Telecí řízek s ratatouille – kousek Francie ve vaší kuchyni

0

Dovolte, abychom vám v následujících řádcích představili a doporučili tradiční francouzský pokrm, který můžete jíst samotný, s pečivem, či s plátkem vynikajícího masa. Vyzkoušejte ho a udělejte si představu sami!

Ratatouille – známý pojem s neznámým významem

Když se svých blízkých zeptáte, co to je ratatouille [ratatuj], je velmi pravděpodobné, že vám odpoví „nevím, ale už jsem to někde slyšel“. Jedná se o tradiční francouzský pokrm, který má svůj přesný původ v Nice a jeho okolí. Tento pokrm může posloužit jako příloha k masu nebo jako náplň do slaných palačinek, dá se jíst s pečivem i samotný.

Pod pojmem ratatouille se ukrývá směs zeleniny a koření. Ze zeleniny se nejčastěji vyskytují cukety, rajčata, lilky, papriky, cibule nebo česnek, z koření hlavně bazalka a majoránka, ale i další. Záleží ale také na vašich chutích a preferencích. Stejně tak jako o složení, diskutuje si o samotné přípravě – jedním způsobem je smíchat zeleninu s kořením dohromady a upéct, druhým způsobem je nakrájení části zeleniny, přičemž druhá část má s přídavkem oleje posloužit jako omáčka.

Telecí řízek s ratatouille – ověřená kombinace masa a zeleniny

Připravte pro své blízké překvapení v podobě nového pokrmu. Návod na něj najdete právě zde.

Co potřebujeme (2 porce):

2 telecí řízky, zeleninu na ratatouille (1 velký lilek a 1velkou cuketu, 1 červenou nebo žlutou papriku, 2 rajčata, olivový olej, nejlépe čerstvou bazalku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžičku vinného octa, ½ lžičky krupicového cukru, špetku provensálského koření a sůl

Jak na to:

  • lilek a papriky nakrájíme na kostky
  • rajčata nakrojíme do kříže a zalijeme vroucí vodou
  • po minutě vodu slijeme a rajčata oloupeme a rozkrájíme na kostky
  • rozehřejeme pánev, pokapeme olejem a všechnu pokrájenou zeleninu kromě drceného česneku a bazalky dáme opékat
  • po 5 minutách přidáme česnek, bazalku, sůl, ocet, cukr a ještě 5 minut smažíme
  • telecí řízky potřeme olivovým olejem s bazalkou a osmažíme z každé strany

Tento zdravý a chuťově vynikající pokrm se hodí k obědu i k večeři a jeho příprava zabere jen 30 minut. Obohaťte svou kuchyni o nádech Francie a zpestřete si svou databázi receptů. Bon appétit!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close