Rajská polévka – lahodné pohlazení chuťových buněk

1

Rostou vám na zahradě rajčátka a vy už nevíte, jak je zpracovávat? Nebo vás jen lákají v obchodě, abyste si je koupili, když je jejich sezóna a jsou levnější než po zbytek roku? Tak či onak, máme pro vás návrh. Co takhle uvařit si překvapivě lahodnou rajskou polévku?

Co potřebujeme:

  • 1 cibuli
  • těstovinovou rýži
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 listů bazalky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 5 kuliček celého nového koření
  • 1 kostku masoxu
  • litr vody
  • 2 kg rajčat
  • lžíci másla
  • lžíci hladké mouky

Jak na to:

  • omyjeme rajčata a nakrájíme je na čtvrtiny, nasekáme cibuli
  • obojí osmahneme na olivovém oleji, osolíme, opepříme
  • přidáme čerstvou bazalku a směs dusíme ve vlastní šťávě
  • rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou
  • po chvíli zalijeme vodou, přidáme bobkový list, masox a nové koření
  • vaříme 25 minut a poté vyjmeme koření
  • přilijeme podušená rajčata a rozmixujeme, můžeme vše přecedit, ale nemusíme
  • vše přivedeme k varu, přidáme rýži a cukr
  • vaříme, dokud rýže nezměkne

Náš tip č. 1!

Polévka se dá uvařit i z konzervovaných rajčat, ale její chuť tolik nevynikne, jako když použijeme rajčata čerstvá. V případě, že nám rajčata hodně přebývají, můžeme z nich udělat domácí kečup a zavařit ho. Potom si budeme moci i přes zimu udělat chutnou a poctivou polévku.

Náš tip č. 2!

Dietnější verzi polévky můžeme připravit tak, že vynecháme těstovinovou rýži. Místo ní můžeme použít přímo těstoviny do polévky – například oblíbená písmenka.

Věděli jste, že rajská polévka chutná i za studena? Polévka z čerstvých rajčat je však lepší za tepla. Dejte nám vědět, jak ji máte rádi vy!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

  • Terka

    No, já ji třeba moc ráda nemám jakkoliv. 🙂 Ale na obrázku vypadá chutně!

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close