Další ze série zdravých a chuťově skvělých jídel jsou zapečené brambory s hráškem a špenátem. Brambory, hrášek i špenát jsou suroviny, které mají ve zdravém jídelníčku zelenou.
Proč tato kombinace
Jednoduše proto, že je chutná a zdravá. Jak jsme si již řekli u jiného receptu, brambory jsou vydatným zdrojem sacharidů, proto je lepší dát si je k obědu, a také mají sytící efekt, takže po jejich konzumaci nebudeme za půl hodiny přemýšlet, čím bychom žaludek zase uklidnili.
Hrášek v sobě skrývá překvapivé množství vitamínů, vlákniny a bílkovin, které jsou našemu tělu velmi prospěšné. Obsahuje například vitamín C, beta karoten, železo nebo draslík. Podobné je to i se špenátem. Ten je hotovou náloží vysoce hodnotného železa, dále nabízí draslík, hořčík, sodík a vápník.
Oživte jídelníček o další pochoutku
Pokud už nechcete hrášek zobat jen tak z lusků, vyzkoušejte další z námi doporučovaných receptů.
Co potřebujeme:
- 500 g brambor
- konzervovaný, čerstvý nebo mražený hrášek
- 2 vejce
- ½ kelímku smetany na vaření
- 2 velké cibule
- čerstvý nebo mražený špenát
- 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
- sýr podle chuti (eidam, ementál, madeland)
Jak na to:
- brambory uvaříme a nakrájíme je na plátky (nemusí být úplně hotové)
- vajíčka rozšleháme spolu se smetanou
- do zapékací mísy poklademe vrstvu brambor, na ni rozprostřeme trochu hrášku, pár kousků česneku, trochu cibule a špenát
- zakápneme směsí smetany a vajíčka
- pak opět pokládáme vrstvu nakrájených brambor a na ni všechny ingredience
- opakujeme, dokud nemáme vše v zapékací míse
- dáme péct do vyhřáté trouby na 180°, horkovzdušně, asi na 15 minut
Náš tip!
Na posledních 5 minut položíme navrch sýr.
Připravte si tento jednoduchý pokrm a přesvědčte se s námi o tom, že i zdravá strava může skvěle chutnat!
Zdroj úvodního obrázku: http://www.pinterest.com/pin/438538082437903797/