Květáková polévka – příjemné překvapení v hlubokém talíři

1

Květák nebo také karfiol je velmi známou zeleninou a stejně jako brokolice se těší u lidí úspěchu, nebo zapření. S brokolicí toho má společného ještě víc – je také zdravý a také ho můžeme upravit na mnoho způsobů.

Vyzkoušejte květákovou polévku

Kromě „mozečku“, v trojobalu smaženého nebo v páře vařeného květáku můžeme zvolit i tento způsob, jak nechat květák pozitivně zapůsobit na tělo. Je to jednoduché a rychlé.

Co potřebujeme:

½ květáku
3 velké brambory
zeleninový vývar (bujón, např. Alnatura)
sůl a pepř
muškátový oříšek

Jak na to:

květák nakrájíme na malé kousky a opečeme ho v hrnci na másle
opečený květák zalijeme vývarem a přidáme na kostky nakrájené brambory
vaříme asi 20 minut
dochucujeme solí, pepřem a muškátovým oříškem

Co jste o květáku nevěděli

syrovy kvetak

[sociallocker]Květák obsahuje ve 100 g téměř 89 g vody, je zdrojem vlákniny, hořčíku, draslíku a fosforu, z vitamínů můžeme zmínit především vitamín C. Nedoporučuje se ale lidem, kteří trpí dnou, protože 100 g květáku obsahuje také 24 mg kyseliny močové. Naopak ho mohou, ba dokonce by ho měli jíst lidé se žaludečními chorobami, např. se vředy. Díky nízkému obsahu tuků a sodíku a velkému množství draslíku pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou i vysokým tlakem. Jeho konzumace se doporučuje i osobám se selháváním ledvin, protože napomáhá vylučovat z těla odpadní látky, nebo osobám, u nichž je zvýšené riziko nádorového onemocnění.[/sociallocker]

Náš tip!

Dejte si květák k večeři. Jeho nespornou výhodou je to, že ačkoli je málo energeticky hodnotný, dodává pocit sytosti.

Víte, že…

květák známe bílý, ale existuje i fialový a zelený?
nejprospěšnější je konzumovat ho uvařený v páře a pokapaný citrónem?

Zdroj úvodní fotografie: hashashirasoups.com

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close