Špenátová polévka, pro kterou by vraždil i Pepek Námořník

7

Víte, že špenát nemá s obří silou, která je přisuzována známé kreslené postavičce Pepku Námořníkovi, nic společného? Za tento mýtus mohla matematická chyba v desetinné čárce, která špenátu přisuzovala 10x větší množství železa, než v sobě ve skutečnosti ukrývá. To však nic nemění na tom, že konzumace špenátu našemu tělu velmi prospívá.

Špenát totiž obsahuje karotenoidy ve vysokých koncentracích, a to včetně žádoucího beta-karotenu, který se v našem tělešpenát přetváří na vitamin A. Kromě toho je také bohatým zdrojem luteinu, který v těle člověka působí jako antioxidant. Mnohé výzkumy dokonce potvrzují, že pravidelná konzumace této zeleniny z čeledi laskavcovitých chrání naše tělo a organismus před mnohými druhy rakovinotvorného bujení.

Jak naložit se špenátem?

Ačkoli tuto zeleninu mnoho lidí odmítá, protože do konzumace klasického „špenátu s masem a bramborami
byli nuceni už od raného mládí, málokdo ví, že tato varianta je jednou, nikoli jedinou možností úpravy. Ideální je konzumovat špenát ve své nejčerstvější formě, nikoli zmražený a nasekaný. Křupavé špenátové lístky skvěle poslouží jako základ chutného salátu, hlavního jídla, nebo můžete s jejich pomocí také vykouzlit lahodnou špenátovou polévku, které jsou věnovány následující řádky.

Chutná špenátová polévka

Co potřebujeme:

  • 200 g čerstvých špenátových listů
  • 1 malou žlutou cibuli
  • 4 stroužky utřeného česneku (pokud možno českého)
  • 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje
  • Špetku soli
  • Špetku černého mletého pepře
  • Špetku muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • Na dozdobení čerstvou pažitku, bylinky nebo celozrnné krutonky

Jak na to:

V první řadě si na rozpáleném olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte česnek. Jakmile se cibulka s česnekem rozvoní, přidejte osušené lístky špenátu, zamíchejte, podlijte vodou (nebo vývarem, máte-li k dispozici) a duste zhruba 15 minut. Po uplynutí této doby polévku zalijte zhruba půl litrem vody a vařte dalších 15 minut. Na závěr dochuťte solí, pepřem, přidejte nastrouhaný, rozemletý nebo rozdrcený muškátový oříšek a celou směs rozmixujte ponorným mixérem. Následně můžete ještě libovolně dochucovat dle libosti. Před odstavením z ohně do polévky rozklepněte vajíčka a důkladně promíchejte.

Náš tip:

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

  • Týna

    Super, díky za recept!

  • Bety

    Ach jo, škoda že čerstvý špenát ze zahrádky budu mít zas až na jaře 🙂

  • Viky

    Já přidávám do špenátové polévky ještě i tak 2-3 brambory.

  • Houmr

    Špenátovka je nejlepší

    • Ano, taky ji máme moc rádi, ještě když do ní přidáme křupavé krutony:)

  • Marča

    Super recept, díky za váš tip. nevěděla jsem, že mě špenátová polévka ochrání před rakovinou. 🙂 to je dobrá zpráva.

  • Pingback: Špenát – zelený poklad v naší kuchyni | PrůvodceVýživou.cz()

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close