Zdravá velikonoční nádivka s kopřivami a tempehem: Slavnostní pokušení pro každého

0

Po dlouhé, kruté a studené zimě v nás jaro evokuje novou šanci, nový počátek a zrození nového života. A právě jaro je spojeno s jedním z nejkrásnějších svátků v roce – s Velikonocemi. Již od pohanských dob jsou Velikonoce spjaty s nespočtem tradic, zvyků a obyčejů. Kromě chození na koledu, pletení pomlázek a barvení vajíček patří mezi tradiční činnosti řady českých domácností také pečení slavnostní velikonoční nádivky. Máme pro vás jeden luxusní recept, který se zaručeně objeví také na vašem stole!

Velikonoční nádivka: Co potřebujete?

  • 200g tempehu
  • 10 cm pórku
  • 4 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)
  • 2 hrnky vařených jáhel
  • 1 vrchovatá lžíce sladěnky
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky drceného, nebo římského kmínu
  • petrželka, pažitka
  • natrhané čerstvé kopřivy
  • sójová omáčka na dochucení
  • sůl

Jak na to:

Do větší pánve si nalejeme 2 lžíce oleje a nakrájíme cibuli, kterou na oleji dozlatova orestujeme. Můžeme dle chuti přisolit. Nyní se dostává na řadu tempeh, který nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k němu na proužky nakrájený pórek a mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle.

Připravíme si druhou pánvičku, kam nalejeme zbývající olej, přidáme špetku soli, vrchovatou lžíci sladěnky, necháme malinko zpěnit a přidáme nakrájený tempeh, mrkev, kopřivy posekané na menší kousky a pórek. Vše pomalu restujeme a dáváme pozor, aby se nám směs nepřipálila. Po orestování přidáme koření (římský kmín a kurkumu) a důkladně promícháme.

Přichytáme si velkou mísu, kam vložíme uvařené a okapané jáhly. K nim přidáme obsah obou pánviček, přidáme nasekanou petrželku a pažitku a dochutíme sójovou omáčkou. Vše důkladně promícháme.

Rozehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si menší pekáček, který vymažeme olejem či sádlem a vyklopíme do něj promíchanou jáhlovou směs. Její výška by neměla přesáhnout 3-5 centimetrů. Mokrýma rukama směs uhladíme a můžeme opět zastříknout sójovou omáčkou.

Nádivku pečeme 15–20 minut a průběžně kontrolujeme, zda se nám nepřipaluje. Nádivku bychom neměli péci déle, než je nezbytně nutné. Pokud byste tak učinili, nádivka se bude rozpadat, drolit a nebude vláčná.

Náš tip: Pokud máte k dispozici čerstvý medvědí česnek, do nádivky jej také nadrobno pokrájený přidejte!

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close