Přírodní detoxikace organismu vás zbaví únavy i povánočních kil

1

A máte to za sebou. Pečení, úklid, přeplněná nákupní střediska, vybírání a balení dárků, přejídání, nějakou tu „opičku“ závěrem, stresy, obavy a vše ostatní, s čím si mnoho z nás vánoční a novoroční oslavy spojuje. Pokud se cítíte „vyšťavení“, bez elánu a potřebné energie, pak je na místě zvážit, zda svému tělu po svátečních „orgiích“ neulehčit nějakým tím detoxem. V případě, že příliš nevěříte detoxikačním přípravkům nebo koktejlům, které můžete sehnat v lékárnách či prodejnách se zdravou výživou, pak vsaďte na očistu organismu přírodní formou. Jak poznáte, že je nejvhodnější doba na detoxikaci svého těla a co budete k této očistě potřebovat? To vám prozradíme na následujících řádcích.

Když organismus bije na poplach

To, že není s vaším tělem něco v pořádku, můžete pozorovat již delší dobu. Zpočátku se bude jednat o nenápadné potíže, které však mohou v průběhu času přerůst v mnohem závažnější komplikace, které vás doženou až do ordinace lékaře. Mezi prvotní příznaky toho, že je vaše tělo, potažmo organismus zaplaven toxickými látkami patří například časté bolesti hlavy bez dohledatelné příčiny, bolesti kloubů, nejrůznější druhy trávicích potíží, mezi které patří například pocit plnosti, říhání nebo meteorismus (plynatost). Mezi další příznaky, nad kterými byste neměli ledabyle mávnout rukou, potom patří dlouhotrvající únava těla i mysli, špatné soustředění, zvýšená potřeba spánku nebo naopak nemožnost usnout, případně časté noční buzení. Dalšími příznaky je také špatná nálada, podrážděnost, deprese, pocit vyčerpání nebo marnosti. Mezi závažnější problémy pak patří častější virózy, dlouhotrvající chřipky, angína, dýchací obtíže nebo nejrůznější druhy kašle bez prvotní příčiny v podobě nachlazení.

Základem je úprava životního stylu

Pokud si pod pojmem „přírodní detoxikace organismu“ představíte radikální dietu, při které budete do svého těla vpravovat výlučně zelené kořínky, nejrůznější druhy listových salátů a sem si tam „ďobnete“ nějakého toho rajčete nebo mrkve, pak se nenechte mýlit. Takhle detoxikace doopravdy nevypadá. Pokud ze svého jídelníčku razantně vyloučíte jakoukoli potravinu nebo dokonce skupinu potravin, pak můžete tímto konáním nadělat více škody, nežli užitku. Při správně nastaveném detoxikačním režimu je potřeba upravit současný životní styl a svůj jídelníček, jehož součástí by měly být třeba tyto přírodní antioxidanty.

Citron: zažívání i vaše játra vám poděkují

Co je kromě hromady nejrůznějších pochoutek součástí oslav Vánoc a Nového roku? Alkohol v míře větší, nežli malé. A právě nejrůznější druhy koktejlů, pálenek, ale třeba i pivo nebo víno zatěžují náš organismus, převážně pak játra, značnou měrou. Nejen, že si díky alkoholickým citronnápojům můžeme přivodit pěkný bolehlav a do svého těla dostaneme prázdné kalorie, pravidelná konzumace má také neblahý vliv na naše játra a zažívání. První pomocí může být citron, který upravuje trávicí systém člověka a posiluje jeho játra. Pokud každé ráno smícháte šťávu z jednoho čerstvého citronu s 2 dcl čisté vody, svému tělu prospějete více, než se na první pohled může zdát.

Jablka: bomba nabitá vitamíny a vlákninou

Ačkoli bychom to do nich možná na první pohled ani neřekli, jablka jsou výbornými prostředky, jak nastartovat svůj organismus a popohnat jeho detoxikaci. Pokud do svého těla pravidelnou konzumaci tohoto sladkého podzimního ovoce zařadíte, pak mu dodáte potřebnou porci vlákniny a nejrůznějších vitamínů. Největší „sílu“ mají pochopitelně jablka zakoupená nebo otrhaná na podzim, kdy si z nich můžete upéct třeba výborné jablečné muffiny s ovesnými vločkami.

Červená řepa: rudé bohatství

Konzumace červené řepy podpoří vylučování toxinů a odpadních látek z těla, proto je pro detoxikaci doslova jako stvořená. Řepa podporuje činnost jater a střev a je již po dlouhá staletí považována za vynikající zdroj vitamínů, minerálů a energie. Díky své zásaditosti je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně pomáhá bojovat také s nejrůznějšími druhy mykóz. Mezi další účinky této kořenové zeleniny patří podpora peristaltiky střev, činnosti žaludku a žlučníků nebo aktivizace tvorby červených krvinek. Pravidelný konzumace navíc údajně snižuje vznik rakovinotvorných buněk.

Zázvor: nakopněte se energií raz dva

zázvorTento vysoce aromatický zázrak vás upoutá svou originální vůní, která v sobě snoubí ovocné, citrusové a lehce pikantní tóny. [sociallocker]Pokud se potýkáte s únavou, zimomřivostí nebo nedostatkem energie, pak je právě pro vás konzumace zázvoru zcela ideální činností na dlouhé „zimní večery“. Zázvor totiž pomáhá proti únavovým stavům, podporuje trávení, příznivě působí proti zánětlivým procesům a stejně jako červená řepa působí preventivně proti vzniku a rozvoji rakovinotvorného bujení. Kromě toho vám může také pomoci zbavit se nachlazení, rýmy nebo kašle či počínajících chřipkových stavů.[/sociallocker]

Květák: detoxikujte a redukujte

Potýkáte se po Vánocích s nějakým tím kilem navíc? Zamiřte do obchodu nebo na farmářské trhy a vezměte útokem regál s květáky. Květák sice nepatří mezi potravinu, kterou by si mnoho z nás dalo s chutí, ovšem jeho účinky by nás měly donutit alespoň k občasné konzumaci. Stejně jako potraviny výše uvedené, také květák přispívá k detoxikaci organismu a redukci váhy. Díky vysokému obsahu kyseliny močové, vitamínů a minerálů má močopudné účinky, které oceníte zvláště tehdy, potýkáte-li se zavodněním organismu. Květák upravuje činnost střev, snižuje krevní tlak a reguluje průchodnost střev. Na jeho konzumaci by si však měli dát pozor osoby trpící dnou nebo žlučníkovými kameny. Květák je ideální připravovat v páře, vařený nebo jako součást polévek.

Špenát: zelený antioxidant

Špenát vás může zbavit únavy a dodat tolik potřebnou energii, která nám po vánočních svátcích často chybí. Jako antioxidant pomáhá z těla vylučovat nejrůznější druhy toxických látek, jež se zde v průběhu času usadily. Tato zelenina napomáhá ke snižování cholesterolu a pomáhá také ovládat pocity hladu. Díky bohatému zastoupení vitamínů a minerálů se doporučuje konzumovat pravidelně. Pozor však na jeho úpravu – při delším vaření totiž ztrácí většinu tělu prospěšných látek. Proto se doporučuje konzumovat v syrové formě jako součást salátů, maximálně krátce provařený jako příloha nebo lahodná polévka.

Nezapomeňte na očistný půst

Na jaro a na podzim bychom si měli vyčlenit také čas na očistný půst. Ten nemusí trvat měsíc ani týden. Stačí si pro jeho držení vyčlenit jeden až tři dny. Během půstu zvyšte příjem tekutin, kdy se doporučuje převážně čistá voda bez bublinek. Pokud vám voda zrovna dvakrát „nešmakuje“, pak ji prokládejte třeba bylinnými čaji nebo čistým vývarem. Půst by ve vás neměl vyvolávat negativní pocity nebo myšlenky. Věnujte pozornost svému tělu a očistěte nejen jej, ale také mysl. Věnujte se třeba relaxačním procedurám (vyhněte se sauně a dlouhé koupeli v horké vodě), vyrazte ven a užívejte si prvních jarních paprsků. Zkrátka a jednoduše neberte půst jako něco hrozného, negativního, něco co vás bude omezovat, ale přesně naopak. Mějte na paměti, že se jedná o hluboký vnitřní prožitek, který vaše tělo čas od času náležitě ocení.

Share.

About Author

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close