Cuketovo-pohanková bábovka

3

Že vám nejde cuketa a pohanka dohromady s bábovkou, jak ji znáte? Ode dne, kdy tento recept vyzkoušíte, budete mít o netradiční recept na zdravý desert víc.

Co potřebujeme:

3 vejce
1 hrnek třtinového cukru
1 hrnek rostliného oleje
1 lžička vanilkového extraktu
3 hrnky neoloupané nastrouhané cukety (zbavené přebytečné vody)
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek pohankové mouky
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva a jedlé sody
1 lžička soli

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 180°C. Vejce utřeme s cukrem a olejem, poté přidáme nastrouhané cukety, mouku, sodu a prášek do pečiva, skořici a sůl. Směs důkladně promícháme. Nalejeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi hodinu.

Náš tip:

Pokud mouku s práškem do pečiva a sodou prosejeme skrz cedník, těsto bude nadýchanější.

Pozor!

Pokud pečeme v silikonové formě, je doma pečení asi o 15 minut kratší!

pohankaProč cuketa a pohanka

Na cuketě nás může zaujmout fakt, že je z téměř 94 % tvořena vodou. Ve 100 g cukety je i 21 g vitamínu C. Obsahuje množství karotenu, který tělo přemění na vitamín A, Konzumace cukety se doporučuje při hubnutí a při detoxikaci organismu. Obsahuje nezanedbatelné množství vlákniny, která v těle přispívá k rychlejšímu metabolismu.

Jednoletá bylina pohanka se využívá jako součást zdravé výživy. Neobsahuje lepek, je tedy vhodná i pro osoby, které lepek nesnáší. Naopak obsahuje rutin, který pomáhá při potížích s cévami, křečovými žilami a hemoroidy. Dalším plusem je to, že pohanka přispívá k posílení imunity a je vhodná pro osoby žijící s nadměrnou fyzickou a psychickou zátěží.

Pohanka je k dostání v různých podobách – jako neloupaná, pololoupaná, pohanka lámanka, najít ji můžeme i v podobě pohankové mouky nebo krupice. Hodí se i k přípravě karbanátků a dalších hlavních jídel na způsob rizota a kaší.

Spojením cukety a pohanky vznikne báječný, chutný a zdravý desert. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným a zdravě si „nezahřešit“?

Zdroj úvodní fotografie: ceskestavby.cz

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.