Dominika Bayerová

Forum Replies Created

Prohlížíte si 7 příspěvků - 1 až 7 (z celkem 7)
  • Member
    Dominika Bayerová on · in reply to: Zahleňuje mléko? #12253

    Krásný den Eliško,

    neexistují studie, které by jednoznačně prokázaly, že mléko zahleňuje nebo stimuluje tvorbu hlenu. Způsobuje pouze zvláštní pocit v ústech, který citlivější jedinci subjektivně mohou vnímat jako „hlen“. Pokud vám osobně ale mléko nedělá dobře nebo vám tento pocit vadí, můžete si připravit „mléko“ rostlinné – například mandlové (https://pruvodcevyzivou.cz/mandlove-mleko-hit-ceskych-domacnosti/) nebo makové (https://pruvodcevyzivou.cz/strava-pri-kojeni-doprejte-sobe-i-svemu-diteti-to-nejlepsi/).

    Za redakci PrůvodceVýživou
    Dominika

    Member
    Dominika Bayerová on · in reply to: jak na imunitu? #12122

    Pěkný den, Eliško,

    s posílením imunity vám pomůže například aloe vera, česnek, kustovnice čínská, rakytník nebo zázvor. Přehledně zpracované tipy na potraviny, které byste měla zařadit do jídelníčku pro lepší obranyschopnost organismu najdete i v našem článku: https://pruvodcevyzivou.cz/chemii-vynechte-na-posileni-imunity-si-vystacite-s-nasimi-babskymi-radami/

    Member
    Dominika Bayerová on · in reply to: Dieta po porodu #11994

    Martino, Monika má pravdu. Spalovače tuků mohou fungovat několika mechanismy – mohou dodávat účinnou látku zvanou synefrin, která dokáže zvýšit celkový výdej energie (ale pozor, zvedá krevní tlak!). Jiné druhy mohou zasáhnout do trávení – způsobí, že se určitý podíl sacharidů a tuků nestráví a pouze tělem projdou. Další, již méně populární, na sebe v žaludku vážou tuk nebo blokují enzymy starající se o podkožní zásoby tuků. Časté jsou též doplňky, které podporují metabolismus a tlumí chuť k jídlu. Většina těchto látek funguje až po určité době pohybu, případně dokáží podpořit jiné snažení (např. zdravou stravu), ale žádné z nich neúčinkují samy a bez úsilí. Potravinové doplňky fungující na této bázi pořídíte do 100 Kč, spalovače pak do 1000 Kč. Prodávají je ve fitness prodejnách, na e-shopech (specializovaných i všeobecných, jako je Mall) a omezený sortiment seženete i v lékárně.

    Vhodný typ spalovače se liší na základě toho, jakých výsledků chcete dosáhnout a jaké úsilí pro hubnutí vyvíjíte, doporučujeme tedy konzultovat se specialistou při nákupu. Pokud chcete cenově příznivý „univerzální“ spalovač, pak máme dobrou zkušenost s Burnerem z ladylab.cz. Obsahuje látky, které vás nabudí, látky, které zrychlují metabolismus, minerály potlačující pocit hladu i látky, které mají vliv na metabolickou přeměnu 🙂

    Member
    Dominika Bayerová on · in reply to: Dieta po porodu #11991

    Dobrý den Martino, spalovače tuků mohou při snaze o zhubnutí výrazně pomoci, samy o sobě ale nefungují – spíše podpoří úsilí tvořené sportem a správnou stravou. Můžeme vám ohledně spalovačů nějak poradit? 🙂

    Member

    V takovém případě vám aminokyseliny mohou pomoci s růstem (objemem), s energií při tréninku i s výsledky. Jen je nutné dát pozor na několik věcí: Aminokyseliny je vhodné přijímat buď ráno (na lačno), nebo v průběhu tréninku, případně po něm. Je také nutné dát pozor na přijímání proteinů – pokud je přijímáte nějakou dobu po použití aminokyselin, mohou proteiny narušovat jejich efekt. Rozhodně ale neříkáme, že máte vyřadit bílkoviny, je nutné mít bílkovin dostatek 🙂

    Member

    Aminokyseliny jsou pro tělo rozhodně důležité – aby však měly kýžený efekt ve vztahu ke cvičení, je potřeba vhodně a často cvičit, správně vyvážit jídelníček, a aminokyselinami úsilí podpořit, ne se na ně spoléhat jako na zachránce. Bez bližších informací o tom, co a jak často cvičíte, vám bohužel lépe neporadíme.

    Member
    Dominika Bayerová on · in reply to: Bezlepková dieta #11810

    Zdravím Amy,

    i s bezlepkovou dietou se dá kvalitně žít, těžké jsou jen začátky. O této problematice jsme napsali dva články:

    Bezlepková dieta – povolené vs. zakázané potraviny

    Bezlepková dieta je komplikací, se kterou se dá kvalitně žít

    Vařit a péct můžete z mnoha jednodruhových muk (mandlová, rýžová, kukuřičná, pohanková, kokosová, amaranthová, teffová, konopná…) nebo z bezlepkových směsí. S těmi se obvykle lépe pracuje, obsahují nicméně větší množství škrobu. Pro mnoho jídel existují recepty na jejich bezlepkovou verzi, jinde stačí drobná úprava (např. záměna mouky na zahuštění) a můžete vařit jako dřív.

    Je důležité pamatovat jen na to, že bezlepková mouka má tendenci více hrudkovat, rychleji se připéká a „nelepí“ (směsi často nedrží pohromadě). Toto můžete kompenzovat například chia semínky, lněným semínkem či vejcem.

    Bezlepkové vaření a pečení vyžaduje trpělivost a občas se některé jídlo nepovede ani zkušeným, naučit se ale dá. Držíme palce 🙂

Prohlížíte si 7 příspěvků - 1 až 7 (z celkem 7)

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close