Osvěžující tzatziki s mátou a řeckým jogurtem

0

Pokud jste již někdy byli v Řecku, stoprocentně jste ochutnali osvěžující pokrm z okurek, česneku, kopru, olivového oleje, hustého řeckého jogurtu a dalších ingrediencí, který je znám pod pojmem „tzatziki“. Jelikož se jedná o salát, jenž svou chutí omámil turisty z celého světa, spousta z nás si jej snažila připravit doma.

Jaké ovšem bylo naše překvapení, když jsme místo hustého okurkového salátu s lahodnou chutí vykouzlili něco, co mělo k origináluokurka pěkně daleko? Pokud jste byli po prvním pokusu stejně zklamaní jako my, nezoufejte! Pro opravdové gurmány a milovníky řecké kuchyně jsme našli tento recept, který si v ničem nezadá s originálem.

Řecké tzatziki
 

Co potřebujeme:

  • 500 g pravého řeckého jogurtu nebo zakysanou smetanu
  • 2 stroužky českého česneku
  • 1 větší salátovou okurku
  • 1 dl extra panenského olivového oleje
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • Hrstku čerstvé máty
  • Šťávu z 1 až 2 citronů
  • Pepř a sůl na dochucení

česnekJak na to:

Připravte si okurku, kterou oloupete a nastrouháte na jemném struhadle. Nastrouhané kousky přeceďte přes tenké plátýnko nebo utěrku a smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Kopr a mátu nasekejte najemno a česnek vylisujte. Spolu se šťávou z citronu přidejte do jogurtu a důkladně zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem a uložte alespoň na hodinu do ledničky.

Pokrm podávejte vychlazený třeba s opečeným chlebem či ciabattou a bílým vínem – ideálně řeckou retsinou.

Náš tip: Hotový salát zakápněte olivovým olejem a dozdobte koprem či plátky okurky.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.