Ovocné a zeleninové džusy a hubnutí – jde to vůbec dohromady?

3

citrusyDrtíte třikrát denně ovoce, dvakrát za den lisujete kořenovou zeleninu a myslíte si, že svému tělu prokazujete nedocenitelnou službu? Nedočkavě si stoupáte na váhu a oslavujete každý dekagram, který jste díky šťávám z ovoce a zeleniny ztratili? Pak pozor, možná, že váš dietní záměr není úplně vychytaný. Dopřát tělu očistný detox za pomoci kvalitního ovoce a zeleniny je zvláště v podzimních měsících žádoucí. Uchýlit se ke konzumaci těchto nápojů v rámci přísné diety už není zrovna dvakrát moudré. Proč? Odpovědi na vás čekají na následujících řádcích.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jako žádoucí očista organismu

Podzim a jaro se nesou v duchu půstů a detoxů, které mají naše tělo očistit od usazenin, volných radikálů, ale i dalších škodlivých látek, které mohou při nahromadění stát za rozvojem celé řady zdravotních komplikací. Pokud si netroufáte na očistný půst, můžete zkusit očistu pomocí ovocných a zeleninových šťáv. Konzumace těchto šťáv je doporučená z toho důvodu, že jednotlivé druhy ovoce a zeleniny obsahují celou řadu vitamínů a tělu prospěšných látek. Při výběru jednotlivých druhů ovoce a zeleniny ovšem sázejte výlučně na ty, které jste si vypěstovali vy sami doma na zahrádce, zakoupili je na farmářských trzích nebo v bio prodejně. Vyhněte se naopak chemicky ošetřeným produktům a produktům nesezónním.

džusRizika spojená s pitím čerstvých ovocných a zeleninových šťáv

Dodržíte-li vše výše uvedené, můžete se pustit do samotné přípravy chutných freshů. Pokud se s pomocí této metody snažíte tělo detoxikovat, můžete po několika (zpravidla 2–3) dnech pocítit slabost, závratě, ztrátu energie i vitality. Jestliže tuto fázi překonáte, dočkáte se nově nabyté energie, s níž jste se nikdy předtím možná ani nesetkali. Pokud ovšem sáhnete po šťávách v rámci diety, čeká na vás více rizik a hubnutí s předem nejasným výsledkem.

Proč (ne)hubnout s ovocnými a zeleninovými šťávami?

Jestliže jste již vyzkoušeli nejednu hubnoucí metodu, pak určitě neodoláte ani ovocným a zeleninovým šťávám. Na ty byste ale měli přecházet velmi opatrně. Je totiž krajně nerozvážné stravovat se běžným způsobem a další den přejít na pití šťáv. Ideálně na šťávy přecházejte postupně a snažte se tělu nepřivodit šok, který by jej donutil přepnout na úsporný režim, v němž dochází k ukládání tuků. Další důležitou věcí je skutečnost, že samotné šťávy z ovoce a zeleniny nejsou pro naše tělo dostačující. Vždy je potřeba k nim konzumovat alespoň libové maso, rýži nebo kvalitní luštěniny. V opačném případě se sice váhového úbytku dočkáte, po nějaké době ovšem budete mít shozená kila zpět společně s několika dalšími.

Pití jako jídlo?

Dalším úskalím zeleninových a ovocných džusů, které nám hatí plány o dokonalé postavě, je množství cukru, jenž jednotlivé šťávy obsahují. Jedna kostka cukru má zhruba 4,5 gramu. V domácím ovocném džusu je (dle stupně vyzrálosti ovoce) zhruba 10–12 gramů cukru na pouhých 100 ml. Pokud si tedy připravíte půllitrový fresh, počítejte s tím, že jeho konzumací vpravíte do svého těla 1 100 kJ, což odpovídá lehčímu jídlu. Chcete-li díky koktejlům z čerstvého ovoce a zeleniny zhubnout, dodržujte výše uvedené a vyhýbejte se sladkým a přezrálým druhům ovoce. V ideálním případě volte zeleninové šťávy – například z mrkve, brokolice či celeru, které naředíte vodou.

Hubneme s ovocem a zeleninou – praktické desatero:

  1. ovocná šťávaNakupujte ovoce a zeleninu na farmářských trzích nebo v kvalitě bio
  2. Veškerou zeleninu, kterou si nakoupíte, umyjte okamžitě po nákupu
  3. Ovoce a zeleninu krájejte až těsně před odšťavňováním
  4. Na krájení používejte keramické nože namísto kovových
  5. Některé druhy ovoce a zeleniny můžete odšťavňovat i se slupkou (limetky, citrony)
  6. Šťávy řeďte vodou
  7. Pijte šťávy na lačný žaludek. V opačném případě by mohly začít spolu s jídlem kvasit
  8. Šťávy pijte pouze jako zpestření pitného režimu (cca 3 dcl denně)
  9. Pro přípravu šťáv si pořiďte kvalitní vysokootáčkový odšťavňovač
  10. Šťávy doplňuje lehkou stravou

Rizika a omezení konzumace zeleninových a ovocných šťáv

domácí drinkJiž výše jsme zmínili, že šťávy by ve vašem denním pitném režimu měly představovat pouze 200–300 ml z celkového denního příjmu. Jejich konzumace je doporučená před jídlem, osobám s citlivějším žaludkem ovšem nemusí tento způsob vyhovovat. Šťávám by se také měli vyhnout lidé s citlivou či narušenou zubní sklovinou, kterou mohou kyseliny v jednotlivých druzích ještě více poškozovat. To ovšem v případě, přesáhnete-li denní doporučenou dávku. Mezi specifické druhy šťáv patří šťáva z melounu, kterou byste neměli míchat s jinými druhy. Meloun totiž obsahuje speciální enzymy, které při smíchání s jinými znesnadňují trávení. Nikdy nepijte šťávu z červené řepy nebo zelených druhů zeleniny (špenát, brokolice apod.) samotné. Vždy je nařeďte minerální vodou nebo jablečným džusem v poměru jedna ku třem.

3 recepty na lahodné freshe

A abyste mohli zkusit, jak chutná ovoce a zelenina ve své nejčistší podobě, přikládáme 3 lahodné recepty na zeleninové a ovocné freshe:

Zeleninové osvěžení:

Budete potřebovat:

  • 2 červené řepy
  • 3 jablka
  • 1 okurku
  • 2 mrkve

Postup přípravy: Veškeré druhy ovoce a zeleniny omyjte, řepu očistěte a důkladně namixujte.

Vitamínová bomba:

Budete potřebovat:

  • 6-8 listů kapusty, kadeřavého nebo listového salátu
  • 3 hrsti čerstvého špenátu
  • 1 zelené jablko
  • 1 salátovou okurku
  • 2 celerové natě
  • 1 citron

Postup přípravy: Ovoce a zeleninu omyjeme, jablko můžeme do mixéru vhodit celé i se slupkou a jadýrky, bio citron také.

ovocné a zeleninové štávyPodzimní potěšení:

Budeme potřebovat:

  • celer
  • červenou řepu
  • mrkev
  • papriku
  • cuketu
  • jablko
  • zázvor
  • červenou a bílou cibuli
  • skořici
  • kari

Postup přípravy: Veškeré suroviny omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Vložíme do mixéru. Koření můžeme přidat k ovoci a zelenině, nebo jej můžeme do výsledného freshe zamíchat těsně před podáváním.

Slovo závěrem

Jak z výše uvedeného vyplývá, konzumace zeleninových a ovocných šťáv může naše tělo obohatit o řadu vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Pravidelné popíjení těchto šťáv vždy na podzim a na jaře také přispěje k celkové očistě našeho organismu, při hubnutí ovšem platí určitá pravidla, která staví zeleninové a ovocné šťávy pouze do role doplňku, nikoli hlavního zdroje příjmu potravy. Nechcete-li se potýkat s nežádoucím jo-jo efektem či nepříjemnými komplikacemi, osvojte si základní desatero a při konzumaci šťáv vsaďte na zdravý rozum!

Máte nějaký svůj oblíbený recept na lahodný fresh? Podělte se s námi o něj v diskuzi pod tímto článkem!

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close