Čočková polévka – vydatná součást zdravého jídelníčku

0

Čočka je perfektním a zdravým zdrojem energie. Neobsahuje téměř žádnou vodu, tuku v ní najdeme poskrovnu, ale bílkovin a sacharidů má požehnaně. Kromě toho z ní můžeme načerpat železo a vlákninu. A dá se připravit na mnoho způsobů.

Cockova polevkaČočka nejen jako zdroj železa

Některé látky jsou pro tělo velmi důležité. Mezi ně patří i železo, přesto ho má mnoho lidí nedostatek. Ten se může projevit bledou kůží, obtížným dýcháním, bušením srdce, dostavit se může syndrom neklidných nohou, bolesti hlavy a další. U žen dochází kvůli nedostatku železa k silné a bolestivé menstruaci.

Další důležitou součástí čočky je kyselina listová, díky níž se lépe tvoří červené krvinky, a měď. Složené sacharidy v čočce nám dodají energii na dlouho, díky obsahu bílkoviny může být náhradou masa v jídelníčku. Nezanedbatelné je i množství vlákniny v čočce obsažené (5 g/hrneček vařené čočky).

cockova polevkaNení jen jedna

Čočka coby potravina má několik druhů. Nejznámější je obyčejná hnědá, známe ale ještě červenou a zelenou. Červená se oproti hnědé nemusí namáčet, a přesto je rychle uvařená. Dá se připravit i na sladko, např. s ovocem a smetanou. Jednoduše se však rozvaří. Zelená čočka oproti ní zase drží tvar a skvěle chutná v kombinaci s obilninami.

Čočku můžeme připravit na více způsobů. Kromě klasické polévky, které se budeme věnovat o pár řádků níž, z ní můžeme udělat kaši nebo na studeno salát s vajíčkem, kyselou okurkou a paprikou, můžeme přidat i kousek uzeniny.

Jak připravit vynikající čočkovou polévku

U přípravy čočkové polévky platí pravidlo, že to nejjednodušší je nejlepší. Při vaření použijeme hnědou čočku.

Jak na to:

[sociallocker]Čočku propláchneme a necháme půl dne odstát.
Nakrájíme si cibulku a osmažíme ji v hrnci na másle.
Přidáme odstátou čočku s vodou a vaříme ji 20 minut, než změkne.
Dochucujeme lžící octa a solí.[/sociallocker]

Náš tip

Do polévky můžeme pro chuť přidat uzeninu.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close