Kvalitní česnek můžeme přirovnat ke Svatému grálu, Kamenu mudrců nebo vysoce aromatickému zlatu. Pozitivní účinky na organismus člověka jsou zkoumané již léta a jsou nepopiratelné. Bohužel někteří se této rostlině, zelenině nebo chcete-li koření, vyhýbají právě pro vysoký obsah silic způsobujících charakteristické česnekové aroma.
Tepelnou úpravou nebo vyjmutím některých jeho částí však můžete toto aroma značně minimalizovat. V opačném případě se jednoduše budete muset po několik hodin vyvarovat blízkému kontaktu s ostatními členy domácnosti nebo jim česnekovou pochoutku taktéž v hojné míře naservírovat.
Jak naložit s česnekem?
Kvalitní česnek nalezne v našich kuchyních hojné využití. Jeho silná chuť a aroma je nezbytnou součástí vývarů, marinád, ale i bramborových nebo zeleninových receptů. Skvělá je také česneková pomazánka nebo česnek ve své sušené formě, jež dodá každému pokrmu výjimečnou chuť. Ve střední a západní Evropě bývá česnek také často podáván v kombinaci s jinými výraznými bylinkami (oregano, tymián nebo rozmarýn) a skvělý je také s kuličky jalovce, bobkovým listem nebo kmínem. Jeho charakteristická chuť nesmí chybět v nejrůznějších druzích salátů, omáček nebo majonéz. Zvláště v kombinaci s olivovým olejem naplno vynikne jeho specifické aroma. Zřejmě nejznámějším „česnekovým receptem“ je však tradiční česneková polévka, jež příjemně prohřeje organismus a dodá mu pořádnou dávku vitaminů a důležitých látek.
Tradiční česneková polévka
Co potřebujeme:
- 1 biobujón nebo silný vývar
- 3 stroužky kvalitního (nejlépe českého) česneku
- 2 menší brambory
- vejce
- majoránka
- sůl
- pepř
- 0,75 l vody
- strouhaný sýr na ozdobení
- celozrnné nebo žitné pečivo na ozdobení
Jak na to:
[sociallocker]
V první řadě očistíme brambory a nakrájíme je na menší kostky. Do hrnce nalijeme vodu nebo vývar, který jsme si předem uvařili, a vložíme do něj nakrájené brambory. Přidáme pepř, rozšleháme vejce a před koncem vaření také nadrcenou majoránku a prolisovaný nebo utřený česnek. Následně dochutíme troškou soli, pepře, případně ještě jedním stroužkem česneku a odstavíme.
[/sociallocker]
Náš tip: Pro servírování použijeme hluboký talíř, do kterého nalijeme polévku a na povrch přidáme pár kostiček opraženého celozrnného pečiva, jež překryjeme menší vrstvou nastrouhaného sýra.