Dominika Bayerová

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte si 7 příspěvků - 1 až 7 (z celkem 7)
  • Člen
    Dominika Bayerová on · in reply to: Zahleňuje mléko? #12253

    Krásný den Eliško,

    neexistují studie, které by jednoznačně prokázaly, že mléko zahleňuje nebo stimuluje tvorbu hlenu. Způsobuje pouze zvláštní pocit v ústech, který citlivější jedinci subjektivně mohou vnímat jako „hlen“. Pokud vám osobně ale mléko nedělá dobře nebo vám tento pocit vadí, můžete si připravit „mléko“ rostlinné – například mandlové (https://pruvodcevyzivou.cz/mandlove-mleko-hit-ceskych-domacnosti/) nebo makové (https://pruvodcevyzivou.cz/strava-pri-kojeni-doprejte-sobe-i-svemu-diteti-to-nejlepsi/).

    Za redakci PrůvodceVýživou
    Dominika

    Člen
    Dominika Bayerová on · in reply to: jak na imunitu? #12122

    Pěkný den, Eliško,

    s posílením imunity vám pomůže například aloe vera, česnek, kustovnice čínská, rakytník nebo zázvor. Přehledně zpracované tipy na potraviny, které byste měla zařadit do jídelníčku pro lepší obranyschopnost organismu najdete i v našem článku: https://pruvodcevyzivou.cz/chemii-vynechte-na-posileni-imunity-si-vystacite-s-nasimi-babskymi-radami/

    Člen
    Dominika Bayerová on · in reply to: Dieta po porodu #11994

    Martino, Monika má pravdu. Spalovače tuků mohou fungovat několika mechanismy – mohou dodávat účinnou látku zvanou synefrin, která dokáže zvýšit celkový výdej energie (ale pozor, zvedá krevní tlak!). Jiné druhy mohou zasáhnout do trávení – způsobí, že se určitý podíl sacharidů a tuků nestráví a pouze tělem projdou. Další, již méně populární, na sebe v žaludku vážou tuk nebo blokují enzymy starající se o podkožní zásoby tuků. Časté jsou též doplňky, které podporují metabolismus a tlumí chuť k jídlu. Většina těchto látek funguje až po určité době pohybu, případně dokáží podpořit jiné snažení (např. zdravou stravu), ale žádné z nich neúčinkují samy a bez úsilí. Potravinové doplňky fungující na této bázi pořídíte do 100 Kč, spalovače pak do 1000 Kč. Prodávají je ve fitness prodejnách, na e-shopech (specializovaných i všeobecných, jako je Mall) a omezený sortiment seženete i v lékárně.

    Vhodný typ spalovače se liší na základě toho, jakých výsledků chcete dosáhnout a jaké úsilí pro hubnutí vyvíjíte, doporučujeme tedy konzultovat se specialistou při nákupu. Pokud chcete cenově příznivý „univerzální“ spalovač, pak máme dobrou zkušenost s Burnerem z ladylab.cz. Obsahuje látky, které vás nabudí, látky, které zrychlují metabolismus, minerály potlačující pocit hladu i látky, které mají vliv na metabolickou přeměnu 🙂

    Člen
    Dominika Bayerová on · in reply to: Dieta po porodu #11991

    Dobrý den Martino, spalovače tuků mohou při snaze o zhubnutí výrazně pomoci, samy o sobě ale nefungují – spíše podpoří úsilí tvořené sportem a správnou stravou. Můžeme vám ohledně spalovačů nějak poradit? 🙂

    Člen

    V takovém případě vám aminokyseliny mohou pomoci s růstem (objemem), s energií při tréninku i s výsledky. Jen je nutné dát pozor na několik věcí: Aminokyseliny je vhodné přijímat buď ráno (na lačno), nebo v průběhu tréninku, případně po něm. Je také nutné dát pozor na přijímání proteinů – pokud je přijímáte nějakou dobu po použití aminokyselin, mohou proteiny narušovat jejich efekt. Rozhodně ale neříkáme, že máte vyřadit bílkoviny, je nutné mít bílkovin dostatek 🙂

    Člen

    Aminokyseliny jsou pro tělo rozhodně důležité – aby však měly kýžený efekt ve vztahu ke cvičení, je potřeba vhodně a často cvičit, správně vyvážit jídelníček, a aminokyselinami úsilí podpořit, ne se na ně spoléhat jako na zachránce. Bez bližších informací o tom, co a jak často cvičíte, vám bohužel lépe neporadíme.

    Člen
    Dominika Bayerová on · in reply to: Bezlepková dieta #11810

    Zdravím Amy,

    i s bezlepkovou dietou se dá kvalitně žít, těžké jsou jen začátky. O této problematice jsme napsali dva články:

    Bezlepková dieta – povolené vs. zakázané potraviny

    Bezlepková dieta je komplikací, se kterou se dá kvalitně žít

    Vařit a péct můžete z mnoha jednodruhových muk (mandlová, rýžová, kukuřičná, pohanková, kokosová, amaranthová, teffová, konopná…) nebo z bezlepkových směsí. S těmi se obvykle lépe pracuje, obsahují nicméně větší množství škrobu. Pro mnoho jídel existují recepty na jejich bezlepkovou verzi, jinde stačí drobná úprava (např. záměna mouky na zahuštění) a můžete vařit jako dřív.

    Je důležité pamatovat jen na to, že bezlepková mouka má tendenci více hrudkovat, rychleji se připéká a „nelepí“ (směsi často nedrží pohromadě). Toto můžete kompenzovat například chia semínky, lněným semínkem či vejcem.

    Bezlepkové vaření a pečení vyžaduje trpělivost a občas se některé jídlo nepovede ani zkušeným, naučit se ale dá. Držíme palce 🙂

Prohlížíte si 7 příspěvků - 1 až 7 (z celkem 7)