Bramborová polévka – bramboračka

1

Bramborová polévka jak ji známe od našich maminek a babiček. Zdravější verze docílíme tak, že místo jíšky použijeme rozmixované uvařené brambory. A kdybyste neměli k dispozici uvedenou zeleninu, nebojte se přidat jakoukoli jinou sezónní alternativu z našich krajů. Můžete volit bílou mrkev, tuřín, květák, brokolici…

Ingredience:

  • 4 bramborybrambory
  • 2 hrsti hrášku
  • 1 větší mrkev
  • kousek celeru
  • 2 hrsti hub
  • sůl
  • majoránka dle chuti
  • cibuli
  • olej
  • zeleninový vývar / bujón

Postup:

Nejprve si připravíme vývar a brambory. Vývar přivedeme k varu a přidáme brambory nakrájené na malé kousky. K nim přidáme houby, osolíme, přidáme majoránku. Vaříme asi 20 minut do změknutí brambor. Poté část brambor vyjmeme, rozmixujeme a obě tekutiny opět slejeme dohromady. To nám zajistí hustší polévku bez zahuštění moukou.

Na pánvi si zvlášť připravíme zeleninu. Na oleji určeném ke smažení osmahneme cibulku.  K ní pak přidáme nakrájenou zeleninu a chvilku opékáme. Poté zeleninu vložíme do hrnce k bramborám a už jen promícháme. Tím, že zeleninu nevaříme ve vodě, zůstane krásně křupavá.

Polévka je hutnější, můžete použít jako hlavní jídlo doplněné o celozrnné pečivo a kouskem čerstvé zeleniny.

Sdílej:

O Autorovi

Pokud po svém těle něco chci, ať už je to sportovní výkon, soustředění, nebo zkrátka aby dobře vypadalo, musím mu k tomu poskytnout vhodné podmínky. Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Proto se svému tělu snažím dávat jídlo a potraviny, po kterých je mu dobře. Zpět dostanu odměnu třeba v podobě celodenní energie, zlepšení běžeckých časů a hlavně dobré nálady.