Jablečné muffiny s ovesnými vločkami – hříšné pokušení na zdravý způsob

1

Ovesné vločky obsahují spoustu bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6 a E, železa, vápníku, fosforu a lecitinu. Z tohoto důvodu by se měly konzumovat prakticky každý den. Pokud už máte dost ovesných kaší na sto způsobů a nejrůznějších směsí müsli, pak zkuste společně s námi jednoduchý recept, který vašim chuťovým pohárkům řádně "zamotá" hlavu. 

Jak naložit s ovesnými vločkami

Kromě našeho receptu na výborné muffiny, které budou zaručeně chutnat celé rodině, můžete ovesné vločky použít na mnoho jiných způsobů. Asi nejznámějším z nich je pak ovesná kaše, která se připravuje z mléka. Ovesné vločky ale můžete využít i na klasické pečení, jako například na bábovky, dorty, zákusky a další hříšné sladkosti. Stačí pouze odměřit část mouky a část ovesných vloček. V neposlední řadě jsou ovesné vločky také výborné do nejrůznějších ovocných salátů.

Výborné jablečné muffiny s ovesnými vločkami

Co potřebujeme:

300 g bílého jogurtu
200 g jablek
200 g jemných ovesných vloček
70 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
2 vejce
30 g vlašských ořechů
30 g třtinového cukru
30 g medu
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
vanilkový extrakt (Pozor! Kupujte skutečný vanilkový extrakt, ne pouze jeho náhražku ze supermarketů. Extrakt seženete v obchodech se zdravou výživou).
trochu vloček, slunečnicová a dýňová semínka si nechejte na posypání těsně před vytažením z trouby

Jak na to:

[sociallocker]

Vezměte si velkou mísu, ve které smíchejte ovesné vločky, přes síto prosetou celozrnnou jemnou mletou špaldovou mouku a prášek do pečiva. Přidejte nastrouhaná jablka, mleté ořechy, třtinový cukr, med, vanilkový extrakt, žloutky a jogurt. Z bílků vyšlehejte v další nádobě tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do sypké směsi. Vznikne vám tak hustší těsto, kterým naplníte formičky. Před pečením posypte zbytkem vloček a semínky a pečte v troubě přibližně půl hodiny na 180 °C.

[/sociallocker]

Náš tip:

Místo jablek můžete použít například hrušky. Ty mají sice mnohem méně vitamínu C, ovšem na druhou stranu jsou velice bohaté na vitamín B. A místo vlašských ořechů můžete použít jakékoliv jiné ořechy, které vám chutnají, či případně žádné, jste-li alergičtí. Výborné jsou mandle, kešu oříšky či pistácie.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close