Upečte si tradiční perníčky ve zdravější variantě!

1

Vánoce mohou se zdravým životním stylem pořádně zatočit, pokud propadneme všemu tomu šílenství z vánoček, štol a cukroví. I tyto svátky se ale dají strávit alespoň trochu zdravěji, a přitom stále tradičně! Podívejte se na náš tip, jak odlehčit vánoční perníčky, a inspirujte se, dokud je čas.

Několik tipů, jak udělat cukroví zdravější

Samozřejmě lze zdravěji připravit nejen perníčky, které vám za okamžik nabídneme, ale v podstatě jakékoli cukroví, pokud trochu obměníme použité suroviny. Takže, které vyměnit a za co?

  • Místo bílé mouky použijte na těsto špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku, můžete zkusit i různé kombinace kukuřičné, mandlové a kaštanové mouky.
  • Bílý cukr nahraďte některým druhem sirupu, například rýžovým. Pro opravdu lehkou stravitelnost cukroví doporučujeme sladěnku zdravé cukroví(obilný slad), která se s moukou dobře snáší a jejich kombinace je jednoduše stravitelná. Můžete vyzkoušet i nepřeberné množství sirupů, třeba javorový, rýžový, datlový, agávový a mnoho dalších. K dostání jsou v obchůdcích s bio potravinami.
  • Neobalujte cukroví v moučkovém cukru, ale třeba v sušeném ovesném mléce.
  • Chemicky ztužené tuky nahraďte kvalitními tuky a oleji.
  • Pokud používáte kakao, vyberte si kvalitní. (v současnosti z testů nejlépe vychází Holandské kakao Alnatura)

Vánoce nemusejí být pro tělo takovou zátěží

Jak jsme slíbili hned na začátku, přinášíme vám recept na tradiční perníčky v méně tradiční variantě. Takto vylepšené cukroví bude pro každého lehčí a stravitelnější a tělo nedostane zabrat tolik, jako s běžně používanými surovinami.

Perníčky bez bílého cukru a vajec

Už samotná absence bílého cukru může udělat své a vejce v tomto receptu použijeme jen na závěrečné potření perníčků. Pojďme do toho společně.

Co potřebujeme:

600 g špaldové mouky, 125 g kvalitního rostlinného tuku, 50 ml oleje, 300 ml sladěnky, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci kukuřičného škrobu, trochu rumu, špetku soli

Jak na to:

  • Všechny ingredience smícháme a důkladně prohněteme. Alespoň 3 hodiny necháme odpočinout, nejlépe ale přes noc do druhého dne.
  • Poté vyválíme těsto a vykrajujeme perníčky. Pečeme v troubě na 180° po dobu asi 10 minut. Po vyndání ihned potíráme bílkem.
  • Necháme odpočinout do druhého dne a můžeme zdobit. Místo klasické polevy z cukru můžeme namáčet do čokoládové polevy (rozehřátá kvalitní hořká čokoláda s tukem) a pak ještě obalit v kokosu.

Náš tip! Při pečení můžeme do perníčku přitisknout mandli. Perníček pak bude skvěle vypadat i chutnat.

Mějte od letoška Vánoce zdravější!

Vánoce jsou krásné svátky, ba dokonce snad ty nejhezčí v roce. Spousta z nás je využívá k odpočinku při sledování pohádek a pojídání cukroví. Pokud si pospíšíte, od letošních Vánoc nemusíte mít z jeho konzumace takové výčitky. Udělejte si Vánoce zdravější. Jde to!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

  • eliškaaa

    Mňáám, ty vypadjí úžasně, díky moc za recept! Hned jdu hňácat těsto! 😀

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close