Mrkvová polévka, která si podmaní i ty největší skeptiky

2

Zeleninové polévky jako by jedni milovali a druzí nesnášeli. Žádný střed. Proto pokud váháte, doma nějakou uvařit, aniž byste si poslechli otrávené reakce ostatních strávníků, začněte s mrkvovou polévkou. Nebudete se stačit divit ani vy, ani zeleninoví škarohlídi.

Vitamínová bomba na mnoho způsobů

Mrkev je jedna z nejvděčnějších surovin. Dá se připravit na nespočet způsobů, můžeme s ní všelijak experimentovat, zasytí a jemrkev zdravá. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek a už od dávných dob se používá jako lék. Kromě toho, že je „dobrá na oči“, jak nás poučovaly maminky i babičky, je také výborným projímavým prostředkem, pomáhá při léčbě močových kamenů i při jiných neradostných stavech. Vše podstatné o mrkvi si můžete přečíst v našem článku Mrkev a kalorie v ní obsažené. A že je vážně čemu se přiučit!

Snadná příprava, lahodný výsledek

Mrkvová polévka vás pohladí na jazyku. Rozplyne se na něm. A přitom je její příprava tak jednoduchá. Zkrátka spousta muziky za málo peněz.

Co potřebujeme: ½ kg nakrájené mrkve, sůl, pepř, kari, pokrájenou cibulku a pórek, vývar, dýňová semínka, olej nebo máslo

Jak na to:

  • Nejprve si orestujeme nakrájenou cibulku. Použít můžeme máslo nebo vhodný olej, například řepkový.
  • Na cibulku přidáme mrkev a pórek, zalijeme vývarem a přidáme koření. Vaříme, dokud není mrkev měkká.
  • Směs rozmixujeme celou (vznikne nám tak hladký krém) nebo jen část. Právě nerozmixovanou část můžeme do rozmixované vrátit zpět a vznikne řidší krém s kousky. Záleží na tom, jaký výsledek chceme mít.
  • Můžeme ozdobit kousky mrkve, kterou jsme si nechali stranou, nebo zdobit nemusíme.

Náš tip! Mrkvová polévka se často podává s krutony, dietnější a chuťově zajímavější jsou však opražená dýňová semínka. 

Zdravá mrkvová polévka dokáže příjemně překvapit a uspokojit snad každý mlsný jazýček, který k mrkvi nemá vyloženě odpor. Vyzkoušejte náš recept doma a pochlubte se v komentáři, jakou měla polévka odezvu! 

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close