Salát Caesar – lehký oběd i lahodná večeře

2

Lehký, který se hodí k obědu i k večeři, doplněný o křupavé krutony a lahodnou zálivku, to je salát Caesar. Jak se na oblíbený salát přišlo a jak si ho můžete připravit doma? Následující řádky vám to prozradí.

Kde se salát Caesar vzal

Salát z římského salátu a krutonů má svůj původ ve Spojených státech, kde údajně vznikl u příležitosti oslav Dne nezávislosti v roce 1924. Byl také pojmenován po svém tvůrci, kterým byl Cesare Cardini. Cardini se na onu oslavu chystal připravit původně něco jiného, došly mu však potřebné suroviny. Jako správný mistr improvizace to však nevzdal a začal připravovat pokrmy z toho, co v kuchyni měl. Úspěch byl tak veliký, že je salát Caesar dodnes jedním z nejoblíbenějších salátů a Cardini nakonec začal vyrábět speciální dresink do salátu ve velkém.

Restaurace nabízí obměny, Caesar je ale jen jeden

Možná se podivíte, když navštívíte několik restauračních zařízení, že můžete dostat pokaždé jiný salát, ačkoli jste si přáli naservírovat právě tento. V některém provedení se mohou objevit rajčata, v jiném avokádo nebo tortilly místo krutonů. Pravý salát Caesar ale má své pevně dané složení, možná proto uděláte nejlépe, připravíte-li si ho sami. Alespoň budete vědět, co v salátu opravdu je, a že je to ten pravý.

Vyzkoušejte si přípravu salátu podle toho pravého receptu!salat-caesar

Nejde o nic náročného, přesto vás vaši blízcí budou chtít na rukou nosit, jakou lahůdku jim naservírujete. Za zkoušku to rozhodně stojí!

Co potřebujeme:

  • na základ – 2 hlávky římského salátu, 2 kuřecí prsíčka, olej na opékání masa, sůl, pepř, 2-3 lžičky dijonské hořčice, lžičku strouhaného parmazánu, lžičku worcesterské omáčky
  • na zálivku – 2 žloutky, 150-200 ml olivového oleje, šťávu z 1 citrónu, 2 filátka sardelek v oleji (ančoviček)
  • na dokončení – čtvrtku až půlku čerstvé celozrnné bagety nebo žitný chléb, olej na opečení krutonů, stroužky z poloviny hlavičky česneku, 50 g parmazánu vcelku

Jak na to:

K obědu je salát Caesar, stejně jako jiné saláty, vhodný především pro ty, kteří pracují celý den vsedě a nemají dostatek fyzické aktivity. Těžce pracující by naopak příliš nezasytil. K večeři je vhodný, protože je v něm pouze zelenina a bílkoviny, avšak některým lidem způsobuje večerní konzumace zeleniny pocit těžkého břicha nebo nadýmání. Sami ale jistě víte, kdy vám během dne salát nejvíc prospěje. Dobrou chuť!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

  • Jajusenka

    No tak to ho děláme hooodně podobně, jen krutonky většinou osmahnu na pánvi po kuřecím 😀
    Ale tenhle salát naprosto zbožňuju. Bohužel si ho v restauraci radši už ani nedávám 🙁

  • Oksi

    Z osobnej skúsenosti, som si uvedomila, že na prípravu chutných a zdravých jedál sú potrebné kvalitné nádoby. A pre každé jedlo zvlášť. Veľa užitočných vecí pre svojú kuchyňu, som kúpila tu. http://semilton.sk/household/

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close