Drtíte třikrát denně ovoce, dvakrát za den lisujete kořenovou zeleninu a myslíte si, že svému tělu prokazujete nedocenitelnou službu? Nedočkavě si stoupáte na váhu a oslavujete každý dekagram, který jste díky šťávám z ovoce a zeleniny ztratili? Pak pozor, možná, že váš dietní záměr není úplně vychytaný. Dopřát tělu očistný detox za pomoci kvalitního ovoce a zeleniny je zvláště v podzimních měsících žádoucí. Uchýlit se ke konzumaci těchto nápojů v rámci přísné diety už není zrovna dvakrát moudré. Proč? Odpovědi na vás čekají na následujících řádcích.
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jako žádoucí očista organismu
Podzim a jaro se nesou v duchu půstů a detoxů, které mají naše tělo očistit od usazenin, volných radikálů, ale i dalších škodlivých látek, které mohou při nahromadění stát za rozvojem celé řady zdravotních komplikací. Pokud si netroufáte na očistný půst, můžete zkusit očistu pomocí ovocných a zeleninových šťáv. Konzumace těchto šťáv je doporučená z toho důvodu, že jednotlivé druhy ovoce a zeleniny obsahují celou řadu vitamínů a tělu prospěšných látek. Při výběru jednotlivých druhů ovoce a zeleniny ovšem sázejte výlučně na ty, které jste si vypěstovali vy sami doma na zahrádce, zakoupili je na farmářských trzích nebo v bio prodejně. Vyhněte se naopak chemicky ošetřeným produktům a produktům nesezónním.
Rizika spojená s pitím čerstvých ovocných a zeleninových šťáv
Dodržíte-li vše výše uvedené, můžete se pustit do samotné přípravy chutných freshů. Pokud se s pomocí této metody snažíte tělo detoxikovat, můžete po několika (zpravidla 2–3) dnech pocítit slabost, závratě, ztrátu energie i vitality. Jestliže tuto fázi překonáte, dočkáte se nově nabyté energie, s níž jste se nikdy předtím možná ani nesetkali. Pokud ovšem sáhnete po šťávách v rámci diety, čeká na vás více rizik a hubnutí s předem nejasným výsledkem.
Proč (ne)hubnout s ovocnými a zeleninovými šťávami?
Jestliže jste již vyzkoušeli nejednu hubnoucí metodu, pak určitě neodoláte ani ovocným a zeleninovým šťávám. Na ty byste ale měli přecházet velmi opatrně. Je totiž krajně nerozvážné stravovat se běžným způsobem a další den přejít na pití šťáv. Ideálně na šťávy přecházejte postupně a snažte se tělu nepřivodit šok, který by jej donutil přepnout na úsporný režim, v němž dochází k ukládání tuků. Další důležitou věcí je skutečnost, že samotné šťávy z ovoce a zeleniny nejsou pro naše tělo dostačující. Vždy je potřeba k nim konzumovat alespoň libové maso, rýži nebo kvalitní luštěniny. V opačném případě se sice váhového úbytku dočkáte, po nějaké době ovšem budete mít shozená kila zpět společně s několika dalšími.
Pití jako jídlo?
Dalším úskalím zeleninových a ovocných džusů, které nám hatí plány o dokonalé postavě, je množství cukru, jenž jednotlivé šťávy obsahují. Jedna kostka cukru má zhruba 4,5 gramu. V domácím ovocném džusu je (dle stupně vyzrálosti ovoce) zhruba 10–12 gramů cukru na pouhých 100 ml. Pokud si tedy připravíte půllitrový fresh, počítejte s tím, že jeho konzumací vpravíte do svého těla 1 100 kJ, což odpovídá lehčímu jídlu. Chcete-li díky koktejlům z čerstvého ovoce a zeleniny zhubnout, dodržujte výše uvedené a vyhýbejte se sladkým a přezrálým druhům ovoce. V ideálním případě volte zeleninové šťávy – například z mrkve, brokolice či celeru, které naředíte vodou.
Hubneme s ovocem a zeleninou – praktické desatero:
- Nakupujte ovoce a zeleninu na farmářských trzích nebo v kvalitě bio
- Veškerou zeleninu, kterou si nakoupíte, umyjte okamžitě po nákupu
- Ovoce a zeleninu krájejte až těsně před odšťavňováním
- Na krájení používejte keramické nože namísto kovových
- Některé druhy ovoce a zeleniny můžete odšťavňovat i se slupkou (limetky, citrony)
- Šťávy řeďte vodou
- Pijte šťávy na lačný žaludek. V opačném případě by mohly začít spolu s jídlem kvasit
- Šťávy pijte pouze jako zpestření pitného režimu (cca 3 dcl denně)
- Pro přípravu šťáv si pořiďte kvalitní vysokootáčkový odšťavňovač
- Šťávy doplňuje lehkou stravou
Rizika a omezení konzumace zeleninových a ovocných šťáv
Již výše jsme zmínili, že šťávy by ve vašem denním pitném režimu měly představovat pouze 200–300 ml z celkového denního příjmu. Jejich konzumace je doporučená před jídlem, osobám s citlivějším žaludkem ovšem nemusí tento způsob vyhovovat. Šťávám by se také měli vyhnout lidé s citlivou či narušenou zubní sklovinou, kterou mohou kyseliny v jednotlivých druzích ještě více poškozovat. To ovšem v případě, přesáhnete-li denní doporučenou dávku. Mezi specifické druhy šťáv patří šťáva z melounu, kterou byste neměli míchat s jinými druhy. Meloun totiž obsahuje speciální enzymy, které při smíchání s jinými znesnadňují trávení. Nikdy nepijte šťávu z červené řepy nebo zelených druhů zeleniny (špenát, brokolice apod.) samotné. Vždy je nařeďte minerální vodou nebo jablečným džusem v poměru jedna ku třem.
3 recepty na lahodné freshe
A abyste mohli zkusit, jak chutná ovoce a zelenina ve své nejčistší podobě, přikládáme 3 lahodné recepty na zeleninové a ovocné freshe:
Zeleninové osvěžení:
Budete potřebovat:
- 2 červené řepy
- 3 jablka
- 1 okurku
- 2 mrkve
Postup přípravy: Veškeré druhy ovoce a zeleniny omyjte, řepu očistěte a důkladně namixujte.
Vitamínová bomba:
Budete potřebovat:
- 6-8 listů kapusty, kadeřavého nebo listového salátu
- 3 hrsti čerstvého špenátu
- 1 zelené jablko
- 1 salátovou okurku
- 2 celerové natě
- 1 citron
Postup přípravy: Ovoce a zeleninu omyjeme, jablko můžeme do mixéru vhodit celé i se slupkou a jadýrky, bio citron také.
Podzimní potěšení:
Budeme potřebovat:
- celer
- červenou řepu
- mrkev
- papriku
- cuketu
- jablko
- zázvor
- červenou a bílou cibuli
- skořici
- kari
Postup přípravy: Veškeré suroviny omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Vložíme do mixéru. Koření můžeme přidat k ovoci a zelenině, nebo jej můžeme do výsledného freshe zamíchat těsně před podáváním.
Slovo závěrem
Jak z výše uvedeného vyplývá, konzumace zeleninových a ovocných šťáv může naše tělo obohatit o řadu vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Pravidelné popíjení těchto šťáv vždy na podzim a na jaře také přispěje k celkové očistě našeho organismu, při hubnutí ovšem platí určitá pravidla, která staví zeleninové a ovocné šťávy pouze do role doplňku, nikoli hlavního zdroje příjmu potravy. Nechcete-li se potýkat s nežádoucím jo-jo efektem či nepříjemnými komplikacemi, osvojte si základní desatero a při konzumaci šťáv vsaďte na zdravý rozum!
Máte nějaký svůj oblíbený recept na lahodný fresh? Podělte se s námi o něj v diskuzi pod tímto článkem!