Sacharidy – málo nebo moc? Zlatý střed hraje prim!

1

Rozličná strava, správný poměr sacharidů, tuků, bílkovin a vitaminů – to je základ pro dlouhotrvající zdraví, pro duševní pohodu a pro spokojený život. Ovšem ne každý z nás ví, jak by měla taková správná strava vypadat. To pak ústí v různé zdravotní problémy od obezity, přes rozličné nemoci, až po únavu či nedostatek energie. Všechny lidské problémy mají nejčastěji původ právě v jídle. Popíšeme si tedy dva extrémy, kdy člověk konzumuje až příliš mnoho, nebo naopak příliš málo sacharidů, které jsou pro život velice důležité či jej mohou naprosto zničit. Ovšem musíme zde rozlišit sacharidy jako cukry a sacharidy jako důležitý zdroj energie.

bonbonyJaké jsou dopady na lidský organismus při nadbytku sacharidů

Asi každému z nás bylo od dětství vštěpováno, že bychom neměli jíst moc sladkého, tedy cukroví a bonbónů, ale spíše ovoce. Jenže v ovoci se mnohdy nachází stejné množství sacharidů jako právě ve sladkém pečivu. Ovšem oproti tomu, které najdete v nejrůznějších dortech, sladkostech a jiných neřestech, je ten v ovoci „zdravější“. Pomaleji se vstřebává, energie se z něho získává postupně a prakticky se neukládá do tukových zásob.

Ovoce ano, ale…

Už z tohoto popisu je zřejmé, že bychom měli ovoce jíst spíše dopoledne, kdy potřebujeme nejvíce energie do nového dne, nebo před náročnou fyzickou zátěží, například před cvičením, a rozhodně bychom si jej měli dopřávat každý den. Jenže mnoho z nás ovoce obchází nezdravými sladkostmi a pak již na ovoce ani nemá chuť.

barevna lizatkaCo na to vaše hmotnost a zuby

Nejvíce zřetelným důsledkem je rychlý nárůst hmotnosti. Ten můžete pozorovat už během pouhého jednoho týdne nestřídmého konzumování sladkostí, tedy „rychlých cukrů“. Tyto cukry se totiž oproti těm v ovoci neproměňují na energii, ale spíše na naše tukové zásoby.

Dalším důsledkem může být zvýšená kazivost zubů, i když ta je velkou měrou dána geneticky. Můžete tedy potkat člověka, který je monstrózně obézní a přitom nemá jediný kaz. Na druhou stranu i nejvychrtlejší člověk může mít pusu plnou kazů.

Pozor na psychiku!

Rychlé cukry taktéž zvyšují podrážděnost, duševní a citovou nevyrovnanost, stavy úzkosti, strachu a deprese, nesoustředěnost či vzdorovitost. To vše jen díky tomu, že máte nadmíru sacharidů, respektive cukrů. Cukr je sám o sobě velice návykový. Pokud si vyzkoušíte žít celý měsíc bez něj, zjistíte, že budete mít během této „odvykací“ doby abstinenční příznaky, které budou velice podobné těm, které zažívají drogově závislí. Už to je velice odstrašující a naznačuje, že bychom to s cukrem rozhodně neměli přehánět. Avšak tímto výčet rozhodně nekončí.

Nadbytek sacharidů dále může způsobit i křeče, poruchy trávení, únavu a nedostatek energie, u dětí hyperaktivitu či zvýšenou potřebu vitamínu a minerálů. To vše dokáže způsobit nadmíra cukru.

Hyperglykémie – původ v nadměrné zásobě sacharidů

Kromě toho, že je člověk ohrožen nejrůznějšími nemocemi a zdravotními komplikacemi, vyjmenovanými výše, jej taktéž doprovází neustálé riziko hyperglykemie. Jedná se o to, že hladina glukózy je neustále příliš vysoká. Krátkodobé zvýšení hladiny cukru nad přípustnou mez, tedy hyperglykemie, nastává například po požití většího množství jídla, tedy laicky řečeno po přejedení, a není pro tělo příliš nebezpečné. Ovšem dlouhodobě překračované hodnoty mohou způsobovat diabetické komplikace. Pro tělo je tedy důležité mít hladinu krevního cukru pokud možno v rovnováze.

pizzaDržíte linii?

Chcete-li zhubnout, měli byste si dobře rozmyslet, co budete jíst, abyste si příliš nezvýšili hladinu krevního cukru. A proč je to důležité? Uvedeme si nyní příklad. Pokud budou dva lidé držet dietu o naprosto totožné energetické hodnotě, zhubne více ten, který si bude dopřávat taková jídla, jež mají nižší glykemický index. Druhý člověk, který bude ve velké míře konzumovat potraviny s vysokým glykemickým indexem, a to například bílé pečivo, hamburgery, pizzy, koblihy, bude mít častěji hlad a hlad se bude snažit utišit opět ku příkladu samotným pečivem, a tím se dostane do začarovaného kruhu.

Pozor na podvýživu!

Ovšem i při trvalém nadbytku cukrů a tedy neustálé hyperglykemii může být člověk podvyživený. Když má totiž hlad, opět do sebe jídlem dostane spoustu cukrů, ale naprosto minimálně potřebných živin.

Jaké potraviny byste tedy měli jíst a kterým byste se měli obloukem vyhnout

Pozor na…

Na svých jídelníčcích ovšem často najdeme i potraviny se středním až vysokých glykemickým indexem. Ty vás pořádně nezasytí a po chvíli se již cítíte opět hladoví. Jedná se například o celozrnné pečivo, müsli, sýrovou pizzu, melouny, hrozinky, banány, jahody, kiwi, zmrzliny, vařené těstoviny, vařenou rýži, vařené brambory ve slupce i bez slupky, džusy, zavařeniny, slazené nápoje, cukrovinky, med, pivo, chipsy, popcorn, pšeničnou mouku, bílé pečivo, vařenou mrkev nebo hranolky. Z posledních jmenovaných je taktéž zřejmé, že se zároveň jedná o poměrně tučné pochoutky. Tyto potraviny však nemusíte hned definitivně vyřazovat ze svého jídelníčku. Jednou za čas je totiž dobré dopřát si něco s vyšší glykemickým indexem.

kulturistaSacharidové vlny

Tuto metodu využívají zejména profesionální kulturisti, kteří chtějí mít svaly co nejvíce vyrýsované. Jedná se o to, že například na začátku týdne budete konzumovat co nejméně sacharidů. Postupně budete den ode dne přísun sacharidů zvyšovat, až se dostanete na své maximum ke konci týdne. A další týden cyklus opět zopakujete. Přesný počet sacharidů, kolik byste měli přijmout, naleznete na nejrůznějších internetových stránkách s kalkulačkami, které vám vypočítají přesná čísla, a někde dokonce sestaví kompletní jídelníček.

Jaké jsou dopady na lidský organismus při nedostatku sacharidů

Popsali jsme si tedy, co se stane, pokud budete přijímat příliš mnoho rychlých cukrů. Ovšem ani nedostatek sacharidů, a to jak těch tělu potřebných, tak i těch nezdravých, není nejlepší. Pokud budete dlouhodobě jíst málo a mít tedy málo sacharidů, můžete trpět nekonečnými stavy únavy a nedostatku energie. Z toho plyne i možná špatná nálada, a dokonce i deprese.

Hypoglykémie

I tento stav nedostatku sacharidů má svůj odborný název, a to hypoglykémie. A ani tento stav není zrovna nejlepší. Během hypoglykemie, respektive při hypoglykemickém šoku, se mohou dostavit neutichající svalové křeče, nevolnost, zvracení, mdloby až samotné bezvědomí. Takové stavy nastávají například po těžkém a dlouhém fyzickém výkonu. Prošel si jím prakticky každý profesionální či vrcholový sportovec. Aby mu předešli, neustále před, během i po cvičení doplňují sacharidy prostřednictvím iontových nápojů, energetických balíčků či sladkých proteinových tyčinek.

Ovšem když už u vás hypoglykemický šok nastane, neměli byste to s přísunem sacharidů přehnat, abyste se naopak nedostali do stavu hyperglykemie. Takové výkyvy hladiny cukru v krvi jsou pro člověka pak naprosto nejhorší.

A rada závěrem?

Postupně doplňujte „rychlé“ i „pomalé“ cukry, tedy jak ze sladkostí, tak i z ovoce. Odpočívejte, oddechněte si, například si na chvíli lehněte. Během dne potom cukry postupně doplňujte, dokud se nebudete cítit v pohodě. Pak si stravu bedlivě hlídejte a ve chvílích, kdy víte, že se blíží velká fyzická námaha, se pořádně najezte, a to i potravin, které nejsou zrovna nejzdravější.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

  • Marie

    Je pravda, že čokoláda uklidňuje? Pokud jo, čím to je – hraje v tom nějakou roli cukr? Já osobně čokoládu vlastně moc nemusím, preferuju maso. 😛 Ale zajímalo by mě, co na té čokoládě všichni tak vidí…

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close