Cuketovo-pohanková bábovka

3

Že vám nejde cuketa a pohanka dohromady s bábovkou, jak ji znáte? Ode dne, kdy tento recept vyzkoušíte, budete mít o netradiční recept na zdravý desert víc.

Co potřebujeme:

3 vejce
1 hrnek třtinového cukru
1 hrnek rostliného oleje
1 lžička vanilkového extraktu
3 hrnky neoloupané nastrouhané cukety (zbavené přebytečné vody)
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek pohankové mouky
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva a jedlé sody
1 lžička soli

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 180°C. Vejce utřeme s cukrem a olejem, poté přidáme nastrouhané cukety, mouku, sodu a prášek do pečiva, skořici a sůl. Směs důkladně promícháme. Nalejeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi hodinu.

Náš tip:

Pokud mouku s práškem do pečiva a sodou prosejeme skrz cedník, těsto bude nadýchanější.

Pozor!

Pokud pečeme v silikonové formě, je doma pečení asi o 15 minut kratší!

pohankaProč cuketa a pohanka

Na cuketě nás může zaujmout fakt, že je z téměř 94 % tvořena vodou. Ve 100 g cukety je i 21 g vitamínu C. Obsahuje množství karotenu, který tělo přemění na vitamín A, Konzumace cukety se doporučuje při hubnutí a při detoxikaci organismu. Obsahuje nezanedbatelné množství vlákniny, která v těle přispívá k rychlejšímu metabolismu.

Jednoletá bylina pohanka se využívá jako součást zdravé výživy. Neobsahuje lepek, je tedy vhodná i pro osoby, které lepek nesnáší. Naopak obsahuje rutin, který pomáhá při potížích s cévami, křečovými žilami a hemoroidy. Dalším plusem je to, že pohanka přispívá k posílení imunity a je vhodná pro osoby žijící s nadměrnou fyzickou a psychickou zátěží.

Pohanka je k dostání v různých podobách – jako neloupaná, pololoupaná, pohanka lámanka, najít ji můžeme i v podobě pohankové mouky nebo krupice. Hodí se i k přípravě karbanátků a dalších hlavních jídel na způsob rizota a kaší.

Spojením cukety a pohanky vznikne báječný, chutný a zdravý desert. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným a zdravě si „nezahřešit“?

Zdroj úvodní fotografie: ceskestavby.cz

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close