Průjem začněte řešit okamžitě: máme pro vás babské rady, které opravdu fungují!

2

Průjem – každý z nás se s ním jistojistě setkal. Mnohdy nepříjemné komplikace samy odezněly, často jsme ale byli nuceni sáhnout po nějaké té chemii. Průjem je obvykle důsledkem nějakých střevních či psychosomatických potíží či infekce. Svůj podíl viny na jeho vzniku ovšem může nést také naše strava. Trpíte-li proto průjmem, zkuste zapřemýšlet, co jste v posledních 12 hodinách jedli a pro příště se dané potravině či celému jídlu pro jistotu vyvarovat. Pokud se ovšem s průjmem potýkáte delší dobu, pak může jít také o mnohem závažnější komplikace v podobě nemocí tenkého či tlustého střeva, v tom nejhorším případě o rakovinotvorné bujení. A to už doopravdy není legrace. My se ovšem na následujících řádcích nebudeme věnovat chronickému, nýbrž akutnímu průjmu, k jehož odeznění vám pomohou následující babské rady. Co tedy pomáhá na průjem?

Základem je dostatek tekutintekutiny

Průjem tělo velmi rychle dehydratuje. Abyste si proto nepřivodili další a mnohem závažnější komplikace či zdravotní problémy, snažte se alespoň po malých lžičkách vpravovat do svého těla tekutiny. Ideální jsou černé čaje nebo sycené minerální vody s dostatkem hořčíku a dalších minerálů.

V hlavní roli čaj

A u čajů ještě chvíli zůstaneme. Ačkoli se vám mohou zdát následující kombinace chutí i surovin podivné, věřte, že naše babičky si je nevymyslely jen tak pro nic za nic. Ba právě naopak, postupovaly dle přesných a ověřených receptů. První z nich představuje osolený černý čaj, který byste měli konzumovat po malých lžičkách zhruba každých deset minut. Ačkoli nebude chuťový výsledek příliš příjemný, jedná se o poměrně účinnou metodu. Nic nezkazíte ani čajem z heřmánku, jenž má blahodárné účinky nejen na náš zažívací systém, ale zejména trávicí ústrojí. To samé platí také o odvaru z malinových listů, který byste měli popíjet alespoň 3x za den. Posledním tipem pak je sypaný černý čaj, jehož jednu lžičku snězte a po chvilce zapijte čistou vodou.

Ovoce jako lék

O borůvkách už jste zaručeně slyšeli. Jejich účinky jsou potvrzené staletími i generacemi. Je zcela jedno, zda si borůvky natrháte v lese nebo z keříku na zahrádce. A už vůbec nevadí, pokud vytáhnete zmražené zásoby z dřívějška nebo kompotovou sklenici. Výsledek je v tomto případě zaručen. Stejně tak působí na naše tělo také sušené švestky. Pokud je navíc ještě zahřejete, trávení svým střevům mnohonásobně usnadníte. S nepříjemným problémem vám ovšem může pomoci i další ovoce – konkrétně tedy jablka. Ty konzumujte nastrouhané po lžičkách. Od věci není ani skočit do obchodu pro jablečný mošt, jenž stačí smíchat s vodou a průběžně popíjet zhruba každou půlhodinku. Velmi podobného efektu dosáhnete také s banány. Ty v sobě ukrývají pořádnou dávku draslíku, jenž naše tělo během průjmu ve vysoké míře vylučuje. Pokud si dáte dva až tři banány denně, ztrátu efektivně vykompenzujete.banner_2

Zázračná zelenina

Velmi účinná v boji s průjmem je také šťáva ze zakysaného zelí. Nejlepší je pochopitelně ta domácí, ale když bude nejhůř, kysané zelínepohrdejte ani tou kupovanou. Přesto, že se nejedná o žádný gurmánský požitek, výsledem je i v tomto případě zaručen. Šťávu konzumujte po menších dávkách několikrát za den. Zajímavým receptem, na němž si ovšem také příliš nepochutnáte, je nastrouhaný čerstvý křenklasickou bílou cibulí. Máte-li odvahu, povařte pár stroužků českého česneku v mléce a zkonzumujte. Jelikož mají tyto netradiční kombinace perfektní protizánětlivé účinky, s případnými bakteriemi ve střevech si hravě poradí.

Osvědčená rýže

Odlehčete svému trávení a uvařte si klasickou bílou rýži. Ničím ji nedochucujte a konzumujte po malých dávkách přibližně každé dvě hodiny. Pokud přeci jen nemůžete čistou rýži ani cítit, natožpak ji pozřít, dochuťte ji snítkou tymiánu, jenž má na naše trávení také velmi blahodárné účinky. Rýže má odvodňující efekt, proto dokáže stolici poměrně rychle zahustit.

Když už nic jiného nepomůže

[sociallocker]

Pokud nic z výše uvedeného nepomohlo, uvařte si vývarsilný jako noha“ z hovězího masa, do kterého přidáte velké množství zeleniny (mrkev, cibule, petržel, celer, česnek). Nechte na mírném plameni probublávat několik dlouhých hodin (pozor – vývar se nesmí vařit, jinak by se zakalil). Po dovaření můžete dochutit čerstvými bylinkami. Sůl, pepř nebo další dochucovadla pro jednou vynechte. Uvidíte, že výsledek vašeho kulinářského snažení vám přijde vhod.

[/sociallocker]

Kdy je návštěva lékaře nezbytná?

Jak jsme již v úvodu tohoto článku uvedli, průjem je poměrně častým onemocněním, jeho chronická varianta však může být poměrně nebezpečná. Pokud u vás tedy přetrvává 3-5 dnů, na nic nečekejte a vyhledejte lékařskou pomoc. V takovém případě se už nejedná o klasické průjmové onemocnění, ale s největší pravděpodobností o něco vážnějšího. Vždy pak pochopitelně záleží na vaší aktuální situaci i případných dalších komplikacích, s nimiž se potýkáte.

banner_2

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close