Jídlo po cvičení – co si dát, když chcete zhubnout, nebo nabrat svaly?

0

Při sportovní aktivitě vaše tělo spaluje tuk, se kterým se určitě rádi rozloučíte. Zároveň ale spotřebovává důležité látky, a ty musíte doplnit. Zapomeňte proto na hladovění po cvičení a raději se dobře a zdravě najezte. Poradíme vám, jak na to.

Pro zhubnutí nechte tělo chvíli odpočinout

Při rozmýšlení, co a kdy do sebe po cvičení dostat je nejdůležitější vědět, zda se snažíte zhubnout, anebo spíše potřebujete nabrat svaly. Nejprve se proto podíváme na první možnost. Po aerobní aktivitě, při které dochází ke spalování tuků, nechejte tělo chvíli zklidnit. Dejte si strečink, uvolněte se a až po 30–60 minutách si dejte první pevné jídlo. Nejlépe uděláte, pokud si dáte bílkoviny společně se sacharidy. Můžete si tak v době oběda vychutnat třeba krůtí roládu se špenátem, na kterou jsme vám níže připravili recept.

Jídelníček se liší v závislosti na tom, zda chcete hubnout či nabírat svaly

Pro růst svalů rychle dodejte sacharidy

Snažíte se nabrat svaly? V tom případě byste do sebe měli do půl hodiny po cvičení dostat sacharidy a ideálně do dvou hodin pokrm, který kombinuje bílkoviny i sacharidy. Může jít znovu o krůtí roládu nebo třeba kuřecí plátek s hnědou rýží a zeleninovou oblohou.

Mezi dobré zdroje bílkovin se řadí například krůtí nebo kuřecí maso, ryby, hovězí maso (ideálně krav krmených trávou), vejce, whey protein (bílkoviny mléčné syrovátky – více informací o nich například v tomto srovnání) nebo semena a ořechy. Jako zdroj sacharidů můžete využít zejména zeleniny, a to nejlépe té listové, dále ovoce jako je grep nebo třeba banán, a jako přílohu si můžete dát hnědou nebo natural rýži.

Poslouchejte své tělo a zapomeňte na energetické tyčinky

Samozřejmě, že vše je individuální, a stejně tak i stravování po fyzické aktivitě. Pokud nejíte maso, budete konzumovat třeba více luštěnin. Výše vypsané potraviny ale představují základ, který je nejvhodnější pro většinu lidí.

Co byste rozhodně po cvičení neměli jíst, jsou nejrůznější sportovní nápoje a energetické tyčinky s vysokým obsahem cukru. Ty jsou určeny zejména na aktivity spojené s extrémními výkony, jako jsou několikadenní horské túry nebo náročné závody.

Na závěr jsme pro vás připravili recept na chutný oběd nebo večeři, kterou si můžete dát po cvičení.

Kuřecí maso je po cvičení velmi vhodné

Krůtí roláda s listovým špenátem

Krůtí maso si můžete připravit i klasicky, tato roláda má však něco do sebe. Naplnit si ji můžete čím budete chtít, my jsme využili bazalku a sušená rajčata.

Co budete potřebovat (2 porce):

[sociallocker]

  • 300–400 g krůtích prsou
  • 5 plátků sušených rajčat
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 120 g baby špenátu
  • 1–2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Jak postupovat:

Krůtí prsa nařízněte ze strany, aby se po jejich otevření dala naplnit. Maso osolte z obou stran, opepřete a zakryjte ho potravinářskou fólií. Naklepejte ho tupou stranou paličky tak, aby bylo vysoké zhruba 1–2 centimetry.

Poté odstraňte fólii, maso položte řeznou stranu dolů a navrch rozložte plátky sušených rajčat a lístky bazalky. Maso pomalu stočte do rolády. Jakmile máte hotovo, rozpalte na pánvi olivový olej a na něm zprudka roládu opečte ze všech stran.

Poté vložte roládu v zakrytém pekáčku do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 1 hodinu. Mezitím je čas na přípravu přílohy. Na oleji si krátce osmahněte piniové oříšky a na plátky pokrájený česnek. Přihoďte listy špenátu a počkejte, než mírně „zavadne“. Směs osolte a opepřete.

Roládu nechejte po vytažení z trouby chvilku odpočinout a poté ji podávejte se špenátem.[/sociallocker]

Dobrou chuť!

Pokud často a pravidelně cvičíte, nezapomeňte u toho myslet i na správné stravování. Najezte se podle toho, zda chcete zhubnout nebo nabrat svalovou hmotu, ale hlavně tak, aby vám chutnalo a jedli jste zdravě.

Sdílej:

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close