Víte, že špenát nemá s obří silou, která je přisuzována známé kreslené postavičce Pepku Námořníkovi, nic společného? Za tento mýtus mohla matematická chyba v desetinné čárce, která špenátu přisuzovala 10x větší množství železa, než v sobě ve skutečnosti ukrývá. To však nic nemění na tom, že konzumace špenátu našemu tělu velmi prospívá.
Špenát totiž obsahuje karotenoidy ve vysokých koncentracích, a to včetně žádoucího beta-karotenu, který se v našem těle přetváří na vitamin A. Kromě toho je také bohatým zdrojem luteinu, který v těle člověka působí jako antioxidant. Mnohé výzkumy dokonce potvrzují, že pravidelná konzumace této zeleniny z čeledi laskavcovitých chrání naše tělo a organismus před mnohými druhy rakovinotvorného bujení.
Jak naložit se špenátem?
Ačkoli tuto zeleninu mnoho lidí odmítá, protože do konzumace klasického „špenátu s masem a bramborami“
byli nuceni už od raného mládí, málokdo ví, že tato varianta je jednou, nikoli jedinou možností úpravy. Ideální je konzumovat špenát ve své nejčerstvější formě, nikoli zmražený a nasekaný. Křupavé špenátové lístky skvěle poslouží jako základ chutného salátu, hlavního jídla, nebo můžete s jejich pomocí také vykouzlit lahodnou špenátovou polévku, které jsou věnovány následující řádky.
Chutná špenátová polévka
Co potřebujeme:
- 200 g čerstvých špenátových listů
- 1 malou žlutou cibuli
- 4 stroužky utřeného česneku (pokud možno českého)
- 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje
- Špetku soli
- Špetku černého mletého pepře
- Špetku muškátového oříšku
- 2 vejce
- Na dozdobení čerstvou pažitku, bylinky nebo celozrnné krutonky
Jak na to:
V první řadě si na rozpáleném olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte česnek. Jakmile se cibulka s česnekem rozvoní, přidejte osušené lístky špenátu, zamíchejte, podlijte vodou (nebo vývarem, máte-li k dispozici) a duste zhruba 15 minut. Po uplynutí této doby polévku zalijte zhruba půl litrem vody a vařte dalších 15 minut. Na závěr dochuťte solí, pepřem, přidejte nastrouhaný, rozemletý nebo rozdrcený muškátový oříšek a celou směs rozmixujte ponorným mixérem. Následně můžete ještě libovolně dochucovat dle libosti. Před odstavením z ohně do polévky rozklepněte vajíčka a důkladně promíchejte.
Náš tip:
[sociallocker]Pokud chcete chuť polévky zjemnit a nebude vám vadit menší „hříšek“ v podobě smetany, pak ji (ohřátou v mikrovlnné troubě) do polévky zamíchejte těsně před jejím dovařením. Polévku můžete na talířcích dozdobit nasekanou pažitkou nebo jinou oblíbenou bylinkou, popřípadě k polévce přidat nasucho opražené krutonky z celozrnného pečiva. Výsledek bude naprosto delikátní![/sociallocker]