Že mrkev a ořechy nejdou dohromady? A už vůbec ne ve sladké formě bábovky? Náš recept váš přesvědčí o opaku! Pokud vás honí mlsná, je tato kombinace zcela ideální. Mrkev obsahuje nepřeberné množství vitaminů a dalších pro tělo užitečných látek. Zejména pak β-karoteny, vlákninu a antioxidanty. Vlašské ořechy naopak obsahují velmi zdravé nenasycené mastné kyseliny, proteiny a sacharidy. Kombinace mrkve a ořechů vás tedy nejen zasytí, ale zejména si na ni opravdu pochutnáte i v širokém kruhu rodinném. A věřte, že vaši spolustolovníci mrkev v tomto lahodném dezertu jen tak neodhalí!
Jak naložit s mrkví
Základní surovinou tohoto receptu je mrkev. Tu známe především jako přílohu upravenou dušením či vařením nebo jako součást zeleninových salátů. Ačkoli mnozí mohou namítat, že dušením nebo vařením mrkev ztrácí důležité látky, tělu prospěšné vitamíny a chuť, opak je pravdou. Tepelná úprava mrkve její chuť zvýrazňuje, ovšem objem vitamínů v průběhu vaření skutečně ubývá. Z tohoto důvodu zkuste mrkev třeba jen krátce podusit nebo ji upravit na sladkou formu, jak je tomu v tomto receptu.
Co potřebujeme
300 g nastrouhané mrkve
100 g hrubě mletých vlašských ořechů
200 g celozrnné pšeničné mouky
100 g pohankové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičku sody
2 vejce
300 g jogurtu
4 lžíce medu nebo javorového sirupu
4 lžíce rostlinného oleje
hrst rozinek dle chuti
1 lžičku skořice
nastrouhanou kúru z ½ citronu
Jak na to
V první řadě předehřejeme horkovzdušnou troubu na 180 °C. V jedné míse smícháme tekuté a v druhé suché ingredience. Těsto nalejeme do formy a pečeme cca 1 hodinu. Pozor, pokud pečeme v silikonové formě, je doba pečení cca o 15 minut kratší!
Náš tip:
Pokud prosejete mouku s práškem do pečiva a sodou skrze cedník, těsto pak bude nadýchanější.