7 prohřešků české kuchyně: Děláte je taky?

0

Co si budeme povídat, Češi nepatří zrovna mezi ukázkové zdravé strávníky. Ve statistikách obezity se pravidelně umisťujeme na prvních příčkách a nezdá se, že bychom naše stravovací návyky měnili. V čem Češi dělají v kuchyni chyby a neděláte je náhodou taky?

1) Příliš mnoho soli

Přistane vám polévka na stole a už saháte po solničce, abyste si ji dochutili. A to jste ještě ani neochutnali. Je vám to povědomé? Pokud příliš přisolujete jídla, nejste sami, vlastně je v tom s vámi skoro celá republika. Čeští strávníci denně zkonzumují 13–14 gramů soli, přitom denní dávka by neměla překročit 5–6 gramů, tedy zhruba jednu kávovou lžičku. A není to jen o přisolování. My Češi se vyžíváme v pečivu, sýrech, pomazánkách a uzeninách, které často obsahují půlku denní dávky soli v jedné porci.

2) Každý den musí být maso

Nejlépe šunka na snídani, steak k obědu a párek k večeři. Bez masa si zkrátka český strávník nedovede představit pokrm. S jeho konzumací by se to přitom nemělo přehánět, v jídelníčku by se maso mělo objevit ideálně 4× týdně – ne více.

3) Málo zeleniny

Zeleninu na českých talířích moc často nenajdete. Při všem tom mase a přílohách na ni ani nezbývá místo. Správný talíř by měla tvořit ze třetiny bílkovina (libový steak, rybu, tofu), ze třetiny příloha a z poslední třetiny tolik zatracovaná zelenina.

Obrovské porce jsou zásadním českým problémem

4) Obrovské porce

S předchozími body souvisí i nadprůměrně velké porce, které si Češi k jídlu dopřávají. Ukazatelem kvality jídla v restauraci je jeho množství, na což takoví Italové nebo Španělé hledí až jako na poslední. Jakmile nám někdo naservíruje málo, je to špatně.

5) Spousta pečiva

Rohlík na snídani, chleba k zelňačce a večer bageta. A do toho koláček po obědě anebo ke svačině. Češi se v konzumaci pečiva přímo vyžívají, přitom pečivo nás mnohdy pouze zaplácne a rychle se po něm přibírá.

6) Kečup, tatarka, hlavně, ať to není nuda

Horší nešvar než špagety s kečupem byste hledali těžko. Přitom jde o jídlo, které z českých domácností stále nemizí. Pokud zrovna Češi do jídla nepřidávají kečup, vypomůže tatarka. Bez umělé omáčky to není ono.

V českých jídelníčcích najdete i polotovary a nezdravé omáčky

7) Náhražky místo kvalitních potravin

Nemusí jít pouze o citron místo limetky. Češi rádi sahají po náhražkách, když zrovna po ruce nemají originál nebo se jim za něj nechce utrácet. Přitom s kvalitními potravinami chutná výsledný pokrm úplně jinak a mnohem lépe.

Samozřejmě, že nemůžeme házet všechny do jednoho pytle a věříme, že české vaření je na cestě k lepšímu. Článek proto berte s rezervou a poučte se z chyb, které se Čechům v kuchyni vyčítají.

Sdílej: