Maso a zelenina je ideální kombinací na oběd i večeři. Pokud jste ještě nevyzkoušeli mletý biftek s lilkem a cuketou, sledujte, jak je tento pokrm jednoduchý, a určitě neodoláte. Úspěch u blízkých strávníků je zaručen!
Co potřebujeme:
500 g mletého hovězího masa
1 cuketu
1 lilek
cibulku
česnek
sůl a pepř
Jak na to:
- hovězí maso smícháme se lžičkou soli a pepřem
- tvoříme karbanátky o velikost rozplácnutého tenisového míčku
- karbanátky opékáme na pánvi, je možno přidat kapku řepkového oleje
- opékáme z každé strany cca 4 minuty, lze je ponechat ve stádiu „medium“
- v hrnci opečeme cibulku, přidáme nakrájené stroužky česneku, nakrájený lilek a cuketu a opečeme
- podáváme i se šťávou ze zeleniny – pokud je jí málo, můžeme směs při opékání trochu podlít vodou
Cuketa a lilek tělo potěší
Cuketa je hojně používanou potravinou při detoxikaci organismu, protože pomáhá při vyplavování toxinů z těla. Obsahuje hodně vody a málo energie, je tedy vhodná i při hubnutí. Prospěšná je i vláknina, dále hořčík, vápník, fosfor, měď, železo, zinek aj.
Lilek je skvělým zdrojem provitamínu A, vitamínů B3, B5, B6, B9, železa, zinku, manganu a hořčíku. V současné době je však stále nedoceněný! Málo se o něm ví, že snižuje obsah cholesterolu v krvi a podporuje správnou činnost střev.
Náš tip!
Velmi oblíbeným způsobem přípravy lilku je jeho grilování, např. společně s rajčaty a jogurtem.