Čokoládu má prakticky každý z nás spojenou s neřestmi, tuky, cukry a následně také s nezdravým přibíráním. Ovšem jíte-li skutečně jen tu nejkvalitnější čokoládu s vysokým podílem kakaa, který činí okolo padesáti až sedmdesáti procent nejkvalitnějšího kakaa, jedná se o poměrně zdravý pokrm. Čokoláda totiž snižuje pocity stresu a nervové zátěže, vyvolává pocity štěstí a pohody, má pozitivní vliv na sexuální zdraví a v neposlední řadě její konzumací zvyšujete v těle množství důležitých látek a hormonů.
Jak naložit s čokoládou
Čokoládu, nyní máme na mysli jen tu skutečně nejkvalitnější, můžete konzumovat v mnoha podobách. Nápoje, sušenky, bábovky, dorty či klasické čokoládové tabulky. Budete-li ji konzumovat v množství alespoň 40 gramů denně, budete spokojenější, uvolněnější, veselejší a méně vystresovaní. Ovšem všeho s mírou. Mějte však na paměti, že kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa je možno konzumovat i během hubnoucí fáze. Čokoládu ale rozhodně nenahrazujte čokoládovými bonbóny nebo nezdravými čokoládovými pamlsky. Nejenže je v nich kakaa naprosto minimálně, ale obsahují spoustu přidaného cukru.
Zdravé čokoládové potěšení
Co potřebujeme:
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek špaldové mouky
1 hrnek / 170 g čokolády (50 – 75% kakaa, podle chuti) – použít opravdovou čokoládu ne pouze náhražku s názvem „na vaření“. Opravdová čokoláda musí obsahovat celý název, a to „čokoláda na vaření“
1/2 hrnku / 60 g karobu nebo hořkého kakaa
1 lžička sody na pečení
1 lžička vanilkového extraktu (ne náhražku aroma, kterou seženete v supermarketech)
1/2 lžičky mořské soli
2 vejce
1 hrnek / 240 ml bílého jogurtu
1/2 hrnku / 118 ml mléka
1/2 hrnku / 118 ml rostlinného oleje
dosladit medem
Jak na to:
[sociallocker]Předehřejte si troubu na 200°C, nebo na 180°C, máte-li horkovzdušnou. Formu na dvanáct muffinů či na méně muffinů vymažte nějakým tukem, nejlépe rostlinným olejem, nebo vyložte papírovými formičkami. Dále do jedné mísy přes síto prosejte a smíchejte jak špaldovou, tak i celozrnnou mouku, karob či kakao, mořskou sůl a sodu na pečení. Nasekejte tabulku čokolády na malé kousky velké přibližně půl centimetru. V druhé míse smíchejte med, vanilkový extrakt, vejce, bílý jogurt, mléko, a to nejlépe odstředěné, a rostlinný olej. Tuto směs chvíli míchejte, dokud se pěkně nepropojí. Nyní můžete přidat suchou směs do té tekuté, krátce promíchat a na závěr přidat 3/4 nasekané čokolády. Těsto rozdělte do formiček a na vrch každé nasypejte zbylou čokoládou. Dejte péct na dvacet minut, nebo dokud špejle po zapíchnutí nevyjde ven bez nalepeného těsta.[/sociallocker]Náš tip:
Čokoláda je pro někoho naprosto nepřijatelná. Mnoho lidí je na ni totiž alergických, a někdo ji dokonce ani nemusí mít rád. Místo čokolády tak můžete do muffinů přidat více vanilkového extraktu, a udělat tak spíše vanilkové muffiny, nebo nejrůznější ovoce, jako je například banán.