Nastartujte metabolismus s Chilli con carne se špagetami

1

Cítíte se po Vánocích pořádně přejedení, zbytečně plní, bez elánu a energie? Jste unavení, do ničeho se vám nechce a nejraději byste jenom pospávali nebo lenošili u pohádek? Pak se začtěte do našeho dnešního receptu na Chilli noc carne se špagetami a vrhněte se na jeho přípravu, která vám nezabere více, než 25 minut. Věřte, že po konzumaci tohoto lehce pálivého jídla nastartujete své zažívání i samotný metabolismus a objevíte v sobě zásoby skryté energie, o kterých jste doposud možná ani nevěděli.

Kde nalezne chilli uplatnění?

Není chilli paprička, jako chilli paprička. Jejich druhů je na světě takřka nepočítaně. Liší se od sebe nejen vzhledem, barvou a vůní, ale zejména také obsahem účinné látky kapsaicin, která může za jejich pálivost. A právě pálivost je to, co dělá z této plodiny pravý a nefalšovaný zázrak v kuchyni. Nejen, že kapsaicin nastartuje metabolismus, jak jsme již zmínili výše, ale také pomáhá snižovat vysokou hladinu inzulinu v krvi, má příznivý účinek na zažívání, zahřívá a povzbuzuje tělo i mysl.

V kuchyni je možno chilli papričky konzumovat samotné, jako součást nejrůznějších pokrmů a ve formě koření také jako dochucovadlo. Nejznámější kořenicí směsi obsahují chilli papričky, česnek a majoránku. Výjimkou není ani hřebíček, nové koření nebo cibulový prášek. Chilli skvěle doplní chuť nakládaného masa, ryb i zeleniny. Konzumace chilli papriček v jakékoli jejich podobě se však nedoporučuje papričkaosobám trpícím těžkou formou akné nebo osobám s citlivým žaludkem. Omezená konzumace chilli pak platí také pro osoby, jež se potýkají se zánětem močového měchýře nebo s ledvinovými problémy.

Lehce pálivé Chilli con carne se špagetami

Co potřebujeme?

  • 500 mletého hovězího masa nebo mix hovězí + vepřové v poměru 2:1
  • Špagety
  • 3 velké cibule
  • 1 plechovku (250 g) červených fazolí v rajčatové omáčce
  • Chilli koření
  • Sůl
  • Pepř
  • Pánové si mohou přidat slaninu s vysokým podílem masa

Jak na to?

 

Špagety vysypeme do většího hrnce a uvaříme je podle návodu na obalu. Na pánvi si vedle osmažíme cibulku „do zlatova“. Pánové nebo milovníci mastnějších pokrmů mohou k cibulce přidat také kvalitní slaninu. K cibulce přidáme mleté maso, které opékáme do té doby, než bude hotové. Následně přidáme plechovku fazolí, dokořeníme solí, pepřem a chilli kořením. Vzniklou směsí přelijeme uvařené špagety až na samotném talíři. Ozdobit můžeme třeba lístkem bazalky.

Náš tip:

Pokud chcete, aby byl tento pokrm opravdu chutný a výživově vyvážený, doporučujeme zakoupit mleté maso přímo od řezníka. Maso, které standardně pořídíte v super a hyper marketech, má s kvalitou jen pramálo společného. Navíc je plné vody, která na pánvi nadělá zbytečnou neplechu. Stejně tak špagety nemusíme brát v prvním supermarketu, který máme po cestě do práce. Použít můžeme jejich zdravější variantu z celozrnné mouky nebo koupit špagety čerstvé z trhů či ochodů se zdravou výživou.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close