Mrkvové šátečky s makovou náplní – zažijte nečekaně chutnou kombinaci chutí!

2

Máme pro vás další tip na zdravé mlsání, ze kterého nemusíte mít výčitky svědomí. Mrkvové šátečky s makovou náplní vás překvapí svou delikátní chutí, perfektní kombinací chutí i jemností, s jakou se vám budou rozplývat na jazyku. Nalákali jsme vás? Skvělé, pusťme se společně do toho!

Několik vět o mrkvi

Položili jste si otázku, proč má v těstu figurovat zrovna mrkev? Ano, především proto, že je zdravá! Její hlavní předností je vitamín A, dále pak D, E a několik vitamínů ze skupiny B. Konzumace mrkve pomáhá při šerosleposti, doporučuje se při potížích s močovými kamenyrevmatických zánětech kloubů. Samozřejmě obsahuje i vlákninu, která podporuje trávení. Nabízí také celou plejádu minerálních látek, mrkevnapříklad sodík, draslík, vápník, železo a mnoho dalších. Nesmíme zapomenout zmínit betakaroten, který hraje roli zejména při ochraně kůže při styku se slunečním zářením. Když vezmeme v úvahu všechna pozitiva mrkve a připočteme k tomu, že výrobky, v jejichž těstě se mrkev objevuje, jsou vynikající, odpovídáme na vaši počáteční otázku, proč vlastně budeme pracovat s mrkví.

Mrkvové šátečky s makovou náplní – jednoduchý recept na lahodný dezert

Za 20 minut přípravy a 15 minut pečení můžete servírovat báječný dezert, na který jen tak někdo nezapomene. Zájem o recept na tuto delikatesu se od vašich blízkých dostaví zcela určitě.

Co potřebujeme: 300 g špaldové mouky (půl celozrnné, půl hladké), 300 g nastrouhané mrkve, 100 ml slunečnicového oleje, 150 g namletého máku, 250 ml mléka (můžeme použít kravské, ale i sójové nebo ovesné – tekuté nebo v prášku), 4 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce kukuřičného škrobu

Jak na to:

  • Nastrouháme mrkev.
  • Mouku s práškem do pečiva přesejeme přes cedník a přidáme k mrkvi.
  • Přidáme olej a vše důkladně promícháme.
  • Připravíme si makovou náplň: tekutinu přivedeme k varu a přidáme rozemletý mák. Osladíme, přidáme škrob a necháme chvilku povařit. Poté necháme náplň vychladnout.
  • Těsto vyválíme a nakrájíme na čtverce. Doprostřed každého čtverce poklademe lžící makovou náplň a jako kosočtverec zavineme – získáme tak šáteček.
  • Šátečky pečeme dozlatova v horkovzdušné troubě na 180°C asi 15 minut.

Náš tip! Těsto si můžeme připravit předem a nechat ho odležet v ledničce. Sladit můžeme nejen javorovým sirupem, ale i jinými sirupy nebo sladěnkou.

Vyzkoušejte další z našich výborných zdravých receptů na nezapomenutelně chutný a lehce stravitelný dezert a mlsejte tak, abyste neměli výčitky svědomí. Dobrou chuť!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.