Obsah tuků v potravinách

1

Jak jsme si už řekli v předchozích článcích, tuky jsou pro lidské tělo důležité, zejména jako zdroj energie nebo jako tepelná izolace. Jaké tuky jsou pro nás ale prospěšné? Kdy je vhodné je konzumovat? A jaký je jejich optimální denní příjem? Přesně to jsou témata tohoto článku.

fast foodTuky zabijáci vs. tuky prospěšné

V první zmíněné kategorii dominují tuky s vysokým podílem nasycených mastných kyselin nebo s obsahem trans-mastných kyselin. Konzumace těchto tuků našemu tělu neprospívá, protože se jí zvyšuje hladina cholesterolu v krvi, což se negativně podepisuje na našem kardiovaskulárním systému. Tuky, které nám neprospívají, najdeme:

v tučných sýrech (zpravidla s obsahem tuku vyšším než 30%)
v tučném mase
v tučných mléčných výrobcích
ve sladkém pečivu (koblihy, koláče)
v cukrovinkách (sušenky, náplň do sušenek, dorty)
v másle
ve smažených jídlech (fastfoodová jídla)

Druhou kategorií jsou tuky, které jsou pro tělo prospěšné. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které zajišťují přiměřený obsah cholesterolu v krvi. Najdeme je:

v tučných rybách (sleď, losos, makrela)
v rostlinných tucích
v řepkovém, slunečnicovém, sójovém a olivovém oleji
v avokádu
v para ořeších

Vyčerpávající přehled obsahu tuku v potravinách je k dispozici zde http://goo.gl/CCr0O7.

Kolik tuku denně bychom měli přijmout a kdy

[sociallocker]Tuky by měly tvořit 20 – 35 % denního kalorického příjmu, to znamená, že bychom jich měli přijmout asi 60 – 90 gramů denně. Není žádoucí omezovat tuky pod 20 % denního kalorického příjmu, ani si dopřávat více než 35 %. Informaci o tom, kolik daná potravina obsahuje tuku, najdete jednoduše na štítku s energetickými hodnotami dané potraviny. Při konzumaci tuků musíme myslet hlavně na to, jaké tuky konzumujeme, protože jak jsme si řekli v předchozích řádcích, zdaleka ne všechny jsou pro tělo prospěšné.[/sociallocker]

Na rozdíl od konzumace sacharidů a proteinů je ovlivnění konzumace tuků poměrně jednoduché. Lze je totiž tělu dodat ořechy, případně lněnými semínky nebo pokapat zeleninový salát olejem. Obecně bychom tuky měli konzumovat v čase oběda, v polovině našeho dne.

Nezapomínejme tedy, že není žádoucí vyhýbat se tukům, důležité je pouze vybrat si ty dobré a přijímat jejich ideální denní množství.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.