Víte, jak vybírat a nakupovat maso v supermarketech? Praktické rady i zodpovědné „desatero“

1

hovězí masoJsme národ masožroutů! Zatímco světový průměr spotřeby masa je přibližně 42 kilogramů na člověka, našinec spořádá skoro 80 kilo masa ročně, a to už je pořádná hromada. Ať už musíte mít vy nebo vaše drahá polovička maso každý den nebo alespoň obden, či si masité výrobky dopřejete pouze sporadicky, určitě je dobré vědět, jak je v super či hypermarketech vybírat. Ideální je samozřejmě, pokud máte ve svém okolí známého a spolehlivého řezníka, jež svou práci doopravdy miluje a dělá ji nejen zodpovědně, ale především s láskou. Bohužel řada z nás to štěstí nemá, a proto je odkázána na nabídku super a hyper marketů, které v okolí našich příbytků vyrůstají v posledních letech doslova jako houby po dešti. Pojďme se tedy společně podívat, co se vyplatí při výběru a nákupu masa sledovat.

Dejte na první dojem

Ať už stojíte u regálu s chlazeným kuřecím, vepřovým či hovězím masem, vaše smysly se nenechají ošálit. Proto jim důvěřujte. Hned na první pohled vidíte, zda maso působí čerstvým dojmem, má vhodnou barvu, je precizně zabalené a vychlazené na odpovídající teplotu. Maso nesmí v žádném případě zapáchat a prostředí obchodu by mělo být čisté a prosvětlené. O tom, zda v této prodejně koupit maso, či nikoli, by vás mělo informovat i chování personálu. Pokud se v okolí regálů a chladicích pultů objevuje hned několik pracovníků, je to známka kvality. Ti totiž mají za úkol nejen kontrolovat kvalitu a data spotřeby výrobků, ale také v případě potřeby poradit zákazníkovi.

Vybíráme balené maso

Řada obchodů změnila model obsluhy masových pultů a namísto prodavače, který vám usekne či nařeže vybraný kus masa, se setkáváme spíše s masem baleným, přesně odváženým a precizně zafoliovaným. Na baleném mase pochopitelně nesmí chybět etiketa, která zákazníka informuje o celé řadě důležitých informací, které ho mají nasměrovat ke správnému a zodpovědnému nákupu. Proto radíme důkladně prozkoumat obal masa a zkusit z něj vyčíst, odkud maso pochází, kdy a kde bylo poraženo a do kdy se musí spotřebovat. Pokud zde některé z těchto údajů chybí, pak je potřeba být ostražitý a raději změnit podnik.

kusy masaJak by mělo balené maso vypadat?

Maso může být baleno v ochranné atmosféře, nebo se k zákazníkovi dostává již zavakuované. V prvním případě nejsou na povrchu masa viditelné žádné změny, v tom druhém můžeme pozorovat změny barvy i tvaru masa, což nemusí být na škodu (týká se především hovězího masa). Po rozbalení ovšem každý kus masa důkladně opláchněte pod studenou tekoucí vodou a před další úpravou jej osušte papírovou utěrkou.

U mletého masa se mějte na pozoru!

Mleté maso je asi tím největším problémem tuzemských super a hyper marketů. Přidané bílkoviny, aditiva, ale třeba také minimum skutečného masa i chybějící čerstvost – to jsou největší prohřešky dodavatelů. Při výběru mletého masa tudíž opět doporučujeme prozkoumat etiketu, na které by měl být jasně uveden podíl konkrétního masa, podíl tuku, ale také kompletní složení. Pozor na přidanou sůl a aditiva i vepřovou a hydrolyzovanou řepkovou bílkovinu. Problém může nastat také u náhražek masa, které je nastavováno třeba sójou. Pokud některý z výše uvedených nedostatků zpozorujete, vybírejte maso od jiného dodavatele.

Praktické „desatero“ správného masového nákupu

maso na prkénku1. Máte-li tu možnost, najděte si poctivé řeznictví.

2. Důkladně studujte etikety.

3. Zaměřte se na původ masa.

4. U vepřového masa sledujte podíl tuku – tuk je nositelem chuti.

5. Hovězí nekupujte příliš staré, zato však vyzrálé.

6. Mějte na paměti, že co plemeno, to jiná vlastnost masa.

7. Při výběru kvalitního masa je důležitá vyzrálost.

8. Hovězí kupujte chlazené, nikoli mražené.

9. Každý kus masa se hodí pro něco jiného – svíčková na steak, kližka do guláše.

10. Nechte promluvit své smysly – zaměřte se na vzhled, vůni, ale i tvar masa.

A co vy? Jak vybíráte maso a jak často jej konzumujete? Podělte se s námi o své názory v komentářích nebo sdílejte dnešní článek známým a přátelům na Facebooku!

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close