Adzuki fazole: Východoasijský zázrak, který nenadýmá

0

To, že fazole jsou zdraví prospěšné, všichni víme. Také ale víme, že nadýmají, proto se jejich konzumaci spousta z nás vyhýbá. Co kdybychom vám prozradili, že existují fazole, které nenadýmají a zároveň prospějí vašim ledvinám, játrům, srdci, krevnímu oběhu a dokonce i štíhlé linii?

Tajemství čínsko-japonské medicíny

Adzuki fazole neobsahují puriny, právě proto nezpůsobují nadýmání. Tato plodina se pěstuje ve východní Asii a konzumuje se zejména v čínské a japonské kuchyni. Tamní obyvatelé si ji oblíbili i díky tomu, že fazole adzuki mají velký význam v souvislosti s harmonií jin a jang. Zesilují totiž jangový charakter. Fazole adzuki vyživují ledviny a podle čínsko-japonské medicíny jsou právě ledviny centrem životní energie.

Východoasijská plodina je lépe stravitelná než ostatní luštěniny, navíc vysoký obsah fosforu pomáhá při léčbě únavy a její prevenci. Fazole obsahují také vysoké množství rostlinných bílkovin a vápníku.

Vychutnejte si vynikající azuki fazole

Vychutnejte si fazole v polévkách, salátech či pomazánkách

Fazole adzuki jsou menší než ostatní druhy fazolí a mají tmavočervenou až hnědou barvu. Po uvaření mají nasládlou, oříškovou chuť a připravíte je stejně jako klasické fazole. Přes noc namočit, poté vyměnit vodu a vařit nejméně 45 minut. Solte až po uvaření. Exotickou plodinu u nás pořídíte zejména v prodejnách se zdravou výživou, ale čím dál častěji už se objevují i v některých supermarketech.

Zdraví prospěšné fazole adzuki mají navíc pestré využití. Můžete si z nich udělat nejrůznější polévky, pomazánky, saláty, kaše či omáčky. My jsme pro vás připravili dva jednoduché recepty na zdravé karbanátky a lahodnou pomazánku se sušenými rajčaty.

Karbanátky z adzuki fazolí

Připravte dětem i sobě snadnou, chutnou a zdravou večeři.

Co budete potřebovat:

3 šálky vařených fazolek adzuki
½ šálku vařené quinoy
1 šalotku nebo ½ cibule
2 větší mrkve
sůl
1 stroužek česneku
1 vejce
olej

Jak postupovat:

Nejprve nechte troubu předehřát na 200 stupňů a připravený plech vyložte pečícím papírem.

Mrkev nastrouhejte na hrubé straně struhadla a cibuli nakrájejte na jemno. Mezitím na pánvi rozehřejte trochu oleje, na kterém cibuli a mrkev restujte asi 5 minut.Propadněte zdravým receptům z adzuki fazolí

Adzuki fazole vložte do mixéru a rozmixujte. Smíchejte quinou, fazole, cibuli mrkev, prolisovaný česnek a vejce a osolte podle chuti.

Rukama vytvarujte menší karbanátky a položte je na připravený plech. Jakmile máte nachystané všechny karbanátky, vložte plech do troubky a pečte asi 20–30 minut.

Pomazánka z adzuki fazolí a sušených rajčat

Připravte lahodné pohoštění pro hosty, které je nejen rychlé, ale také zdravé.

Co budete potřebovat:

300 g uvařených fazolí adzuki
1 středně velkou cibuli
3 stroužky česneku
sušená rajčata naložená v oleji
umeocet
lahůdkové droždí
čerstvou petrželovou nať

Jak postupovat:

Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli a česnek, které posléze osmahněte na lžíci olivového oleje. Uvařené fazolky smíchejte s pěti až šesti nakrájenými sušenými rajčaty, osmahnutou cibulkou a česnekem a dvěma lžícemi olivového oleje. Směs dohladka rozmixujte. Nakonec pomazánkou dochuťte umeoctem a lahůdkovým droždím (můžete vynechat a nahradit pouze solí a pepřem). Přidejte nasekanou zelenou petrželku.

Adzuki fazole jsou malý zázrak z východoasijské kuchyně, který se bude dobře vyjímat i v té vaší. Zařaďte je do svého jídelníčku, nejen, že jsou velmi zdravé, ale zaručeně vám budou i chutnat.

Sdílej:

O Autorovi

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close