Zapečené brambory s hráškem a špenátem

3

Další ze série zdravých a chuťově skvělých jídel jsou zapečené brambory s hráškem a špenátem. Brambory, hrášek i špenát jsou suroviny, které mají ve zdravém jídelníčku zelenou.

Proč tato kombinace

Jednoduše proto, že je chutná a zdravá. Jak jsme si již řekli u jiného receptu, brambory jsou vydatným zdrojem sacharidů, proto je lepší dát si je k obědu, a také mají sytící efekt, takže po jejich konzumaci nebudeme za půl hodiny přemýšlet, čím bychom žaludek zase uklidnili.

Hrášek v sobě skrývá překvapivé množství vitamínů, vlákniny a bílkovin, které jsou našemu tělu velmi prospěšné. Obsahuje například vitamín C, beta karoten, železo nebo draslík. Podobné je to i se špenátem. Ten je hotovou náloží vysoce hodnotného železa, dále nabízí draslík, hořčík, sodík a vápník.

Oživte jídelníček o další pochoutku

Pokud už nechcete hrášek zobat jen tak z lusků, vyzkoušejte další z námi doporučovaných receptů.

Co potřebujeme:

  • 500 g brambor
  • konzervovaný, čerstvý nebo mražený hrášek
  • 2 vejce
  • ½ kelímku smetany na vaření
  • 2 velké cibule
  • čerstvý nebo mražený špenát
  • 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • sýr podle chuti (eidam, ementál, madeland)

Jak na to:

  • brambory uvaříme a nakrájíme je na plátky (nemusí být úplně hotové)
  • vajíčka rozšleháme spolu se smetanou
  • do zapékací mísy poklademe vrstvu brambor, na ni rozprostřeme trochu hrášku, pár kousků česneku, trochu cibule a špenát
  • zakápneme směsí smetany a vajíčka
  • pak opět pokládáme vrstvu nakrájených brambor a na ni všechny ingredience
  • opakujeme, dokud nemáme vše v zapékací míse
  • dáme péct do vyhřáté trouby na 180°, horkovzdušně, asi na 15 minut

Náš tip!

Na posledních 5 minut položíme navrch sýr.

Připravte si tento jednoduchý pokrm a přesvědčte se s námi o tom, že i zdravá strava může skvěle chutnat!

Zdroj úvodního obrázku: http://www.pinterest.com/pin/438538082437903797/

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.