Dýňová polévka – chutný a dietní oranžový zázrak

1

Dýně je jedna z nejchutnějších a zároveň i nejzdravějších potravin v kuchyni. Nachází se v ní sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek, vitamíny C, D, E, B6 a B12, karoten, thiamin a niacin. Navíc si na vaření můžete vybrat hned z několika druhů dýní. Nejčastěji se pak v kuchyních a v receptech setkáte s máslovou dýní, která je velice jednoduchá na přípravu, a s dýní Hokkaidó.

Jak naložit s dýní

dynova polevka

Kromě dýňových polévek můžete dýni použít na mnoho způsobů. Od knedlíků a nočků, přes těstoviny, až po nejrůznější přílohy. U dýně se skutečně fantazii meze nekladou, a proto se taktéž můžete setkat s rozmanitými dýňovými kompoty, zavařeninami či marmeládami. Skutečně pestré možnosti využití! Nejjednodušší na úpravu je pak dýně máslová, která se nemusí nijak loupat ani složitě čistit. Naopak u ostatních druhů dýně, jako je například Hokkaidó, se nachází tuhá slupka, kterou musíte před samotným vařením pracně odstranit.

Výborná dýňová polévka

Co potřebujeme

8 hrnků vody
1/2 menší dýně
2 cibule
2 mrkve
3 brambory
špetka soli
mořská řasa (např. řasa Arame)
rostlinný olej
špetka kmínu
1 lžíce misa (miso je slané asijské koření k dochucení)
zelená nať (petržel, mladá nať mrkve nebo celeru, cibulová nať, řeřicha, pažitka apod.)
zakysaná smetana, případně osmažený celozrnný chléb na finální dozdobení

Jak na to

[sociallocker]Na rostlinném oleji osmahněte cibuli a dvě mrkve nakrájené na kousky spolu s kmínem, přilijte horkou vodu a uveďte do varu. Přidejte sůl, řasu a na kostky nakrájenou dýni a brambory. Vařte asi dvacet minut, dokud dýně nezměkne. Polévku odstavte z ohně, přidejte koření miso a nechte pět minut zchladnout. Potom polévku propasírujte nebo rozmixujte a ochuťte jemně nasekanou zelenou natí, zakysanou smetanou nebo osmaženým celozrnným chlebem.[/sociallocker]

Náš tip

Polévku si rozdělte do dvou hrnců, jeden důkladně rozmixujte a slijte dohromady s druhým. Tak si vytvoříte jemnou polévku s kousky zeleniny bez nepříjemných hrudek. Do polévky můžete navíc ještě přidat i malinkou špetku muškátové oříšku, který celému pokrmu dodá nový rozměr.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.