Překyselení organismu je nebezpečný problém. Pomůže změna jídelníčku i detoxikace

1

Překyselení organismu, tedy nesprávný poměr kyselin a zásad v těle, je velmi častým problémem moderní společnosti, přesto mu příliš pozornosti nevěnujeme. Může přitom stát za drobnějšími zdravotními komplikacemi i za vážnějšími problémy. Je proto vhodné položit si otázky, kdy můžeme uvažovat o tom, že jsme překyselení, co překyselení způsobuje a jak se mu bránit. Právě tomu se věnujeme v tomto článku.

Co je překyselení a jak ho poznáme

Překyselení organismu si můžeme představit jako nerovnováhu kyselin a zásad v těle. S pojmem překyselení si často spojujeme žaludek, ale problém se může dotýkat celého organismu, když dochází k trvalým změnám v jeho pH.

Značka pH (Potencial of Hydrogen) určuje množství volných iontů vodíku H+ na stupnici 0-14. Hodnoty 0-6,9 označují prostředí či látky kyselé, hodnoty 7,1-14 prostředí nebo látky zásadité. Neutrální hodnotu, tedy pH 7, má například čistá voda, pH krve se pohybuje v rozmezí 7,35-7,45. Jednou ze základních úloh organismu je snaha udržet pH v tomto rozmezí, protože při vybočení nad nebo pod hranici dochází k ohrožení na životě.

To, že jsme překyselení, můžeme poznat sami na sobě v případě, že nás trápí nadměrná únava, nedostatek energie nebo máme oslabenounespavost imunitu a jsme často nemocní. Mezi další zdravotní problémy, které mohou být způsobeny, nebo minimálně vyvolány překyselením, patří dna, migréna, tuhnutí svalů, kožní potíže, poruchy spánku, pálení žáhy, deprese, úzkost, předčasné stárnutí, osteoporóza, obezita, diabetes, kardiovaskulární onemocnění nebo rakovina.

Pokud chceme zjistit, jestli se nás překyselení opravdu týká, není nic jednoduššího, než koupit si v lékárně pH indikátorové papírky, které při styku s močí změní barvu, a při porovnání s barevnou škálou zjistíme, jak na tom doopravdy jsme.

Příčiny překyselení? Strava i stres

Jak může vůbec k překyselení dojít? Samozřejmě jednou z prvních možností je špatně volená strava, která acidobazickou rovnováhu narušuje. Existuje totiž rozdělení potravin na zásadotvorné a kyselinotvorné. My máme bohužel sklon konzumovat spíše ty druhé, což vede k okyselování organismu.

Kromě nevhodné stravy můžeme vidět celou plejádu příčin překyselení – nedostatečné žvýkání stravy, narušení střevní flóry, nedostatečný pitný režim a duševní napětí (stres, agrese, zloba).

Jak můžeme s překyselením bojovat

[sociallocker]Dobrou zprávou může být tendence těla bojovat s překyselením automaticky bez naší vědomé pomoci. Tak to však nemůže fungovat do nekonečna. Vyrovnávání acidobazické rovnováhy neutralizací kyselých látek v těle vším, čím je možno neutralizaci provést, totiž organismus stojí spoustu sil a bere si při tom důležité látky z orgánů, na jejichž funkci se později nedostatek těchto látek (například minerálů draslíku, hořčíku a vápníku) podepíše. Pro tělo je totiž důležitější krev než jednotlivé orgány. Taková situace však rozhodně nemusí nastat, pokud budeme svému tělu v tomto ohledu pomáhat, zejména pak budeme-li si správně vybírat složení stravy.[/sociallocker]

Zásadotvorné potraviny – vhodné při překyselení

čajMezi potraviny, na něž bychom se měli zaměřit při překyselení organismu, patří:

  • bílkoviny (pohanka, čočka, sója, kozí mléko, tofu, špalda, mandle aj.)
  • ovoce (citrón, grep, avokádo, limetka aj.)
  • zelenina (mrkev, okurka, rajčata, česnek, špenát, zelí, salát, ředkvičky, brokolice aj.)
  • sladidla (čekanka, stévie)
  • koření (kari, zázvor, pepř, hořčice aj.)
  • ostatní potraviny (sůl, bylinkové a zelené čaje, ženšen aj.)

Pozor! To, že některé zmíněné potraviny chutnají kysele, neznamená, že by byly kyselinotvorné (např. citrón).

Kyselinotvorné potraviny – vhodné při příliš zásaditém pH organismu

Naopak, pokud nás trápí příliš zásadité prostředí v těle, měli bychom do svého jídelníčku zařadit tyto potraviny:

  • bílkoviny (ryby, krůtí, hovězí a skopové maso aj.)
  • ovoce (ananas, mango, jablka, hrozny aj.)
  • obilniny (ovesné vločky, kukuřice, rýže aj.)
  • luštěniny (černé fazole aj.)
  • ořechy (kešu, lískové ořechy, para ořechy aj.)
  • mléčné výrobky (kravské mléko, kozí sýr, máslo aj.)

Kromě toho, že se zaměříme na přijímanou stravu, pomůže tělu i správné dýchání, při němž se vylučuje oxid uhličitý z těla. Při nesprávném dýchání zůstává oxid uhličitý v těle, hromadí se v krvi a vytváří kyselinu uhličitou.

Jak může pomoci detoxikace

Detoxikace může pro organismus znamenat pořádný šok, na druhou stranu pročistit tělo pěkně z gruntu neuškodí. Když po detoxikaci, takové generálce svého těla, začneme více uvažovat nad skladbou stravy, může být právě ona skvělým startem k lepšímu životu. Informace o detoxikaci můžete načerpat z našich článků Detoxikace organismu – aby vše fungovalo, jak má nebo Jak na detoxikaci organismu? Inspirujte se tímto jídelníčkem na 7 dní.

Závěrem

Tendence moderní společnosti konzumovat kyselinotvorné potraviny může nejednomu způsobit překyselení organismu a tím pádem mírné i vážné zdravotní komplikace podle toho, jak moc je acidobazická rovnováha těla narušena. Překyselení organismu můžeme přitom snadno rozpoznat a tělu neustálý boj o zachování rovnováhy usnadnit – správným dýcháním, pestrou stravou vědomě složenou z kyselinotvorných a zásadotvorných potravin.

Přemýšlejme o tom, co jíme. Vyhneme se mnohým zdravotním potížím!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close