Bábovka s mrkví a ořechy – netradiční kombinace výtečné chuti

2

Že mrkev a ořechy nejdou dohromady? A už vůbec ne ve sladké formě bábovky? Náš recept váš přesvědčí o opaku! Pokud vás honí mlsná, je tato kombinace zcela ideální. Mrkev obsahuje nepřeberné množství vitaminů a dalších pro tělo užitečných látek. Zejména pak β-karoteny, vlákninu a antioxidanty. Vlašské ořechy naopak obsahují velmi zdravé nenasycené mastné kyseliny, proteiny a sacharidy. Kombinace mrkve a ořechů vás tedy nejen zasytí, ale zejména si na ni opravdu pochutnáte i v širokém kruhu rodinném. A věřte, že vaši spolustolovníci mrkev v tomto lahodném dezertu jen tak neodhalí!

mrkevJak naložit s mrkví

Základní surovinou tohoto receptu je mrkev. Tu známe především jako přílohu upravenou dušením či vařením nebo jako součást zeleninových salátů. Ačkoli mnozí mohou namítat, že dušením nebo vařením mrkev ztrácí důležité látky, tělu prospěšné vitamíny a chuť, opak je pravdou. Tepelná úprava mrkve její chuť zvýrazňuje, ovšem objem vitamínů v průběhu vaření skutečně ubývá. Z tohoto důvodu zkuste mrkev třeba jen krátce podusit nebo ji upravit na sladkou formu, jak je tomu v tomto receptu.

Co potřebujeme

300 g nastrouhané mrkve
100 g hrubě mletých vlašských ořechů
200 g celozrnné pšeničné mouky
100 g pohankové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičku sody
2 vejce
300 g jogurtu
4 lžíce medu nebo javorového sirupu
4 lžíce rostlinného oleje
hrst rozinek dle chuti
1 lžičku skořice
nastrouhanou kúru z ½ citronu

Jak na to

V první řadě předehřejeme horkovzdušnou troubu na 180 °C. V jedné míse smícháme tekuté a v druhé suché ingredience. Těsto nalejeme do formy a pečeme cca 1 hodinu. Pozor, pokud pečeme v silikonové formě, je doba pečení cca o 15 minut kratší!

Náš tip:

Pokud prosejete mouku s práškem do pečiva a sodou skrze cedník, těsto pak bude nadýchanější.

Zdroj úvodní fotografie

Share.

About Author

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close