Polenta – zdravý pokrm, který ocení i celiakové

1

Už jste někdy ochutnali polentu? Pokud ne, je to velká chyba, kterou je třeba rychle napravit. Tento pokrm je totiž zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek i vlákniny, dá se snadno připravit na spoustu způsobů a oblíbil si ho nejeden národ. Pojďte se s námi na polentu podívat pěkně zblízka!

O polentě a jejím původu

Když se mluví o polentě, lidé často ani nevědí, o čem je vlastně řeč. Polenta je kukuřičná kaše, která má svůj původ v Itálii, ale oblíbili si ji i Moldavani, Rumuni, Černohorci, Srbové nebo Chorvati, kteří ji ovšem nazývají jinak – pura, kačamak nebo bakardan. V Itálii je dodnes považována za tradiční jídlo. Původně šlo o pokrm chudších lidí, dnes ji jedí všichni, kteří jí přišli na chuť.

Dobrou zprávu máme pro osoby nesnášející lepek. Polenta se totiž skvěle hodí do jejich jídelníčku pro svou absenci lepku. Navíc, pro všechny ostatní, je bohatá na vlákninu, která nám dodává pocit sytosti a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.

Pokud se zajímáte o čínskou medicínu, určitě oceníte informaci, kam polentu zařadit. Patří totiž jednoznačně k ochlazujícím potravinám, její konzumace se tedy doporučuje především v teplých dnech, v létě.

Můžeme si ji koupit i sami vyrobitpolenta

Polenta je k dostání v nejrůznějších italských obchůdcích nebo v obchůdcích se zdravou výživou, případně ve zdravých koutcích v marketech. Můžeme si koupit obyčejnou nebo instantní, rozdíl je potom v době přípravy. Další možností je výroba polenty doma. Stačí k tomu pouze spařená kukuřičná mouka, kterou vsypeme do vařící osolené vody. Když se voda vyvaří a kaše se začne oddělovat od stěn hrnce, polenta je hotová. Pokud si koupíme samotnou polentu, příprava je stejná, pouze ji nemusíme spařovat. Kromě vody se dá vařit i v mléce nebo v zeleninovém či masovém vývaru.

Popusťte uzdu fantazii – s polentou to jde!

Polenta je v kuchyni velmi vděčná, dá se totiž připravit na sladko i na slano, dá se zapékat s oblíbenými ingrediencemi a můžeme z ní dokonce vyrobit knedlíky, které jsou 100% zdravou alternativou houskových nebo bramborových knedlíků, jež má spousta z nás tak ráda, ale které nám příliš neprospívají. Abychom vám dokázali, jak moc je polenta chuťově tvárná, připravili jsme pro vás 2 ukázkové recepty.

Recept na slano i na sladko

Polenta je zkrátka zpracovatelná na mnoho způsobů a navíc je bohatá na tělu prospěšné látky. Pokud jste tak ještě neučinili, rozhodně ji vyzkoušejte, třeba se stane častou součástí vašeho jídelníčku, která vám pomůže cítit se skvěle! 

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

  • Hanka

    Super, konečně zas něco pro celiaky! 🙂

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close