkendem
Snídaně: Celozrnné pečivo s kozím sýrem a rajčaty
Náš tip: Tuto snídani si v hojné míře dopřávejte zejména v létě, kdy je sezóna rajčat. K přípravě vám postačí 50 g celozrnného pečiva, kozí sýr, pažitka a 2 rajčata
Dopolední svačina: Napařené jablko posypané konopným semínkem
Náš tip: Jablka nakrájíme na měsíčky a vložíme na pařáček. Posypeme skořicí a necháme napařovat asi 3 minuty. Poté posypeme konopným semínkem a pochutnáváme si J
Oběd: Česnečka + Šunkofleky
Odpolední svačina: Fazolová pomazánka namazaná na plátku mrkve či okurky
Večeře: Bohatá čočková polévka
Náš tip: Pokud vám zbyla čtvrteční čočka ze salátu, můžete ji směle použít!
Sobota se nese v duchu ovoce a zeleniny
Snídaně: Domácí ovesné sušenky
Dopolední svačina: Knäckebrot s 50 g Lučiny a okurkou
Oběd: Rajská polévka + Chilli con carne
Odpolední svačina: Tvarohová pomazánka – opět vyberte jednu z variant
Večeře: Fazolová polévka s kukuřicí a rajčaty
Neděle – rozšoupněte se!
Snídaně: Špaldovo-ovesné palačinky Cottage na sladko
Dopolední svačina: Cottage na sladko
Oběd: Dýňová polévka + Salát Caesar
Odpolední svačina: Hummus s večerním chlebíkem Penam
Večeře: Mletý biftek s lilkem a cuketou
Vařte s chutí a rozmyslem
Alespoň jednou denně k hlavnímu jídlu (tj. večeři nebo obědu) také doporučujeme jakýkoli kus tepelně upravené zeleniny (napařené, vařené, blanšírované) a kus čerstvé zeleniny jako oblohu. Jen řekněte – nesbíhají se vám na jednotlivé chody sliny? Ještě před tím, než se vrhnete do nákupu surovin a jejich transformaci v dokonalé dietní pokrmy, sami zhodnoťte, zda dokážete jednotlivé chody v tomto ročním období připravit z čerstvých a sezónních potravin. Je zcela jasné, že v červnu nenajdete čerstvá sezónní jablka, můžete je ovšem směle nahradit lahodnými jahodami, které právě během tohoto období vynikají výjimečnou chutí a pořádnou zásobárnou vitamínů a důležitých látek. Při přípravě a následné konzumaci si dávejte pozor také na zbytečné nešvary (zahušťování moukou, příprava pokrmů na nevhodném tuku) a nepodceňujte ani velikost porcí. Sami na sobě poznáte, zda jste se vydali správným směrem, či nikoli.
Pochlubte se svými kulinářskými specialitami či hubnoucími úspěchy v komentáři pod tímto článkem a inspirujte ostatní!