Salát s červenou řepou a kozím sýrem – dokonale vyvážená kombinace chutí

0

Luxusní svačina, kterou vám bude nejeden kolega v práci závidět, nebo famózní večeře, kterou si získáte všechny členy rodiny, nikoho nevyjímaje. Dokud spojení salátu, červené řepy a kozího sýra neochutnáte, nebudete si ani s nejbujnější fantazií schopni představit, jak výborný pokrm to je. Pojďme se společně podívat, jak si ho připravit a proč se do něj vůbec pouštět.

Červená řepa a kozí sýr se představují

Kromě toho, že je salát chutný a mnoho z vás si ho jistě zamiluje – pokud se tak již nestalo – je také zdravý a prospěje každému. Červená řepa je totiž skvělým zdrojem křemíku, který se pozitivně podepisuje na stavu naší pokožky, našich vlasů a nehtů. Srdce a celý kardiovaskulární systém je zase oblažován přítomnou kyselinou listovou a trávicí soustavu potěší v řepě obsažená vláknina. Podpora nervového systému, čištění krve, tvorba inzulinu, pomoc při redukci váhy. Potřebujete ještě další důvody, proč řepu do svého jídelníčku zařadit?

Kozí sýr je známý svou typickou chutí, není tolik sladký jako sýr z kravského mléka. Zároveň je lehce stravitelnější, kouzlit se s ním kozí sýrdá v teplé i studené kuchyni. Kozí mléko, z něhož se sýr vyrábí, často nevadí lidem, kteří nesnášejí laktózu a sýry vyráběné z mléka kravského jim činí takové potíže, že je raději vypouští. Samotný kozí sýr podporuje spalování tuků a je dobrým zdrojem vápníku, vitamínů A a B2, draslíku a antioxidantů.

Připravte si nezapomenutelný salát

Důležité součásti salátu jsme si představili, je na čase prozradit vám recept na delikatesu, která vás s největší pravděpodobností uchvátí a vaše chuťové buňky budou jásat.

Co potřebujeme: 400 g vařené červené řepy, 200 g kozího sýru, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu, snítku tymiánu, 2 lžičky balsamikového octa, 80 g rukoly, sůl, pepř, opražená dýňová semínka

Jak na to:

  • Nejprve nakrájíme řepu na nudličky.
  • Připravíme si dresink z octa, oleje, medu a tymiánu, do hotového dresinku přidáme řepu.
  • Směs dáme na pečicí papír na plech a necháme péct na 180°C asi 30 minut, případně déle, dokud řepa nebude měkká.
  • Poté vše necháme vychladnout.
  • Řepu, rukolu a porci kozího sýra zakápneme olejem, dochutíme solí a pepřem a posypeme nasucho opraženými semínky.

Náš tip: Pokud si budete chtít dát salát k obědu, servírujte si ho s celozrnným chlebem, nebo si dopřejte pokrm v podobě polévky. Samotný salát by vám nedodal energii potřebnou na odpoledne.

Salát z červené řepy a kozího sýra u nás ještě není příliš rozšířeným pokrmem, což je opravdu škoda. Je zdravý i chuťově výborný, skvěle se hodí do vyváženého jídelníčku, na který bychom měli dbát, chceme-li zdravě žít. Vyzkoušejte kombinaci zdánlivě nespojitelných chutí a dejte nám vědět, jak se nám povedl a jak na vás zapůsobil!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close