Zdravé vánoční cukroví: Ochutnejte 3 nejlepší recepty

0

Vánocům se často přezdívá také svátky obžerství. Není se čemu divit. Tučné saláty, smažené ryby, dvacet tisíc druhů cukroví, které je plné kalorického krému, cukru a dalších nezdravých přísad. Letos ale můžete Vánoce oslavit v klidu a míru a ještě k tomu ve zdraví. Připravili jsme pro vás 3 recepty na cukroví, které je zdravé a skvěle chutná.

Linecké cukroví – veganské a bez lepku

Vánoce bez lineckého cukroví si nedovedete představit? A víte, že si tuto dobrotu můžete připravit i v naprosto zdravé verzi? Poradíme vám, jak na to.

Co budete potřebovat:

1 hrnek másla bez laktózy v pokojové teplotě (nebo kokosového oleje),
⅔ hrnku javorového sirupu,
4 a ½ hrnku bezlepkové mouky,
½ lžičky vanilkového extraktu,
špetku soli,
5 lžic marmelády podle chuti (vyberte variantu bez cukru).

Klasické linecké těsto lze vytvořit i ve verzi pro vegany.

Jak postupovat:

Předehřejte troubu na 180 °C. Vyskládejte dva plechy pečicím papírem a připravte si místo, kde budete válet těsto a vykrajovat cukroví.

Do velké mísy dejte máslo a s pomocí mixéru ho zpracujte, aby bylo krémové. Přidejte javorový sirup, špetku soli a vanilkový extrakt a znovu míchejte, dokud se ingredience nespojí.

Přisypte mouku a použijte dřevěnou lžíci na míchání. Poté směs míchejte rukama, dokud se vám nepodaří vytvořit velkou kouli. Rozdělte těsto na dvě větší koule a poté z nich udělejte rovný disk.

Vezměte jeden z těchto disků a vyválejte ho na připraveném válu, až bude mít čtvrtinovou tloušťku.

Vykrajujte z těsta linecké sušenky tak, jak jste zvyklí u klasického cukroví. Tedy jednu sušenku tak, aby byla celá plná, a druhou pomocí formičky, která má uprostřed díru.

Opatrně přemístěte sušenky na připravený plech a pokládejte je asi 3 centimetry od sebe, aby se nepřipekly. Stejný proces opakujte i s druhou částí těsta.

Pečte v předem vyhřáté troubě asi 13–14 minut, dokud okraje sušenek nebudou mírně zlaté. Nechte je po upečení asi 10 minut vychladnout. Poté vezměte plnou sušenku, natřete ji marmeládou a přitiskněte sušenku s dírou. Opakujte se všemi sušenkami.

Linecké cukroví je na světě! A jak jsme slíbili, je zdravé, bezlepkové a skvělé pro vegany.

Čokoládovo-perníkové lanýže

Znáte vůni, která je s Vánoci spojená více než ta perníková? Připravte si sladké čokoládové lanýže s perníkovým kořením, které jsou tak vynikající, že se po nich jen zapráší. A zmínili jsme, že jsou zdravé?

Co budete potřebovat:

1 a ⅔ hrnku sušených švestek,
55 g tmavé čokolády, rozpuštěné,
1 hrnek slunečnicových semínek,
½ lžičky vanilkového extraktu,
¼ hrnku mandlového mléka (nebo jiného mléka podle chuti),
½ lžičky perníkového koření.

Volitelné: Kokosový cukr smíchaný s perníkovým kořením na obalování lanýžů (obalovat můžete i v kakaovém prášku, kokosu, slunečnicových semínkách nebo můžete lanýže namočit do čokolády).

Po čokoládových lanýžích se jen zapráší.

Jak postupovat:

Dejte dohromady sušené švestky, rozpuštěnou čokoládu, slunečnicová semínka, vanilkový extrakt, mléko a koření. Rozmixujte.

Pokud chcete mít v lanýžích kousky přísad, mixujte tak, aby těsto bylo hutné. V opačném případě mixujte, dokud nebude směs jemná.

Udělejte z těsta kuličky. Pokud chcete, obalte je ve směsi kokosového cukru a perníkového koření, v kokosu nebo je namočte do čokolády. Záleží jen na vaší chuti a preferencích.

Čokoládovo-perníkové lanýže dejte vychladit do ledničky. Vydrží vám asi týden, pokud je ovšem do té doby nespotřebujete. Divili bychom se, kdyby ne. Jsou totiž tak dobré, že budou mizet rychlostí blesku. A to, že jsou zdravé, je příjemný bonus.

Zdravé zázvorové sušenky

Vůně a chuť zázvoru dokážou nastolit dokonalou vánoční pohodu. Připravte si doma lahodné zázvorové sušenky, které jsou hotové raz dva.

Co budete potřebovat:

60 g másla,
3–4 lžíce medu nebo javorového sirupu,
125 g pohankové mouky,
1 lžičku strouhaného čerstvého zázvoru,
½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátu.

Zázvorové sušenky jsou nejen chutné, ale i zdravé.

Jak postupovat:

V menším hrnci rozpustíme máslo, přidáme med nebo sirup a za stálého míchání necháme rozpustit. Jakmile je hotovo, směs sundáme z ohně a necháme vychladnout.

Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme zázvor a prášek do pečiva. Dobře promícháme, přidáme směs másla s javorovým sirupem nebo medem a vypracujeme hladké těsto.

Z těsta vytvoříme kuličky o velikosti asi 2–3 centimetry a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pomocí válečku nebo rukou kuličku lehce zmáčkneme, aby byla plošší.

Kuličky dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut. Hotové zázvorové sušenky necháme vychladnout a uložíme v chladné a suché místnosti.

Nevěřili jste, že Vánoce se dají prožít i bez tučných a cukrových pochutin? Připravte si recepty, které jsme pro vás nachystali, a nevzdávejte se sladkých Vánoc, ani svého zdraví.

Sdílej:

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close