Po dlouhé, kruté a studené zimě v nás jaro evokuje novou šanci, nový počátek a zrození nového života. A právě jaro je spojeno s jedním z nejkrásnějších svátků v roce – s Velikonocemi. Již od pohanských dob jsou Velikonoce spjaty s nespočtem tradic, zvyků a obyčejů. Kromě chození na koledu, pletení pomlázek a barvení vajíček patří mezi tradiční činnosti řady českých domácností také pečení slavnostní velikonoční nádivky. Máme pro vás jeden luxusní recept, který se zaručeně objeví také na vašem stole!
Velikonoční nádivka: Co potřebujete?
- 200g tempehu
- 10 cm pórku
- 4 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)
- 2 hrnky vařených jáhel
- 1 vrchovatá lžíce sladěnky
- 1 velká cibule
- 1 mrkev
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky drceného, nebo římského kmínu
- petrželka, pažitka
- natrhané čerstvé kopřivy
- sójová omáčka na dochucení
- sůl
Jak na to:
Do větší pánve si nalejeme 2 lžíce oleje a nakrájíme cibuli, kterou na oleji dozlatova orestujeme. Můžeme dle chuti přisolit. Nyní se dostává na řadu tempeh, který nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k němu na proužky nakrájený pórek a mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle.
Připravíme si druhou pánvičku, kam nalejeme zbývající olej, přidáme špetku soli, vrchovatou lžíci sladěnky, necháme malinko zpěnit a přidáme nakrájený tempeh, mrkev, kopřivy posekané na menší kousky a pórek. Vše pomalu restujeme a dáváme pozor, aby se nám směs nepřipálila. Po orestování přidáme koření (římský kmín a kurkumu) a důkladně promícháme.
Přichytáme si velkou mísu, kam vložíme uvařené a okapané jáhly. K nim přidáme obsah obou pánviček, přidáme nasekanou petrželku a pažitku a dochutíme sójovou omáčkou. Vše důkladně promícháme.
Rozehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si menší pekáček, který vymažeme olejem či sádlem a vyklopíme do něj promíchanou jáhlovou směs. Její výška by neměla přesáhnout 3-5 centimetrů. Mokrýma rukama směs uhladíme a můžeme opět zastříknout sójovou omáčkou.
Nádivku pečeme 15–20 minut a průběžně kontrolujeme, zda se nám nepřipaluje. Nádivku bychom neměli péci déle, než je nezbytně nutné. Pokud byste tak učinili, nádivka se bude rozpadat, drolit a nebude vláčná.
Náš tip: Pokud máte k dispozici čerstvý medvědí česnek, do nádivky jej také nadrobno pokrájený přidejte!