Jáhly – zázračná potravina vhodná pro sportovce i celiaky

2

Jáhly – co si pod tímto názvem představíte? Těstoviny? Obilniny? Kuskus? Zdravé jídlo? Lidé mají o jáhlech spoustu představ a někdy i mylných informací. Bohužel je většina z těchto informací nepravdivých a podložených spousty negativními ohlasy od lidí, kteří je třeba ani nikdy neochutnali.

Co jsou jáhly

Na úvod je dobré všechny mýty o jáhlech jednou pro vždy pohřbít hodně hluboko do našeho podvědomí. Jáhly jsou potravinářskou surovinou, která je vyráběna loupáním prosa, což je jednoletá nebo vytrvalá bylina, která roste nejčastěji v tropech, subtropech a v teplých částech mírného pásu. Jeho oloupáním vznikají malé žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr, které velice připomínají všemi dobře známý kuskus. Samotné jáhly se pak připravují na nespočet způsobů a podávají se k mnoha pokrmům.

prosoJakým způsobem je možno jáhly upravovat

V prvé řadě je nutné jáhly důkladně propláchnout a několikrát spařit horkou vodou. Tím se totiž zbaví nahořklé a natrpklé chuti, která je většinou hlavní příčinou, proč se jí lidé vyhýbají. Jáhly můžete následně vařit či dusit podobně jako rýži. Stačí vodu mírně osolit, přidat do ní trochu oleje a za 15 minut jsou jáhly připravené. Použít je pak můžete například jako přílohu obdobně jako rýži. Pokud chcete vyzkoušet jídlo, kde budou jáhly figurovat jako hlavní složka, můžete si připravit nespočet druhů salátů z jahel, jahelník, a to jak sladký, tak i slaný, jahelnou kaši či jahelné škubánky. Jáhly se dají využít také v nespočtu moderních a zajímavých receptech. Fantazii se prostě meze nekladou!

Co všechno jáhly obsahují

A proč byste měli jáhly vůbec zařadit do vašeho jídelníčku? Kromě toho, že jsou poměrně dietní surovinou, obsahují taktéž řadu důležitých látek. Najdete v nich veliké množství vlákniny, která má blahodárné účinky zejména na správné fungování střev. Dále patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pouze velice pomalu a energie vám tudíž vydrží dlouho a prakticky se vám nebude ukládat do tukových zásob. V jáhlech se nachází taktéž spousta draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, železa, zinku a vitamínů skupiny B. V neposlední řadě mají velice nízký glykemický index, takže jsou vhodné i pro diabetiky.

jahlyJak vám mohou jáhly pomoci při hubnutí

Kromě toho, že jáhly obsahují spoustu důležitých látek, jsou taktéž výbornou potravinou při hubnutí. Velice totiž zasytí, pocit sytosti udrží i na několik hodin a prakticky vůbec se vám energie z jahel nebude ukládat do zásob podkožního tuku. Jahel tedy můžete sníst, kolik chcete, a přesto budete neustále ubývat na váze. Nejlepší je pak nahradit všechny vaše přílohy typu hranolků, chipsů a pečených brambor právě jáhly. Receptů z jahel najdete na internetu takové množství, že z nich můžete nachystat jídelníček prakticky na celý den.

Jáhly jsou ale vhodné i pro sportovce či pro osoby trpící celiakií

Ovšem nejen pro ty, kteří chtějí zhubnout, jsou jáhly vhodné. Taktéž sportovci nebo lidé trpící celiakií mohou objevit kouzlo jahel. Pro sportovce jsou totiž důležitým zdrojem právě výše zmíněných vitamínů skupiny B, které napomáhají regeneraci a tvorbě svalové hmoty, a také se v nich nachází poměrně velké množství bílkovin. Na 100 gramů najdete v jáhlech totiž celých 12 gramů bílkovin. Pro osoby trpící celiakií pak jáhly představují důležitou potravinu nahrazující přílohy či dokonce celá jídla, jelikož neobsahují žádný lepek. Ovšem to není všechno! Jáhly jsou totiž díky své velice dobré stravitelnosti vhodné i pro malé děti, starší osoby či pro rekonvalescenty.

jahly vareneOdborná čísla o jáhlech

Co všechno se vlastně skrývá ve sto gramech jahel? Kromě výše zmíněných dvanácti gramů bílkovin, naleznete v jáhlech až 71 gramů sacharidů, z čehož největší podíl tvoří škrob, 8,5 gramů vlákniny, a asi jen čtyři gramy tuků, z nichž 72 až 82 % tvoří zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, zejména pak kyselina linolová, a zbylých 20 % tvoří nasycené mastné kyseliny. Energie, kterou ze sto gramů jahel získáte, dosahuje 1514 kJ, což je v přepočtu asi 361,613 kcal.

Jáhly člověku pomáhají

Kromě toho, že obsahují tolik vitamínů, minerálů a další stopových prvků, jsou jáhly poměrně léčivou potravinou. U člověka totiž odbourávají pocit vyčerpání, přepracování, zlepšují funkci metabolismu, zvyšují imunitu a čistí střeva. Pokud víte, že budete dlouho bez jídla, sáhněte právě po jáhlech, které velice rychle a na poměrně dlouhou dobu zasytí. Nebudete tak muset například během cestování řešit žádné svačiny ani nezdravá rychlá jídla.

jahly obilninyKde můžete koupit jáhly

Jáhly seženete v dnešní době prakticky všude. Ať už v supermarketech, hypermarketech, samoobsluhách nebo v obchodech s BIO potravinami, jsou všude poměrně dobře k sehnání. Na jejich koupi si pak připravte asi 35 korun na půl kila. Cena se samozřejmě obchod od obchodu liší, a to i proto, kde a za jakých podmínek byly jáhly pěstovány.

Recept nakonec – super jahelník

Jak už jsme se zmínili výše, jsou z jahel velice oblíbené tzv. jahelníky. Jedná se o jakýsi nákyp či buchtu, chcete-li, vytvořenou právě z jahel. Jedním takovým může být jahelník se švestkami a s jablky.

Připravte si na něj:

  • 150 g nevařených jáhel
  • 750 ml sójového, mandlového nebo rýžového mléka
  • 4-10 lžic agáve, rýžového, javorového sirupu nebo medu
  • 200-300 g mražených nebo čerstvých švestek (nejlepší jsou domácí)
  • 450 g nastrouhaných jablek
  • 80 g hrozinek
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce skořice
  • špetka soli

Jak na to:

[sociallocker]Nejprve uvařte klasickou jáhlovou kaši z dobře propraných jáhel, špetky soli a 750 ml tekutiny. Můžete použít jakékoli alternativní mléko či klasické kravské mléko, nebo třeba jablečnou šťávu. Vařte na středním plamenu, občas zamíchejte, dokud nedocílíte kašovité konzistence. Hotovou kaši doslaďte podle chuti jedním ze sirupů. Ovšem tady pozor – některá mléka totiž bývají sladší než jiná a v případě jablečné šťávy už nebude třeba doslazovat vůbec. Dále si předehřejte troubu na 180°C. Než vám trochu vystydne kaše, připravte si jablka. Nastrouhejte je a smíchejte se skořicí, škrobem a hrozinkami. Do vymazané dortové formy nebo do alternativně podobně velké zapékací nádoby lžící rozprostřete po celém dně menší polovinu kaše. Na vrstvu kaše rozprostřete švestky, přidejte vrstvu jablečné směsi a zase švestky. Náplň uzavřete poslední vrstvou jahelné kaše a dejte péct asi na čtyřicet minut. Ke konci pečení na chvíli zapněte gril, aby povrch jáhelníku krásně zezlátl. Místo švestek a jablek můžete samozřejmě použít jakékoliv jiné ovoce.[/sociallocker]

Zdroj úvodního obrázku: megvkuchyni.cz

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close