Vánoce mohou se zdravým životním stylem pořádně zatočit, pokud propadneme všemu tomu šílenství z vánoček, štol a cukroví. I tyto svátky se ale dají strávit alespoň trochu zdravěji, a přitom stále tradičně! Podívejte se na náš tip, jak odlehčit vánoční perníčky, a inspirujte se, dokud je čas.
Několik tipů, jak udělat cukroví zdravější
Samozřejmě lze zdravěji připravit nejen perníčky, které vám za okamžik nabídneme, ale v podstatě jakékoli cukroví, pokud trochu obměníme použité suroviny. Takže, které vyměnit a za co?
- Místo bílé mouky použijte na těsto špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku, můžete zkusit i různé kombinace kukuřičné, mandlové a kaštanové mouky.
- Bílý cukr nahraďte některým druhem sirupu, například rýžovým. Pro opravdu lehkou stravitelnost cukroví doporučujeme sladěnku (obilný slad), která se s moukou dobře snáší a jejich kombinace je jednoduše stravitelná. Můžete vyzkoušet i nepřeberné množství sirupů, třeba javorový, rýžový, datlový, agávový a mnoho dalších. K dostání jsou v obchůdcích s bio potravinami.
- Neobalujte cukroví v moučkovém cukru, ale třeba v sušeném ovesném mléce.
- Chemicky ztužené tuky nahraďte kvalitními tuky a oleji.
- Pokud používáte kakao, vyberte si kvalitní. (v současnosti z testů nejlépe vychází Holandské kakao Alnatura)
Vánoce nemusejí být pro tělo takovou zátěží
Jak jsme slíbili hned na začátku, přinášíme vám recept na tradiční perníčky v méně tradiční variantě. Takto vylepšené cukroví bude pro každého lehčí a stravitelnější a tělo nedostane zabrat tolik, jako s běžně používanými surovinami.
Perníčky bez bílého cukru a vajec
Už samotná absence bílého cukru může udělat své a vejce v tomto receptu použijeme jen na závěrečné potření perníčků. Pojďme do toho společně.
Co potřebujeme:
600 g špaldové mouky, 125 g kvalitního rostlinného tuku, 50 ml oleje, 300 ml sladěnky, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci kukuřičného škrobu, trochu rumu, špetku soli
Jak na to:
- Všechny ingredience smícháme a důkladně prohněteme. Alespoň 3 hodiny necháme odpočinout, nejlépe ale přes noc do druhého dne.
- Poté vyválíme těsto a vykrajujeme perníčky. Pečeme v troubě na 180° po dobu asi 10 minut. Po vyndání ihned potíráme bílkem.
- Necháme odpočinout do druhého dne a můžeme zdobit. Místo klasické polevy z cukru můžeme namáčet do čokoládové polevy (rozehřátá kvalitní hořká čokoláda s tukem) a pak ještě obalit v kokosu.
Náš tip! Při pečení můžeme do perníčku přitisknout mandli. Perníček pak bude skvěle vypadat i chutnat.
Mějte od letoška Vánoce zdravější!
Vánoce jsou krásné svátky, ba dokonce snad ty nejhezčí v roce. Spousta z nás je využívá k odpočinku při sledování pohádek a pojídání cukroví. Pokud si pospíšíte, od letošních Vánoc nemusíte mít z jeho konzumace takové výčitky. Udělejte si Vánoce zdravější. Jde to!