Cuketa neustále překvapuje. Už jste ji ochutnali plněnou masem?

1

Že se cuketa dá v kuchyni připravit na nespočet způsobů, to asi většina z nás ví. Vždycky nakonec ale najdeme recept, který nás stejně překvapí. Například ten, který jsme pro vás připravili tentokrát. Recept na cuketu plněnou mletým masem.

O cuketě bylo řečeno mnoho, ale přece jen…

Jakmile hospodyňka zjistí, jak různě může v kuchyni s cuketou nakládat, začne se zajímat nejen o to, jak vlastně cuketa chutná, ale z čeho se skládá a co konzumentům přinese. Naštěstí v tomto případě můžeme jmenovat jen pozitiva.

Cuketa je z 94 % tvořena vodou. Ze 100 g cukety získáme i více než 20 g vitamínu C a také beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Nezanedbatelné je i množství obsažené vlákniny a příznivá kalorická hodnota – ve 100 g se ukrývá 77 kJ. I to je důvod, proč se konzumace cukety doporučuje při redukčních dietách. Kromě toho je vhodná i při detoxikaci organismu, zvláště pak podporuje správnou činnost ledvin.

Jednu nevýhodu však přece jen má. Pokud si ji nevypěstujeme sami nebo na ni dostaneme chuť v zimě, pěkně si připlatíme. Vypěstovat ji je však snadné, takže pokud máte tu možnost, určitě ji využijte.cuketa

Náš tip! Věděli jste, že z cukety se dá připravit i vynikající bábovka? Vyzkoušejte recept na cuketovo-pohankovou bábovku a nechte se překvapit ještě jednou!

Pochutnají si i nároční strávníci

Ačkoli může někdo nad cuketou nejprve ohrnovat nos, nechte všechny, aby sami přišli na to, že váš výtvor je úžasný. Dejte si však pozor při výběru mletého masa a důkladně si pročtěte složení balíčku, který si vložíte do nákupního košíku. Mleté maso by ideálně mělo obsahovat pouze maso, případně sůl. Čím více přidávaných složek, tím horší produkt kupujete. A věřte, že mezi výrobky jsou opravdu velké rozdíly!

Co potřebujeme: 4 cukety, 500g mletého maso mix, 4 stroužky utřeného česneku, 1 pokrájenou cibuli, sůl, pepř, případně sýr eidam nebo slaninu

Jak na to:

  • Mleté maso smícháme se všemi ingrediencemi.
  • Cukety rozpůlíme podélně na poloviny a vydlabeme dužinu tak, aby nám zbyla asi 1,5 cm tlustá lodička.
  • Dužinu zbavíme vody (stlačíme v pěsti) a smícháme s masovou směsí.
  • Masovou směs vtlačíme do cukety ve tvaru loďky.
  • Cukety dáme na plech a pečeme na 180°C, horkovzdušně přibližně 30-45 minut.
  • Pro pány můžeme přidat navrch ještě slaninu, se kterou necháme cukety zapéct, případně na posledních 5 minut pečení na cukety položíme eidam.
  • Tradičně se cuketa plněná masem podává s bramborem, doporučujeme však vyzkoušet uvařenou pohanku. 

Z uvedeného množství ingrediencí vykouzlíte 8 porcí a ty, které se hned nesní, můžete uchovávat v lednici – vydrží tam i 3 dny a po ohřátí jsou jako čerstvé. Nechte si chutnat!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

  • Bobr

    Dělám podobně, ale stačí nakrájený salám…

    Lepší je bílá cuketa!

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close