Jednoduché sacharidy – víte, které to jsou?

2

V minulém článku jsme se seznámili s jedním z největších dietních strašáků a také pevně zakořeněných předsudků týkajících se hubnutí – tuků. Dnes se budeme věnovat druhé, nepříliš oblíbené kategorii, kterou představují cukry, chcete-li sacharidy. Stejně jako tuky, jsou i sacharidy nezbytné pro správnou funkci lidského organismu a ve své podstatě představují vlastně takovou spolehlivou a potřebnou zásobárnu energie. Pokud se věnujete nějakému sportu, pak jistě víte, že sacharidy jsou naprosto nezbytné pro rozvoj optimální výkonnosti. Jak je to ale se sacharidy ve výživě ne-sportovce? Seznamte se s první skupinou sacharidů, která zahrnuje sacharidy jednoduché.

Kde se vzaly, tu se vzaly jednoduché sacharidy

Základní členění jednoduchých sacharidů zahrnuje monosacharidy a disacharidy. Jak již samotný název skupin napovídá, monosacharidy jsou tvořeny pouze jedním cukrem, disacharidy jsou naopak tvořeny dvojicí monosacharidů. Tento druh sacharidů je velmi snadno stravitelný a cukry se tak rychle vstřebávají do trávicího traktu.

Co to pro nás znamená? Zejména nárůst hladiny glukózy (cukru) v krvi člověka. Tento proces následně vede k vyplavení značného množství inzulínu, hormonu, který reguluje hladiny cukru v krvi. Jak zajisté všichni víme – jeho nedostatek vede k rozvoji cukrovky neboli diabetu.  Pokud však dojde k nadbytečné konzumaci cukrů, pak se tyto přebytky energie ukládají ve formě tukové tkáně (což samozřejmě nikdo z nás určitě nevěděl, ani vědět nechtěl).

kostkovy cukrCo zahrnují jednotlivé skupiny jednoduchých sacharidů

Pokud bychom se detailně podívali na každou ze skupin jednoduchých sacharidů, pak je nutné zmínit ještě jej další členění, resp. podkategorie.

Monosacharidy se dále dělí na:

  • Glukózu – zde hovoříme zejména o hroznovém cukru, který je přirozeně obsažený například v medu nebo hroznovém vínu. Spolehlivým zdrojem – avšak zdrojem umělým – jsou „cucací“ pastilky hroznového cukru, které můžeme sehnat v lékárnách, drogériích nebo prodejnách zdravé výživy, popřípadě v prodejnách pro sportovce v různorodých příchutích (banán, malina, pomeranč, mango, citron apod.).
  • Fruktózu – v tomto případě se jedná o ovocný cukr, jehož hlavním zdrojem – jak již sám název napovídá – je zejména ovoce, ale také již výše zmíněný med.
  • Galaktózu – poslední složkou monosacharidů je galaktóza, která představuje mléčný cukr obsažený například v mateřském mléce.

Disacharidy se dále dělí na:

  • Sacharózu – označovanou též jako cukr řepný. Sacharóza je tvořena glukózou a fruktózou a jedná se zejména o cukr v jeho nejběžnější formě. Tímto cukrem přislazujeme pokrmy, kávu, čaje a hojně je zastoupen zejména v průmyslově vyráběných a zpracovávaných potravinách a nápojích.
  • Maltózu – maltóza představuje sladový cukr tvořený dvojicí glukóza + glukóza. Tento typ disacharidu se uvolňuje ze škrobu při klíčení ječmene, jeho nejvýznamnějším zdrojem je tedy „překvapivě“ pivo.
  • Laktózu – poslední skupinou disacharidů je laktóza, která označuje mléčný cukr, jenž je tvořen glukózou a galaktózou. Tento druh disacharidu je zastoupen zejména v mléčných výrobcích a samotném mléce.

ovoce-cukrKteré potraviny obsahují bohatou zásobu jednoduchých sacharidů

Součástí jídelníčku každého z nás je spousta potravin, které obsahují značné množství jednoduchých sacharidů. Co to znamená? Že si na výborném dortu od babičky sice značně pochutnáme, ale naše tělo cukr ihned stráví, přemění na energii a nás po chvíli opět zachvátí svíravý pocit hladu. Jednoduché cukry jsou obsaženy například ve sladkostech, slazených nápojích a džusech, pečivu, ale i v průmyslově vyráběných potravinách a výrobcích (instantní polévky, omáčky, dochucovadla apod.). Řada těchto potravin navíc také obsahuje značné množství tuku, což neodmyslitelně také vede k nárůstu naší hmotnosti.

Kolik jednoduchých sacharidů bychom tedy měli přijmout

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

  • Tamara

    Je tedy pravda, že sladit čaj medem je zdravější než cukrem?

    • Otázka je, co znamená zdravější. Ale rozhodně bych doporučila med za cukr nahradit. Kromě složení jde o přírodní produkt bez technologického zpracování (musíme mít k dipozici pouze kvalitní med, bez přídavků kukuřičného nebo třtinového sirupu a barviv).

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close