Dieta podle krevních skupin – to je velice zajímavý životní styl a druh výživy, který začíná uchvacovat stále více lidí. Jedná se v podstatě o to, že si každý člověk zjistí, jakou má krevní skupinu, poté jaké jídlo a nápoje se k té či oné krevní skupině hodí a čemu by se měl naopak úplně vyhnout, a následně se tímto stravovacím způsobem řídí (třeba) až do konce života.
Jak dieta podle krevních skupin funguje
Jedná se o velice jednoduchý princip. Podle odborníků a lékařů byla každému z nás, respektive našemu imunitnímu systému dána do vínku schopnost určování, zda je nějaká látka pro tělo cizí, nebo vlastní. Jinými slovy, zda je daná látka pozitivní a žádoucí, nebo naopak nechtěná. Jenže tělo k této identifikaci nepoužívá pouze jednu metodu, ale hned několik.
Jednou z nich je identifikace pomocí chemických látek zvaných antigeny. Ty se nachází v buňkách naprosto všech organismů a právě jeden z nich je zodpovědný za rozpoznání krevní skupiny. Každá krevní skupina má logicky tento antigen odlišný, a to navíc s osobitou chemickou strukturou. A jak to všechno souvisí se stravováním? Když váš imunitní systém zaregistruje, že do vašeho těla vstoupil cizí antigen, okamžitě vytvoří protilátky s cílem jej zničit. Bylo zjištěno, že množství potravin obsahuje různé antigeny, které negativně reagují pouze s určitými krevními skupinami a ostatní nechávají beze změny. Tedy to, co je vhodné pro jednu krevní skupinu, nemusí být vhodné pro druhou.
Proč je dieta podle krevních skupin tak oblíbená
Může se zdát, že jsme právě zabrouzdali do naprosto sci-fi sféry, která je postavená úplně na hlavu. Možná. Rozhodně má však dieta podle krevních skupin něco do sebe. Ti, co ji totiž provozují, tvrdí, že mnohem lépe a rychleji hubnou bez jakýchkoliv vedlejších účinků, jako je například únava, hlad či jo-jo efekt. A když už nic, můžete ji alespoň na nějakou dobu vyzkoušet, a pokud vám nebude vyhovovat, opět se vrátit ke svým původním stravovacím návykům.
Charakteristiky jednotlivých krevních skupin a doporučené potraviny
Začneme tedy již se samotným popisem krevních skupin a toho, co by měli lidé s tou či onou krevní skupinou jíst a čemu by se naopak měli úplně vyhnout. Vhodných a nevhodných potravin, které v tomto článku uvádíme, je samozřejmě mnohem více, my zde však předkládáme pouze příklad, aby si každý mohl udělat alespoň částečnou představu, co je pro kterou krevní skupinu vhodné.
Charakteristika skupiny 0 a potraviny doporučené pro dosažení ideální váhy
Jako první popíšeme univerzální krevní skupinu 0, která je nejstarší z celé typologie. Jde o krevní skupinu lovců, která je rozšířená v Africe, kde se před tisíciletími začaly psát lidské dějiny. Není tedy divu, že její majitelé by měli konzumovat zejména živočišné bílkoviny, se kterými si jejich tělo velmi dobře poradí. Tato krevní skupina má totiž schopnost metabolizovat bílkoviny a tuky na takové látky, které se využívají místo cukrů k udržení stálé hladiny glukózy v krvi. Kromě vyššího příjmu bílkovin je pro lovce dobré také intenzivní cvičení. Většinou se jedná o velmi silné jedince, kteří mají sílu a vůdčí schopnosti, silnou přirozenou obranu proti infekcím, výborný metabolismus a silný imunitní systém. Ovšem slabinou jejich organismů je malá tolerance ke změnám (jídelníčku i prostředí), což může být na obtíž například na dovolené.
Lidé s „nulou“ by měli jíst hodně zeleniny a ovoce, zejména pak římský salát, brokolici, nebo špenát, a nutností je také dostatečný příjem masa, a to například hovězího, jehněčího, skopového, telecího a mořských plodů. Příznivě se projeví též přísun zeleninových šťáv, piva, vína, zeleného čaje, vitaminu B a K, vápníku a jódu či lékořice.
Pokud takový člověk chce zhubnout, měl by zvolit intenzivní fitness cvičení, aerobik, kontaktní sporty, či běh a jako stravu pak mořskou řasu, mořské produkty, sůl s jódem, játra a červené maso. Naopak by se měl naprosto vyhnout pšeničnému lepku, kukuřici, fazolím, čočce či zelí. Požadovaný výsledek přinese i omezení příjmu růžičkové kapusty, květáku, kukuřice, oliv, brambor, hub, mandarinek, melounů, pomerančů, banánů, jahod, skořice, hořčice, slaniny, husy, šunky, kaviáru, uzeného lososa, vepřového masa, kefírového mléka, všech jogurtů, odstředěného mléka, eidamu, čedaru či sýru typu Cottage. Z nápojů je vhodné omezit konzumaci pomerančového džusu, kávy, limonád a černého čaje.
Jaké nemoci vás mohou potrápit? Lidé s krevní skupinou 0 jsou náchylnější k alergiím, poruchám funkce štítné žlázy či krevní srážlivosti, kloubním nemocem či vředovým žaludečním onemocněním.
Charakteristika skupiny A a výživa doporučená pro váhový přírůstek či úbytek
Krevní skupina A je prakticky pravým opakem skupiny 0. Je charakteristická pro pozdější zemědělsky-usedlý způsob života, který je typický pro Asii, a nejvíce ze všeho jí prospívá vegetariánská strava. Člověk s krevní skupinou A by tedy měl nahradit stravu živočišného původu za složky jako sójové bílkoviny, obilná zrna a zelenina. Tito lidé sice nemají problémy se změnami, život jim ale může znepříjemnit háklivý imunitní systém, jehož funkčnost ještě snižují živočisné bílkoviny. Na druhou stranu mají schopnost maximálně využít toho, co nabízí příroda.
Lidé s krevní skupinou „A“ by se tedy měli vyhnout červenému a tučnému masu, pšenici, slanině, kachně, králíkovi, ančovičkám, rakům, kaviáru, plísňovým sýrům, podmáslí, čedaru, plnotučnému mléku, sýru typu Cottage, máslu, kukuřičnému oleji, sezamovému oleji, para ořechům, kešu, pistáciím, fazolím, čínskému zelí, červenému zelí, červené paprice, černým olivám, melounu, pomerančům, mandarinkám, houbám či banánu.
Naopak si takoví lidé mohou dle chuti dopřávat například kapra, makrely a dalších ryb, sardinek, tofu, sójového sýru nebo mléka, oleje z lněného semínka, olivového oleje, arašídů, meruněk, ananasu, třešní, blum či švestek. Neuškodí káva, víno ani zelený čaj, organismu prospějí také luštěniny.
Pokud by chtěl člověk s krevní skupinou A přibrat, měl by jeho jídelníček obsahovat zejména maso, mléčné výrobky, fazol obecný, fazol měsíční, rajčatovou šťávu, černý čaj, brambory či pšenici. Pokud by naopak toužil po redukci váhy, je vhodné do jídelníčku zařadit rostlinné oleje, potraviny ze sóji, zeleninu a ananas. Z bylinek a vitaminů je pro tělo vhodný vitamin B12, dále vitaminy C, E, kyselina listová či ostropestřec mariánský. V kombinaci s jógou či jiným meditačním/relaxačním cvičením se výsledky brzy dostaví.
Zaměřit by se osoby se skupinou A měly na prevenci onemocnění, jako je diabetes, jaterní, žlučníkové či cévní choroby, ale také chudokrevnost či rakovina.
Charakteristika skupiny B a doporučené potraviny pro skupinu „rovnováhy“
Někteří odborníci tvrdí, že krevní skupina B je tím nejlepším z obou předchozích skupin, a že „B“ pochází ze slovíčka balance – rovnováha. Vyvíjela se vlivem migrace a dokázala se uzpůsobit novým, mnohdy drsným podmínkám a zpracovat většinu druhů stravy. Lidé s krevní skupinou B jsou tak schopni odolávat většině závažných nemocí, mají stabilní a pevnou imunitu a odolnou trávicí soustavu. Naopak ale bývají náchylnější k exotickým nemocem imunitního systému.
Jídelníček lidí s krevní skupinou B by měl obsahovat co nejvíce jehněčího, skopového, králíka či zvěřiny, dále pak nejrůznější mořské plody, jako je například treska, štika, sardinky, makrela, nebo losos. Z mléčných výrobků se nemusí stranit sýru typu Cottage, jogurtu s ovocem, kefíru, odstředěnému mléku či mozzarelle, dále pak jejich jídelníček může obsahovat olivový olej, fazole, proso, ovesnou či rýžovou mouku, červenou řepu, zelenou či žlutou papriku, čínské zelí, mrkev, banány, blumy, hroznové víno či papáju. Samozřejmostí je prospěšnost ovoce a zeleniny, trávicí soustava ocení i kávu, čaj, pivo či víno (v rozumném množství).
Naopak by se tito lidé měli naprosto vyhnout slanině, kachně, šunce, kuřecímu masu, ančovičkám, rakům, uzenému lososovi, ústřicím, zmrzlině, oleji z řepky olejky, kukuřičnému oleji, sezamovému oleji, slunečnicovému oleji, kešu, slunečnicovému máslu, sezamovým semínkům, pistáciím, čočce, ječmenu, pohance, pšeničným klíčkům, kukuřičným lupínkům, vícezrnnému chlebu, kuskusu, dýním, arašídům, olivám, kokosu , hrachu nebo granátovým jablkům. Z nápojů nejsou vhodné minerálky ani slazené limonády.
Pokud by člověk s krevní skupinou B chtěl přibrat, měl by jíst zejména kukuřici, čočku, arašídy, sezamová semínka, pohanku a pšenici. Pokud by chtěl naopak váhu posunout směřem k nižšímu číslu, pomůže vsadit zejména na zelenou zeleninu, maso, vejce, játra a čaje, zejména pak lékořicový. Činnost trávicí soustavy podpoří vitaminy B, C a E společně s lecitinem či hořčíkem, fyzičce prospěje kombinace intenzivního a relaxačního cvičení. Prospěšná je rovněž chůze, plávání či jízda na kole.
Mezi nejčastější nemoci lidí s krevní skupinou B se řadí diabetes a netradiční onemocnění jako je únavový syndrom, roztroušená skleróza a ostatní autoimunitní onemocnění.
Charakteristika skupiny AB a potraviny, které ji dostanou na vysněnou váhu
Zbývá nám už pouze krevní skupina AB, která je ze všech čtyř základních krevních skupin naprosto nejvzácnější – vyskytuje se pouze u dvou až pěti procent populace. Je také nejmladší, existuje zhruba tisícovku let a podnětem k jejímu vývoji bylo mísení evropanů s obyvateli Asie. V něčem se podobá krevní skupině A, v něčem zase krevní skupině B a některé charakteristiky má společné s oběma. Lidé s krevní skupinou AB bývají většinou silnější, aktivní, disponující skvělou imunitou a největší důraz by měli klást na to, aby jejich strava byla vyvážená.
Doporučené potraviny pro skupinu AB jsou jehněčí, skopové, krůtí, různé mořské plody, jako je tuňák, štika, losos, makrela, sardinky či kapr, dále pak sýru typu Cottage, kefír, jogurty, tofu, ricotta, kysaná smetana, olivový olej, jedlé kaštany, arašídy, vlašské ořechy, fazole, jáhly, rýžové otruby, ovesná a rýžová mouka, chléb z hnědé rýže, žitný chléb, kapusta, červená řepa, květák, lilek, okurka, brambory, třešně, kiwi, citrony, ananas, blumy či hroznové víno. Z nápojů prospěje tomuto typu lidí téměř každý – zelený čaj, káva, pivo, víno, zeleninové či ovocné šťávy i minerální vody.
Naopak naprosto nevhodnými potravinami jsou slanina, šunka, červené maso, ančovičky, uzený losos, ústřice, krabi, americký sýr, plísňový sýr, parmezán, máslo, plnotučné mléko, kukuřičný olej, sezamový olej, slunečnicový olej, lískové oříšky, sezamová semínka, černé fazole, fazole měsíční, pohanka, kukuřičné lupínky, kukuřičné pečivo, olivy, žlutá paprika, ředkvičky, kukuřice, banány, kokos, pomeranč, nebo mango.
Chce-li člověk s krevní skupinou AB přibrat, měl si dopřávat zejména červené maso, fazol obecný a fazol měsíční, semínka, kukuřici, pohanku a pšenici. Naopak při nasazení redukčního jídelníčku by jeho významnou součástí mělo být tofu, mořské plody, mléčné produkty, zelenina či ananas. Chybu neuděláte ani s ostropestřcem mariánským, hlohem, kozlíkem či vitaminem C, ze cvičení pomůže jóga i pravidelné projížďky na kole.
Zaměřte se také na prevenci nemocí jako je rakovina, chudokrevnost či nejrůznější srdeční onemocnění a cévní potíže.
Závěrem o dietě podle krevních skupin
Každý by se k dietě podle krevních skupin měl postavit po svém. Všichni však mohou tento způsob stravování vyzkoušet a nakonec poznat, jestli jim nějaká „zakázaná“ potravina chybí, nebo jestli se cítí lépe. Ovšem nenechte se nalákat na předražené rozbory antigenů, kdy na základě vyhodnocení krevního obrazu zjistí lékař či jiný odborník intoleranci jedince na jednotlivé potraviny. Tyto testy jsou takřka zbytečné a stojí až 20 000 Kč!