Bezlepková dieta – povolené vs. zakázané potraviny

0

Celiakie – onemocnění, o kterém nemusíte dlouhou dobu vědět. Alespoň do chvíle, kdy u vás naplno propukne. Prvotní příznaky nemoci lidé často pokládají za projev nesprávné životosprávy, špatně upravené potravy nebo je nevhodně zaměňují za alergii na určitý druh potravin. Ve skutečnosti však může mít špatně stanovená „domácí diagnóza“ fatální důsledky.

nakrajeny chlebCo je to celiakie

Celiakie, někdy též označována jako Celiakální sprue, je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené zvýšenou citlivostí na lepek. Pokud celiak lepek přijme, pak dojde k podráždění sliznice a zánětu tenkého střeva, který se projevuje celou řadou negativních projevů. Mezi ty patří například nechutenství, únava, nadýmání, průjem, nevolnost, někdy i bezvědomí a značný úbytek hmotnosti. Včasně neodhalené onemocnění může v krajním případě vést i k rozvoji cukrovky a rakovině.

V ČR máme přes 100 000 celiaků – a nemocní stále přibývají

Celiaků v České republice rok od roku přibývá. V současné době jich existuje přibližně 100 000. U značné části populace ovšem tato nemoc doposud nebyla diagnostikována, proto může být výsledné číslo mnohonásobně vyšší. Onemocnění je částečně geneticky determinováno, proto existuje zvýšené riziko výskytu v rodině, kde již nějaký celiak je. Žádná zaručená léčba nemoci doposud neexistuje. Jediným způsobem, jak se komplikacím vyhnout, je dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Pokud u vás nebo vašeho dítěte byla celiakie diagnostikována, neděste se! V dnešní době je povědomí o této nepříjemné nemoci velmi rozšířené a možností, jak se zdravě, chutně a bezpečně najíst, je opravdu nespočet.

Nezmatkujte, není dieta jako dieta!

bezlepkove muffinyAčkoli můžete při vyslovení slovního spojení „bezlepková dieta“ propadat panice, věřte, že se nejedná o dietu jako takovou, nýbrž speciální režim, který dnes dodržují nejen celiaci, ale také osoby, které si zakládají na správném stravování a chtějí pro své tělo udělat něco navíc. Někdy se této dietě říká také dieta bílkovinová – to proto, že je osobám, jež dietu drží, doporučováno přijímat zvýšené množství bílkovin ve formě mléčných výrobků (pokud samozřejmě netrpí nesnášenlivostí laktózy nebo jiných látek v mléce obsažených). Jaké potraviny jsou v rámci bezlepkové diety doporučovány, a kterým byste se měli naopak vyhnout? To vám prozradíme na následujících řádcích.

Co jíst při bezlepkové dietě

Odpověď se zdá na první pohled jednoduchá. Celiaci nebo osoby dodržující bezlepkovou dietu by se měli vyvarovat všem potravinám obsahující lepek. To se však lehce řekne, ale hůře udělá. Lepek dnes totiž obsahují i potraviny a suroviny, do kterých bychom to na první pohled ani neřekli. Proto je velmi důležité dbát na jejich složení a v případě nepřesných nebo neúplných údajů se dané potravině raději vyhnout. Celiakům se obecně doporučuje konzumovat tyto potraviny:

kvalitní tvrdý sýry
tvaroh
jogurty a kysané mléčné výrobky
libové maso
kvalitní šunku
vejce
ovoce
zeleninu
rýži
pohanku
jáhly
luštěniny
brambory

Jakým potravinám se naopak vyhnout

Jak již bylo výše zmíněno, celiak nebo osoba dodržující bezlepkovou dietu, by se měla vyhýbat všem potravinám, ve kterých se objevuje třeba i nepatrné (stopové) množství lepku. Člověk trpící celiakií totiž nikdy nemůže dopředu vědět, zda množství lepku střevní stěnu podráždí či nikoli. Mezi základní potraviny s obsahem lepku tedy patří:

  • veškeré výrobky z klasické mouky (pečivo, koláče, strouhanka, knedlíky, pizza apod.)
  • těstoviny
  • vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice
  • sójová a jiná rostlinná masa
  • sladkosti, zmrzliny, pudingy
  • uzeniny (kromě kvalitní šunky s vysokým podílem masa)

Pozor na lepek ve skryté formě

Bohužel lepek je ve skryté formě přítomen i v potravinách, které se na první pohled zdají, že s jeho přítomností nemají nic společného. Jedná se zejména o nejrůznější druhy dochucovadel, omáček a dressingů, ale lepek obsahují i kečupy, tatarské omáčky, hořčice apod. Celiaci by se měli vyhnout také veškerým konzervovaným výrobkům a polotovarům (pokud na nich není výslovně uvedeno, že se jedná o bezlepkovou potravinu). Kromě toho by si měli dávat také pozor na to, co pijí. Lepek totiž obsahuje i pivo nebo některé druhy tvrdého alkoholu (např. whisky).

Rizika bezlepkové diety

Bezlepkové potraviny mají zpravidla vyšší glykemický index a obsahují více sacharidů. Z tohoto důvodu může člověk pozorovat nárůst hmotnosti. Je proto vhodné hlídat množství přijaté a vydané energie i jednotlivé potraviny, které konzumuje. Důležité je také dodávat tělu v průběhu bezlepkové diety komplexní sacharidy, vlákninu, minerální látky a některé vitamíny (zejména vitamín B) obsažené například v ovoci a zelenině.

Bezlepkové potraviny jsou stále dostupnější

Jak již bylo v úvodu tohoto článku zmíněno, povědomí o celiakii je v dnešní moderní společnosti značně rozšířené, proto již není problém sehnat bezlepkovou mouku pro výrobu domácího pečiva nebo samotné bezlepkové potraviny, které jsou nejen zdravé, ale také chutné. Při výběru bezlepkových potravin hledejte na obalu speciální logo nebo nápis „Neobsahuje lepek“. Co se týče cen bezlepkových potraviny, ty jsou zpravidla o něco vyšší než ceny klasických potravin, jež však nemají s kvalitou příliš společného. Ovšem oproti dřívějším dobám, cena těchto potravin značně poklesla a podobný trend se očekává i do budoucna. Bezlepkové potraviny pořídíte nejen v prodejnách zdravé výživy, ale také v mnohých super nebo hypermarketech.

Upečte si společně s námi domácí bezlepkový chléb

Závěrem jsme pro vás přichystali jeden chutný recept na bezlepkové pečivo, které si zajisté oblíbí celá rodina.

Suroviny

0,5 kg mouky (můžete smíchat třeba dva i více druhů – kukuřičná, pohanková, rýžová)
450 ml vody (nebo 1/2 vody a 1/2 mléka)
1 kávovou lžičku soli
3 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce octa (můžete zaměnit za citronovou šťávu)
1 polévkovou lžíci cukru
1 a půl sáčku sušeného droždí
1 velkou hrst rýžových burisonů (můžete nahradit třeba chia semínky)
1 kávovou lžičku chlebového koření

Postup přípravy:

[sociallocker]Do pečící nádoby nalijte vlažnou vodu, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, dále mouku a chlebové koření. Suroviny promíchejte. Pokud se vám bude zdát směs příliš hustá, přidejte trochu vody. Jakmile suroviny promícháte (můžete využít i domácí pekárnu), vytvarujte bochník chleba, posypte burisony nebo semínky a pečte zhruba 40-45 minut při 220 °C. Po vychladnutí chléb nakrájejte. Čerstvý vydrží cca 3 dny. Pokud jej chcete uchovávat déle, pak ho zamrazte.[/sociallocker]

Náš tip:

Domácí bezlepkový chléb je možno doplnit o oregano, bazalku nebo jiné koření. Nastrouhaná brambora nebo přidání jogurtu těsto zvláční. Pokud chcete chléb ozvláštnit, přidejte do těsta klíčky, nebo zelené či černé olivy.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close