Celozrnné muffiny s čokoládou – chutné a zdravé čokoládové muffiny

2

Čokoládu má prakticky každý z nás spojenou s neřestmi, tuky, cukry a následně také s nezdravým přibíráním. Ovšem jíte-li skutečně jen tu nejkvalitnější čokoládu s vysokým podílem kakaa, který činí okolo padesáti až sedmdesáti procent nejkvalitnějšího kakaa, jedná se o poměrně zdravý pokrm. Čokoláda totiž snižuje pocity stresu a nervové zátěže, vyvolává pocity štěstí a pohody, má pozitivní vliv na sexuální zdraví a v neposlední řadě její konzumací zvyšujete v těle množství důležitých látek a hormonů.

Jak naložit s čokoládou

Čokoládu, nyní máme na mysli jen tu skutečně nejkvalitnější, můžete konzumovat v mnoha podobách. Nápoje, sušenky, bábovky, dorty či klasické čokoládové tabulky. Budete-li ji konzumovat v množství alespoň 40 gramů denně, budete spokojenější, uvolněnější, veselejší a méně vystresovaní. Ovšem všeho s mírou. Mějte však na paměti, že kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa je možno konzumovat i během hubnoucí fáze. Čokoládu ale rozhodně nenahrazujte čokoládovými bonbóny nebo nezdravými čokoládovými pamlsky. Nejenže je v nich kakaa naprosto minimálně, ale obsahují spoustu přidaného cukru.

Zdravé čokoládové potěšení

Co potřebujeme:

1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek špaldové mouky
1 hrnek / 170 g čokolády (50 – 75% kakaa, podle chuti) – použít opravdovou čokoládu ne pouze náhražku s názvem „na vaření“. Opravdová čokoláda musí obsahovat celý název, a to „čokoláda na vaření“
1/2 hrnku / 60 g karobu nebo hořkého kakaa
1 lžička sody na pečení
1 lžička vanilkového extraktu (ne náhražku aroma, kterou seženete v supermarketech)
1/2 lžičky mořské soli
2 vejce
1 hrnek / 240 ml bílého jogurtu
1/2 hrnku / 118 ml mléka
1/2 hrnku / 118 ml rostlinného oleje
dosladit medem

Jak na to:

[sociallocker]Předehřejte si troubu na 200°C, nebo na 180°C, máte-li horkovzdušnou. Formu na dvanáct muffinů či na méně muffinů vymažte nějakým tukem, nejlépe rostlinným olejem, nebo vyložte papírovými formičkami. Dále do jedné mísy přes síto prosejte a smíchejte jak špaldovou, tak i celozrnnou mouku, karob či kakao, mořskou sůl a sodu na pečení. Nasekejte tabulku čokolády na malé kousky velké přibližně půl centimetru. V druhé míse smíchejte med, vanilkový extrakt, vejce, bílý jogurt, mléko, a to nejlépe odstředěné, a rostlinný olej. Tuto směs chvíli míchejte, dokud se pěkně nepropojí. Nyní můžete přidat suchou směs do té tekuté, krátce promíchat a na závěr přidat 3/4 nasekané čokolády. Těsto rozdělte do formiček a na vrch každé nasypejte zbylou čokoládou. Dejte péct na dvacet minut, nebo dokud špejle po zapíchnutí nevyjde ven bez nalepeného těsta.[/sociallocker]

Náš tip:

Čokoláda je pro někoho naprosto nepřijatelná. Mnoho lidí je na ni totiž alergických, a někdo ji dokonce ani nemusí mít rád. Místo čokolády tak můžete do muffinů přidat více vanilkového extraktu, a udělat tak spíše vanilkové muffiny, nebo nejrůznější ovoce, jako je například banán.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close