Dýňová polévka – chutný a dietní oranžový zázrak

1

Dýně je jedna z nejchutnějších a zároveň i nejzdravějších potravin v kuchyni. Nachází se v ní sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek, vitamíny C, D, E, B6 a B12, karoten, thiamin a niacin. Navíc si na vaření můžete vybrat hned z několika druhů dýní. Nejčastěji se pak v kuchyních a v receptech setkáte s máslovou dýní, která je velice jednoduchá na přípravu, a s dýní Hokkaidó.

Jak naložit s dýní

dynova polevka

Kromě dýňových polévek můžete dýni použít na mnoho způsobů. Od knedlíků a nočků, přes těstoviny, až po nejrůznější přílohy. U dýně se skutečně fantazii meze nekladou, a proto se taktéž můžete setkat s rozmanitými dýňovými kompoty, zavařeninami či marmeládami. Skutečně pestré možnosti využití! Nejjednodušší na úpravu je pak dýně máslová, která se nemusí nijak loupat ani složitě čistit. Naopak u ostatních druhů dýně, jako je například Hokkaidó, se nachází tuhá slupka, kterou musíte před samotným vařením pracně odstranit.

Výborná dýňová polévka

Co potřebujeme

8 hrnků vody
1/2 menší dýně
2 cibule
2 mrkve
3 brambory
špetka soli
mořská řasa (např. řasa Arame)
rostlinný olej
špetka kmínu
1 lžíce misa (miso je slané asijské koření k dochucení)
zelená nať (petržel, mladá nať mrkve nebo celeru, cibulová nať, řeřicha, pažitka apod.)
zakysaná smetana, případně osmažený celozrnný chléb na finální dozdobení

Jak na to

[sociallocker]Na rostlinném oleji osmahněte cibuli a dvě mrkve nakrájené na kousky spolu s kmínem, přilijte horkou vodu a uveďte do varu. Přidejte sůl, řasu a na kostky nakrájenou dýni a brambory. Vařte asi dvacet minut, dokud dýně nezměkne. Polévku odstavte z ohně, přidejte koření miso a nechte pět minut zchladnout. Potom polévku propasírujte nebo rozmixujte a ochuťte jemně nasekanou zelenou natí, zakysanou smetanou nebo osmaženým celozrnným chlebem.[/sociallocker]

Náš tip

Polévku si rozdělte do dvou hrnců, jeden důkladně rozmixujte a slijte dohromady s druhým. Tak si vytvoříte jemnou polévku s kousky zeleniny bez nepříjemných hrudek. Do polévky můžete navíc ještě přidat i malinkou špetku muškátové oříšku, který celému pokrmu dodá nový rozměr.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close